Ardea purpureapurple heron

Samantha Jones

Geografický rozsah

Fialové volavkyArdea purpureasú veľmi rozmanité druhy vtákov. Sú celoročne ubytovaní v južnej Afrike okrem Nambie. Celoročne bývajú aj v Indii, Mjanmarsku, Bangkoku, Singapure, Hongkongu, na Jakarte a na indonézskych ostrovoch. Medzi poddruhy volavky fialovej patria: Ardea purpurea madagascariensis s bydliskom na Madagaskare, Ardea purpurea manilensis v ázijských krajinách aArdea purpurea bourneinájdené iba na Kapverdoch.

Volavky fialové majú rozsiahly chovný rozsah rozptýlený po celej palearktickej oblasti, ktorá zahŕňa Euráziu. Neusporiadaná distribúcia zahŕňa až na sever ako Amsterdam, Španielsko, Grécko, na východ do Kazachstanu. Majú rozptýlené populácie v Saudskej Arábii, Iraku a Iráne. Majú tiež populácie, ktoré sa nechovajú vo východnej Číne, Severnej Kórei a juhovýchodnej časti Ruska.(Birdlife International, 2016)

  • Biogeografické regióny
  • palearktická
  • Orientálne
    • domorodec
  • etiópsky
    • domorodec

Biotop

Volavky fialové žijú v nadmorských výškach od hladiny mora a vo výške 1 800 metrov. Zimy a obdobia rozmnožovania trávia v plytkých sladkovodných mokradiach, ako aj na niektorých okrajoch riek, rybníkoch a močiaroch. Všetky biotopy majú značné trstiny, kde sa trstinové trávy páčiaFragmitydruhy a cattails (Typha) sú prítomní. Našli sa tiež v ryžových poliach, brakických vodných lagúnach a okolo figovníkov (Ficus verrucolosa).(Barbraud a kol., 2001; Birdlife International, 2016; Hancock a Kushlan, 1984; Voisin, 1991).



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • sladká voda
  • Vodné biomy
  • jazerá a rybníky
  • rieky a potoky
  • pobrežné
  • brakická voda
  • Mokrade
  • močiar
  • Prevýšenie dosahu
    0 až 1 800 m
    0,00 až 5 905,51 stôp

Fyzický popis

Rozpätia krídel volavky fialovej sa pohybujú od 120 do 150 centimetrov. Dĺžka volaviek fialových sa môže pohybovať od 78 do 90 centimetrov, zatiaľ čo ich telesná hmotnosť je medzi 499 gramami a 1 361 gramami. Pohlavie volaviek fialových je podobné.

Väčšina dospelých telies volaviek fialových je svetlo sivofialových s niektorými variáciami čiernej, hnedej a bielej. Čierne pruhy im stekajú po každej strane hnedastého krku, z každého oka a z vrchnej časti koruny. Ich koruna je čierna, zatiaľ čo predkolenie a brada sú biele. Ventrálne prsia sú tmavo hnedé, ktoré potom prechádzajú do čiernych žalúdkov a chvostov. Horná časť peria je svetlošedá, zatiaľ čo spodná časť peria je tmavohnedá. Majú oči farby chartreuse a žlté bankovky s hnedým culmenom a špičkou. Žlté bankovky sú počas obdobia rozmnožovania jasnejšie.

Mláďatá volavky fialovej sú hnedé s malým množstvom čiernej na korune a zátylku. Mladistvým chýbajú dlhé čierne pruhy pozdĺž krku. Mláďatá volavky fialovej sú hnedé s hornými časťami s bielymi hrotmi.

Bežne zamieňané s volavkami šedými ( Popol horel ), fialové volavky sú o niečo menšie, majú tmavšie perie (napr. tmavšie šedé chrbty) a vyzerajú, že majú tenšiu stavbu. Mláďatá volaviek sivých sa dajú ľahšie odlíšiť od kurčiat voňavých voňavých, pretože im na horných častiach chýbajú tieto biele špičky.(Hancock a Kushlan, 1984; Lekshmy, 2014; Svensson a kol., 1999; Voisin, 1991).

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • rovnaké pohlavia
  • Rozsahová hmotnosť
    499 až 1361 g
    17,59 až 47,96 oz
  • Dĺžka dosahu
    78 až 90 cm
    30,71 až 35,43 palca
  • Priemerná dĺžka
    79 cm
    31,10 palca
  • Rozsah rozpätia krídel
    120 až 150 cm
    47,24 až 59,06 palca

Rozmnožovanie

V dôsledku rozsiahleho rozšírenia volaviek fialových sa obdobie rozmnožovania môže líšiť. Chovné obdobia sa vyskytujú v západnej Palearktíde od apríla do júna a počas obdobia dažďov v Afrike. V severnej Indii sa rozmnožuje od júna do októbra, zatiaľ čo v južnej Indii sa rozmnožuje od novembra do marca. Tieto vtáky často tvoria monogamné páry, aj keď bolo zdokumentované, že samce volavky purpurovej vyrastú potomstvo s dvoma samicami súčasne.

Stavba hniezda závisí od súboru vonkajších faktorov, ako sú napríklad dostupné materiály v ich umiestnení, hladiny vody alebo prítomnosť predátorov. Častejšie sa tieto hniezda nachádzajú v rákosových porastoch alebo sitinách (ScirpusaleboTypha), s dostatočným vegetatívnym pokrytím na ochranu pred predáciou pred zemou. Hladiny okolitej vody sú zvyčajne hlboké medzi 0,4 až 1,5 metra. Aj keď, keď nie je možné splniť priaznivé kritériá pre rákosie, rákosie úplne chýba, môžu sa tieto volavky hniezdiť na stromoch. Tieto hniezda sú zvyčajne spojené so stonkami a vetvičkami a ich aktualizácia trvá asi týždeň. Hniezda sú od seba vzdialené 5-20 metrov, hlboké 5 až 10 centimetrov, priemer 0,5-0,8 metra a asi 1 meter nad vodou. Ak hladina vody stúpa alebo klesá príliš náhle, hniezda by mohla byť opustená.

Fialové volavky si nájdu svojich kamarátov pomocou displejov, ako dokumentuje Tomlinson (1974). Dojčiace vtáky sú známe tým, že predvádzajú pre prichádzajúceho vtáka strečing, pri ktorom stoja zvisle predĺžené so vztýčeným opereným collum (krkom). V závislosti od muža alebo ženy vydajú zvuk. Krátko vydržia v tejto polohe a potom sa úplne stiahnu a vtáky klesnú späť do skrčenej polohy v hniezde. Pri potápaní do skrčenej polohy budú ženy niekoľkokrát vokalizovať to, čo sa označuje ako „crak“, zatiaľ čo muži budú tlieskať za svoj účet trikrát. Dokončia tento displej so vzpriameným perím na hrudi a sklonia hlavu dozadu (Voisin, 1991).

Počas párenia boli pozorované ďalšie dva displeje, alopreening a pozdrav. Allopreening vykazujú muži potom, ako dokončia svoje roztiahnuteľné displeje. Budú si vyberať na hrudi a krídlach svojich partnerov so zobákom so zdvihnutým perím na hrudi (Voisin, 1991). Pozdrav je postoj, pri ktorom sa muži najskôr poklonia vybraným ženám a potom vstanú, samice položia hlavu na hruď svojho muža.(Hancock a Kushlan, 1984; Nedjah a kol., 2010; Tomlinson, 1974a; Voisin, 1991).


vedecký názov chobotnice s modrým krúžkom

  • Systém párenia
  • monogamný
  • polygynózny

Volavky fialové sa množia ročne. Obdobie rozmnožovania sa vyskytuje v západnej Palearktíde od apríla do júna a počas obdobia dažďov v Afrike. V severnej Indii sa rozmnožuje od júna do októbra, zatiaľ čo v južnej Indii sa rozmnožuje od novembra do marca. Prvé vajcia sa nakladú v miernych oblastiach v apríli. Európska populácia kladie vajíčka asi o tri týždne neskôr. V závislosti od polohy a ďalších ekologických faktorov, ako je narušenie biotopu, sa veľkosti spojok líšia. V priemere môže mať každé hniezdo 4,4 vajec na znášku. Veľkosti hniezd sa môžu pohybovať medzi 2 až 8 vajcami. Inkubačné doby sú 20 až 30 dní (priemerne 26 dní).

Jednodňové kurčatá vážia medzi 25 a 40 gramami. Po 40 až 50 dňoch od vyliahnutia si kurčatá vytvorili svoje nedospelé operenie a sú schopné letu. Okolo 56 dní sa osamostatnia. Obe pohlavia sú sexuálne zrelé vo veku 2 rokov.(Birdlife International, 2016; Hancock a Kushlan, 1984; Nedjah a kol., 2010; Tomlinson, 1974b; Tomlinson, 1974a; Voisin, 1991)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oviparous
  • Interval chovu
    Volavky fialové sa množia raz ročne
  • Obdobie rozmnožovania
    (V závislosti od geografickej polohy) apríl - jún. Jún - október. November-marec
  • Vajcia na sezónu
    2 až 8
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4.4
  • Rozsah času do vyliahnutia
    20 až 30 dní
  • Priemerný čas vyliahnutia
    26 dní
  • Rozsah rozvinutého veku
    40 až 50 dní
  • Priemerný čas do nezávislosti
    56 dní
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    2 roky
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 roky

Fialové volavky začínajú znášať vajíčka zvyčajne od konca apríla do júna, a to vo veľkej časti svojho rozsahu. Obaja rodičia prispievajú k budovaniu hniezd na mokraďových biotopoch. Obaja rodičia rozmýšľajú o vajíčkach a striedavo kŕmia mláďatá regurgitáciou. Trvá asi 10 dní, kým môžu kurčatá priamo jesť zo zobáka svojich rodičov. V 30 dňoch sú kurčatá schopné opustiť hniezdo, ale iba cez deň. Vo veku 40 až 50 dní sú schopní lietať a v 56 dňoch sú úplne samostatní.(Hancock a Kushlan, 1984; Tomlinson, 1974a; Voisin, 1991)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužská rodičovská starostlivosť
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena

Životnosť / životnosť

Volavky fialové sa môžu vo voľnej prírode dožiť až 25,4 rokov. Pri svojej prvej migrácii neprežije viac ako polovica (62%) mladistvej populácie. Pre tých, ktorí prežijú prvý rok, je hlavná príčina smrti spôsobená lovom. Nie sú držané v zajatí.(Birdlife International, 2016; Voisin, 1991)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    25,4 (vysoké) roky

Správanie

Fialové volavky bývajú súmračné. Začínajú a končia deň samostatným hľadaním potravy. Ak je oblasť dobre pokrytá a bez potenciálnych predátorov, niekedy sa zháňajú každý deň. Sú spoločenským druhom, ktorý sa množí v pároch. V závislosti od geografickej polohy môže počet párov klesnúť medzi jednociferné, dvojité alebo častejšie trojčíslie. Niekoľko miest, kde sú chovné páry v porovnaní s väčšinou veľmi nízke, sú Československo, Švajčiarsko a údolie Rýna v západnom Nemecku s menej ako dvadsiatimi pármi. V Holandsku a Taliansku môžu vytvárať voľné kolónie v rozmedzí od 400 do 1 000 párov. Tieto skupiny môžu neobvykle dosiahnuť viac ako 1 000 párov. Zistilo sa, že v nekonvenčných oblastiach hniezdia na stromoch. Našla sa kolónia žijúca na fíkovníkoch (Ficus verrucolsa) na zatopenom ostrove v Botswane. Na Kapverdských ostrovoch sa fialové volavky prispôsobili hniezdeniu v mangu (Mangifera) stromy.

Volavky fialové majú komunikačný systém, ktorý zahŕňa použitie displejov, hovorov a pozícií. Predvádzajú ukážky správania, ako napríklad „poškriabanie hlavy“, pri ktorom si predĺžia krk a zdvihnú nohu, aby si poškriabali hlavu najväčším prstom na nohe. Ďalším zobrazením správania je displej „gular-flutter“. Tu vtáky nechajú svoj účet mierne otvorený a rýchlo mávajú svojou gulárnou oblasťou; toto sa pozorovalo iba počas teplého počasia. Medzi ďalšie predvádzajúce sa fialové volavky patrí vzájomné zvítanie sa, prejavovanie agresivity a ďalšie rozmnožovacie displeje.

Zatiaľ čo populácie v Afrike a tropicko-ázijských oblastiach nemigrujú, iné populácie áno. Počas migrácie, ktorá môže začať od konca augusta do začiatku októbra, môžu fialové volavky nalietať 3 500 až 4 000 km za päť až sedem dní. Používajú nepretržité aktívne mávanie denne a nočné s krátkymi zastávkami. Spravidla budú migrovať v skupine 300 až 400 osôb.

Priemerná rýchlosť letu u dospelých volaviek fialových sa v noci pohybovala od 39,2 do 42,4 km / h, zatiaľ čo priemerná rýchlosť letu u dospelých volaviek purpurových bola denná 39,3 až 44,7 km / h. Za letu sa ich dlhé krky krútia do tvaru S.(Birdlife International, 2016; Fasola a kol., 2010; Hancock a Kushlan, 1984; Lekshmy, 2014; Montesinos a kol., 2008; Nedjah a kol., 2010; Van Der Winden a kol., 2010; Sused, 1991)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • letí
  • denné
  • súmrak
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • sedavý
  • osamelý
  • Sociálna
  • koloniálny

Domáce Range

Domáce rozsahy neboli hlásené pre volavky fialové a veľkosti území neboli kvantifikované.

Komunikácia a vnímanie

Volavky fialové majú rôzne displeje, na ktorých pomocou vzájomnej komunikácie používajú pohyb. Medzi agresívne prejavy patrí napríklad útok štrajkujúcim nepriateľom (Tomlinson, 1994) alebo útok na seba prostredníctvom heronie. Ukázalo sa, že preukazujú ostražité polohy, v ktorých stoja nehybne s očami upretými na útočníka. Ich pozdravy a rozmnožovacie ukážky sú si dosť podobné, ak nie rovnaké. Volavky fialové tiež prejavia nízky hrdelný pozdrav pri návrate do hniezda a verziu s vyšším sklonom pri odchode (Voisin, 1991). Ich volania sú opísané ako škrekot a zvuk, ktorý sa im najviac podobá, je „krek!“ Tieto volania boli charakterizované ako podobné volavkám sivým ( Popol horel ).(Hancock a Kushlan, 1984; Lekshmy, 2014; Tomlinson, 1974a; Tomlinson, 1974b; Voisin, 1991)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Volavky fialové sa živia predovšetkým za súmraku a svitania, niekedy aj cez deň. Majú tendenciu loviť sami v silne vegetovanej plytkej vode. Loví tak, že nehybne stoja alebo sa brodia veľmi pomaly, potom rýchlo zasiahnu korisť a chytia ich do svojich účtov. Ich strava sa veľmi líši, ale je založená predovšetkým na rybách. Chytajú malé ryby menšie ako 15 cm vrátane šťuky ( Esox ), desaťtŕňové lipne ( Pun Pun ), kapor (Cyrprinus carpio), pištoľ ( Gobio gobio ) a lín ( Tinca tinca ). Môžu to byť tiež hmyzožravce, ktoré sa živia chrobákmi, kobylkami, vážkami a plošticami. Príležitostne konzumujú obojživelníky, ako napríklad iberský rebrový mlok (Pleurodeles walti), plus mäkkýše a kôrovce. Konzumujú tiež malé cicavce, ako sú hraboše vodné ( Arvicola amphibius ).(Ashoori a Rakhshbhar, 2013; Birdlife International, 2016; Campos a Lekuona, 1997; Hancock a Kushlan, 1984; Montesinos a kol., 2008; Voisin, 1991)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • piscivore
    • hmyzožravec
    • požiera ne hmyzie článkonožce
    • mäkkýš
  • Potraviny pre zvieratá
  • cicavce
  • obojživelníky
  • plazy
  • ryby
  • hmyz
  • suchozemské článkonožce bez hmyzu
  • mäkkýše
  • vodné kôrovce

Dravosť

Medzi zdokumentované vtáčie predátory kurčiat a vajec volavky fialovej patria africké močiare ( Circus ranivorus ) a občas čierne kraky ( Amaurornis flavirostra ). Fialové volavky lovia aj dravé cicavce, ako napríklad vydry bez pazúrov ( Aonyx capensis ), ak sa voda okolo hniezd odparí príliš rýchlo. Medzi ďalších predátorov môžu patriť hady, potkany a líšky.

Počas obdobia hniezdenia budú fialové volavky upravovať výšku svojho hniezda v závislosti od hladiny okolitej vody. Táto stratégia je navrhnutá tak, aby znižovala šance na predáciu hniezda. Sfarbenie vyliahnutých mláďat a dospelých je záhadné.(Thomas a kol., 1999; Tomlinson, 1974b; Voisin, 1991).

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický
  • Známi dravci
    • vydry bez pazúrov ( Aonyx capensis )
    • Africké močiare ( Circus ranivorus )
    • čierne kraky ( Amaurornis flavirostra )
    • líšky ( líšky )
    • hady (Hady)
    • potkany ( Ratus )

Úlohy ekosystému

Volavky fialové môžu prijímať parazity po požití rýb a inej koristi. Medzi tieto parazity patria trematódy:Euclinostomum heterostomum,Levantín zmätený bolbofora relatívne novoobjavený druh,Clinostomum golvani.(Fischthal a Kuntz, 1963; Nassi a Bayssade, 1980; Paperna a Lengy, 2013)

Komenzálne / parazitické druhy
  • trematódy (Euclinostomum heterostomum)
  • trematódy (Levantín zmätený bolbofor)
  • trematódy (Clinostomum golvani)

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Volavky fialové sú prospešné pre ľudí, pretože sú užitočnými bioindikátormi znečistenia vodných systémov. Vajcia sa môžu odobrať na testy na ťažké kovy, ako je selén a meď, a tiež na ďalšie znečisťujúce látky, ako sú polychlórované bifenyly (PCB).(Cotin a kol., 2012)

  • Pozitívne vplyvy
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Neexistujú žiadne negatívne ekonomické dopady volaviek fialových na človeka.(Birdlife International, 2016)

Stav ochrany

Červený zoznam IUCN zaradil volavku purpurovú medzi druhy „najmenej znepokojujúce“. Nie sú uvedené na CITES ani na žiadnych zoznamoch USA (pretože v Spojených štátoch absentujú).

Celosvetová populácia volaviek purpurových sa odhaduje na 270 000 až 500 000 jedincov. Medzi ohrozenia tohto druhu patrí strata biotopu (odstránenie trstiny, premena na poľnohospodárstvo) alebo zmena (napr. Odtokové priekopy, ktoré menia prívod vody do mokradí). Hrozbou je aj zber trstiny.

Tento druh je chránený africko-euroázijskou dohodou o vodných vtákoch. Toto je medzinárodná právne záväzná dohoda, ktorá naznačuje ochranné opatrenia, ktoré majú prijať jednotlivé krajiny, ktoré sa pripojili. Zachovanie biotopov rákosu v ich prirodzenom stave sa javí ako najlepšia cesta k udržaniu populácií týchto volaviek.(AEWA, 2017; Barbraud a kol., 2001; Birdlife International, 2016)

Prispievatelia

Samantha Jones (autorka), Radfordská univerzita, Alex Atwood (redaktorka), Radfordská univerzita, Karen Powersová (redaktorka), Radfordská univerzita, Joshua Turnerová (redaktorka), Radfordská univerzita, Tanya Deweyová (redaktorka), University of Michigan-Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Tabanus atratus o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Spermophilus variegatus (veveričke skalnej) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Callithrix penicillata (kosmáč s čiernymi ceruzkami) na webovej stránke Animal Agents

Prečítajte si o Abrocomidae (potkanoch činčila) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Megalops atlanticus (Silverfish) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Heteronetta atricapilla (kačica čiernohlavá) o živočíšnych agentoch