Arenaria interpresruddy turniket

Autor: Tanya Dewey

Geografický rozsah

Rudovité kamene sú jedným z najsevernejších chovných pobrežných vtákov. Chovajú sa v arktickej tundre od Aljašky, cez Kanadu, Grónsko, Škandináviu, Baltické ostrovy a cez severnú Sibír až po Beringovo more. V zime sa vyskytujú pozdĺž pobrežia od severu Massachusetts a severnej Kalifornie po Antilách, Strednej a Južnej Amerike až po Ohňovú zem a pozdĺž pobrežia celej Európy, Afriky, Austrálie, Nového Zélandu, juhovýchodnej Ázie a Tichomorských ostrovov.(Nettleship, 2000)

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec
  • palearktická
    • domorodec
  • Orientálne
    • domorodec
  • etiópsky
    • domorodec
  • neotropický
    • domorodec
  • austrálsky
    • domorodec
  • oceánske ostrovy
    • domorodec
  • Ostatné geografické podmienky
  • holarktický
  • kozmopolitný

Biotop

Rudé kamene sa nachádzajú v arktickej tundre a skalnatých pobrežných oblastiach počas obdobia rozmnožovania a pozdĺž pobreží v zime a počas migrácie. Preferovanými biotopmi v zime sú piesočné pobrežia a bahnité plášte, ale červené kamenné kamene sa nachádzajú aj na skalnatých plážach, mokradiach a iných prílivových oblastiach.(Nettleship, 2000)


maľovaná dáma motýľov predátorov

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropický
  • polárny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • púšť alebo duna
  • Vodné biomy
  • pobrežné
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • ústí

Fyzický popis

Rudovité kamene sú malé, robustné pieskomily so statnými, čiernymi, mierne obrátenými zmenkami. Sú dlhé 21 až 26 cm, vážia od 84 do 190 g a rozpätie krídel 50 až 57 cm. Operenie v období rozmnožovania a nechovávania je podobné, celkovo je v období rozmnožovania mierne tmavšie. Aj muži a ženy majú podobný vzhľad. Rudovité kamene majú na chrbte a na chrbtovej ploche krídel povädnuté perie. Na hlave majú čierne a hnedé operenie a sú popretkávané celkovo rufousovými oblasťami. Brucho je biele a nohy jasne oranžové. Majú tmavý čierny pás, ktorý sa tiahne cez krk a hrudník, ako podbradník. Za letu majú výrazné biele pruhy krídla a čierne na zadnej hrane krídla. Pozadu sú dva biele pruhy a široká biela hrudkovitá škvrna.(Nettleship, 2000)



  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • rovnaké pohlavia
  • Rozsahová hmotnosť
    84 až 190 g
    2,96 až 6,70 oz
  • Dĺžka dosahu
    21 až 26 cm
    8,27 až 10,24 palca
  • Rozsah rozpätia krídel
    50 až 57 cm
    19,69 až 22,44 palca

Rozmnožovanie

Rudé kamene sú monogamné. Na chovateľskom území sa tvoria páry, ktoré sa opäť stretávajú na tom istom území, ktoré sa použilo v predchádzajúcom roku. V jednej štúdii si 16 kameňov udržiavalo rovnakého partnera každý rok počas obdobia 5 rokov. Červenavé kamene sú agresívne, párené páry sú spočiatku voči sebe agresívne, aj keď sa jeden alebo druhý vráti do hniezda. Dvojice dlhopisov sa obnovujú prostredníctvom displejov dvorenia na zemi a vo vzduchu. Zobrazenie môžu iniciovať buď ženy, alebo muži. Po nadviazaní párového zväzku zostávajú muži a ženy navzájom na očiach, kým nezačne kladenie vajíčok.(Larsen, 1991; Nettleship, 2000)

  • Systém párenia
  • monogamný

Hrubé kamene sa na hniezdiská dostanú koncom mája a začiatkom júna a vytvárajú párové väzby do 7 až 10 dní od ich príchodu a vytvárajú škrabku hniezda lemovanú listami a lišajníkmi a do niekoľkých dní po tom, zvyčajne do polovice Júna. Pokladanie vajec je ovplyvnené dostupnosťou koristi a môže byť oneskorené, ak nie je dostatok živočíšnych potravín. Ženy znášajú každé prvé 1 vajce každý deň 1, pričom ďalšie vajcia sa kladú v intervaloch 1 až 2 dní. Miestne sú ženy pri znášaní vajíčok veľmi synchrónne. Spojky sú dokončené do konca júna a inkubácia sa začína pri 3. položenom vajci. Spojky sú od 2 do 5, ale zvyčajne 4, tmavohnedé alebo olivovo škvrnité vajcia a inkubácia trvá 21 až 24 dní. Mláďatá sa vyliahnu do jedného alebo dvoch dní od seba. Oplodnenie sa vyskytuje vo veku 19 až 21 dní, vtedy sú mláďatá nezávislé. Mláďatá ostnatého kameňa zostávajú na svojich zimoviskách prvý rok po vyliahnutí. Mláďatá sa začnú množiť vo svojom 2. roku, hoci sa chov môže oneskoriť až do veku 3 alebo 4 rokov.(Nettleship, 2000)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oviparous
  • Interval chovu
    Ruddy kamene sa rozmnožujú raz ročne.
  • Obdobie rozmnožovania
    Ruddy kamene sa rozmnožujú v máji a júni.
  • Vajcia na sezónu
    2 až 5
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    4
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    21 až 24 dní
  • Rozsah rozvinutého veku
    19 až 21 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    19 až 21 dní
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    4 (vysoké) roky
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    2 roky
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    4 (vysoké) roky
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 roky

Samice a muži inkubujú vajíčka, ale samice sa väčšinou inkubujú a starajú sa o vajcia a hniezdia. Samci hliadkujú v oblasti hniezda a varujú samicu pred prítomnosťou predátorov. V takom prípade sa presunie z hniezda, aby odvrátila pozornosť od vajíčok. Mladé červené okrúhle kamene sa liahnu s páperovým perím a sú schopné chodiť a hľadať potravu do niekoľkých hodín po vyliahnutí a hniezdo je opustené do jedného dňa od vyliahnutia. Samce a samice chránia vyliahnuté mláďatá, ale samica upustí od mláďat v polovici obdobia vyliahnutia a samec zostáva chrániť mláďatá, kým neopustia, vo veku 19 až 21 dní. Rodičia agresívne strážia svoje mláďatá a vedú ich najmä do oblastí s množstvom koristi pakomáre , aby sa mohli samy najesť. Niekoľko dní po rozvinutí, zvyčajne vo veku 21 až 23 dní, sú mláďatá takmer dospelé a začínajú svoju prvú migráciu na zimoviská.(Nettleship, 2000)

  • Rodičovská investícia
  • precocial
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • ochrana
      • Muž
      • Žena

Životnosť / životnosť

Najdlhšou dĺžkou života vo voľnej prírode s červenými kameňmi je jedinec, ktorý sa dožil 19,7 rokov. Priemerná dĺžka života vo Fínsku sa odhadovala na 6 až 7 rokov. Miera prežitia v prvom roku sa v niektorých oblastiach odhaduje na 45 až 58%. Ročné prežitie dospelých sa v niektorých oblastiach odhaduje na 66 až 85%. Vajcia a vyliahnuté mláďatá sú citlivé na chladné počasie, poškodenie vajíčok počas inkubácie a predáciu.(Nettleship, 2000; Nettleship, 2000)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    19,75 (najvyššia) rokov

Správanie

Rudé kamene sú mimo obdobia rozmnožovania spoločenské, tvoria malé skupiny od desiatok do mnohých tisíc a miešajú sa s inými druhmi pobrežných vtákov. Počas obdobia rozmnožovania sú červené kamenné kamene agresívne a teritoriálne. Sú agresívni aj mimo obdobia rozmnožovania voči iným pobrežným vtákom, ktoré súťažia o potravu. Aktívne bránia malý osobný priestor pred ostatnými pobrežnými vtákmi. Na zastrašovanie ostatných pobrežných vtákov používajú zobrazovanie hrozieb, vrátane zdvíhania peria a náhlenia sa na druhého vtáka spolu s volaním. Hrubé kamene môžu rýchlo bežať a pomocou svojich robustných nôh, pazúrov a bankoviek vykopať korisť. Môžu rýchlo lietať na veľké vzdialenosti, viac ako 1 000 km denne počas migrácie. Sú aktívne počas dňa, pričom potravnú aktivitu ovplyvňujú prílivové vzorce.(Nettleship, 2000)

Všetky populácie červenobieleho kameňa sú sťahovavé a prekonávajú veľké vzdialenosti cez oceány a pologule, aby sa dostali na hniezdiská a zimoviská. Odhaduje sa, že na celom svete existuje 5 populácií červených kameňov. Väčšina zrnitých kameňov prichádza na hniezdiská v máji a júni a na zimoviská odchádza koncom júla do septembra, v závislosti od zemepisnej šírky. Migrujú v malých kŕdľoch zmiešaných druhov, často s červenými uzlami ( Calidris canutus ), poloipalmované pieskomily ( calidris malicherný ), pieskovce ( Calidris alba ), čierne kamene ( Pieskovec Melanocephala ), surfové vtáky ( Aphriza virgata ) a dunlini ( Calidris alpina ), okrem iného. Dospelí začínajú migráciu na sever pred nezrelými jedincami. Na konci leta a na jeseň zlyhávajú chovatelia a samice najskôr z chovných plôch, potom nasledujú muži a potomkovia. Predpokladá sa, že jednotlivci sa vracajú do všeobecnej oblasti, kde sa vyliahli.(Nettleship, 2000)

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • letí
  • denné
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • územné
  • Sociálna

Domáce Range

Ruddy kamene dôrazne bránia chovné územia. Hustota chovných párov sa odhadovala na 1,6 až 4,5 párov na kilometer. Výmery území sú od 800 metrov štvorcových do 1500 hektárov.(Nettleship, 2000)

Komunikácia a vnímanie

Hnedé kamene používajú pri komunikácii s rovnakými ľuďmi vokalizácie a vizuálne displeje. Používajú displeje, ako na zemi, tak aj vo vzduchu, na prilákanie kamarátov a posilnenie párových väzieb. Muži vokalizujú viac ako ženy, ale obe pohlavia vyvolávajú rôzne hovory v rôznych kontextoch. Hrubé kamene boli opísané ako „hlučné“. Variácie hovoru, ktorý znie ako „kitititit“, sú kontaktné a alarmové hovory. Hovory typu „Pri pri pri“ sa používajú na volanie mladých. Cvakanie hovorov a zvukov sa používa pri vyrušovaní alebo útoku dravcov a vysoké zvuky typu „i i i“ sú tiesňové volania.(Nettleship, 2000)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Diéta s červeným kameňom sa sezónne líši medzi zimujúcimi a chovnými biotopmi. Jedia primárne bezstavovce, väčšinou hmyz počas obdobia rozmnožovania, a kôrovce, mäkkýše a iné morské bezstavovce počas migrácie a zimy. V období rozmnožovania rudé kamene používajú svoje statné účty na obracanie skál, sondovanie vegetáciou tundry alebo pôdami a prenasledovanie väčšinou koristi hmyzu. Na začiatku sezóny sa môžu spoľahnúť na zdochliny a rastlinné materiály, kým sa korisť hmyzu nestane hojnejšou. Dominantnou korisťou v lete sú muchy a ich larvy ( Dvojkrídlovec ), najmä pakomáre ( Chironomidae ), ale aj žeriavové mušky ( Tipulidae ), tanečné mušky ( Empididae ), syridové mušky ( Syrphidae ), muškátové mušky ( Muscidae ) a fúkať mušky ( Calliphoridae ). Berú tiež pavúky ( Dictynidae , Lycosidae , Linyphiidae , Thomisidae ), larvy molí a motýľov ( Lymantriidae , Liparidae , Noctuidae , Nymphalidae ) a chrobáky ( Coleoptera ). Môžu tiež brať vajcia koloniálnych vtákov hniezdiacich ( Larus , Sterna ) v lete, ak hniezdia v blízkosti. Len čo sa mláďatá vyliahnu, rodiny lovia spolu väčšinou pozdĺž okrajov rybníkov a mokradí, kde dvojkrídlovec korisť je najhojnejšia.(Nettleship, 2000)

V zime a počas migrácie sa červenavé kamene obrátia na korisť nájdenú na alebo tesne pod povrchom v ich piesočnatých pobrežných biotopoch, najmä kôrovcoch, mäkkýšoch a červoch mnohoštetinatých. Strava sa líši podľa miestnej a časovej dostupnosti koristi. Počas migrácie budú využívať vysoko bohaté, ale dočasné potravinové zdroje, ako sú vajcia z podkovy krabovej ( Limulus polyphemus ) na stredoatlantickom pobreží v priebehu mája a larvy muchy ( Calliphoridae ) pozdĺž pobrežia Aljašky v priebehu augusta. Hrubé kamene sú oportunistické a budú brať zdochliny, vajcia iných vtákov, ryby a rastlinný materiál, ak sú k dispozícii. Medzi dominantné položky koristi v zimných biotopoch patria koralovce ( Balanus ), obojživelníky ( Gammarus , Caprella ), dvojnožky ( Calanus ), krevety a kraby (Crago, Rakovina , Hippa , Emerita , Carcinus ,Eupagurus, Pagurus ), červy mnohoštetinaté ( Nereis ), chitóny ( Chaetopleura ,Chiten), brčáliky ( Littorina ) a lastúrniky ( Mytilus , Cardium , Mya ). Do svojej stravy zahŕňajú aj ďalšie vodné bezstavovce.(Nettleship, 2000)

Hrubé kamene sú agresívne vtáky, ktoré aktívne lovia a efektívne manipulujú s korisťou. Svojimi statnými bankovkami obracajú skaly a iné predmety a sondujú do substrátov, aby našli korisť. Sú zruční v otváraní a uvoľňovaní lastúrnikov a barnacles.(Nettleship, 2000)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
    • požiera ne hmyzie článkonožce
    • mäkkýš
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby
  • vajcia
  • Zdochlina
  • hmyz
  • suchozemské článkonožce bez hmyzu
  • mäkkýše
  • suchozemské červy
  • vodné alebo morské červy
  • vodné kôrovce
  • ostnokožce
  • iné morské bezstavovce
  • Rastlinné potraviny
  • ovocie

Dravosť

Najviac koristí na červené kamene je na vajciach a mláďatách. Známi predátori sú dlhochvostí jágeers ( Stercorarius longicaudus ), parazitické jaegers ( Stercorarius parasiticus ), čajky čajové ( Larus hyperboreus ), havrany obyčajné ( Corvus corax ), polárne líšky ( líška lagopus ) a líšky červené ( Líšky ). Jaegers môžu byť primárnymi predátormi, budú naďalej navštevovať hniezda, ktoré objavia, kým nebudú odobraté všetky vajíčka alebo mláďatá. Tlak predátorov na rudé kamene a ďalšie pobrežné vtáky hniezdiace v tundre je najvyšší, keď počet populácií lemmings Dicrostonyx groenlandicus ) sú najnižšie. Hlboké kamenné kamene rozptýlili hniezdne územia, dokonca aj v biotopoch s hustou populáciou, čo predátorom sťažilo objavovanie hniezd. Muži aktívne hliadkujú na hniezdnom území a varujú samicu, keď je v blízkosti dravec. V reakcii na to sa ženy vykrádajú od hniezda, aby zakryli jeho polohu pred predátorom. Keď sú páry predávané s mláďatami detekované predátorov, ich varovné volania spôsobia, že mláďatá zamrznú a rodičia môžu predvádzať rozptýlenie a predstierať zranenie. Dospelí jedinci sú lovení iba príležitostne, hlásenými predátormi dospelých jedincov sú jastrab vrabčí ( Harrier ), sokoly sťahovavé ( Falco ), merlins ( Falco columbarius ) a sovy ( Strigiformes ).(Nettleship, 2000)

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický

Úlohy ekosystému

Krvavé kamene sú dôležitými predátormi hmyzu a iných bezstavovcov v ich chovných biotopoch tundry a kôrovcov a mäkkýšov v pobrežných biotopoch v iných ročných obdobiach. V červenavých kameňoch je zaznamenaných niekoľko parazitov, iba niektoré záznamy o napadnutí hlístmi.(Nettleship, 2000)

Mutualistické druhy
Komenzálne / parazitické druhy
  • nematódy ( Nematódy )

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Ruddy kamene sú zaujímaví a charizmatickí členovia pobrežných faun po celom svete.

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Neexistujú žiadne nepriaznivé účinky červenavých kameňov na človeka.

Stav ochrany

Hrubé kamene sa nepovažujú za ohrozené kvôli ich veľkému geografickému rozsahu a veľkosti populácie. Sú chránené podľa amerického zákona o sťahovavých vtákoch. Populácie sú však ohrozené mnohými vecami, ktoré ohrozujú pobrežné vtáky na celom svete: zmenou, zničením a kontamináciou pobrežných biotopov. Ich hniezdiská môžu byť čoraz viac ovplyvňované globálnymi klimatickými zmenami. Mimoriadne kritický je vplyv pobrežných narušení na červené kamenné kamene počas migrácie, zvlášť dôležité oddychové oblasti, kde sú historicky nadbytočné potravinové zdroje, ako sú vajcia z podkovy ( Limulus polyphemus ) alebo vajcia sleďa ( Clupea harengus ), boli kritické pre stav tela počas jarnej migrácie.(Nettleship, 2000)

Ostatné komentáre

Rudovité kamene sú jedným z 2 druhov výrazného rodu Pieskovec , spolu s čiernymi kameňmi ( Pieskovec Melanocephala ). Ich vzťahy s ostatnými pieskomily sú zle pochopené. Existujú dva uznávané poddruhy:A. i. tlmočí, ktorý sa vyskytuje v celom rozsahu zrnitých kameňov aA. i. morinella, ktorý sa chová na juhovýchode Aljašky, cez kanadskú polárnu oblasť až po Grónsko, a zimuje v pobrežných južných Amerikách a na Antilách.(Nettleship, 2000)


zahalený chameleón vedecký názov

Prispievatelia

Tanya Dewey (autorka), zástupcovia zvierat.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Grus leucogeranus (sibírsky žeriav) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Camelus dromedarius (dromedár) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Charadrius alexandrinus (kulík kanadský) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Pelagia noctiluca o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Sterna forsteri (rybák Forsterov) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Wallabia bicolor (klokan močiarny) o zástupcoch zvierat