Asio flammeusshort-ušatý

Autor: Nathan Doan

Geografický rozsah

Krátke sovy sú jednou z najrozšírenejších sov na svete. Obývajú celú Severnú a Južnú Ameriku; táto oblasť zahŕňa pobrežie Severného ľadového oceánu až po Pantagóniu. Sovy s uškami sa dajú nájsť aj na všetkých kontinentoch okrem Austrálie a Antarktídy. (Granlund a kol., 1994; Welty, 1975; Pearson, 1936).

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec
  • palearktická
    • domorodec
  • Orientálne
    • domorodec
  • etiópsky
    • domorodec
  • neotropický
    • domorodec
  • Ostatné geografické podmienky
  • kozmopolitný

Biotop

Jedna z najrozšírenejších sov na svete, Asio nájdete vo veľkej časti Severnej Ameriky a Eurázie. Tieto sovy radšej žijú v močiaroch a močiaroch; obývajú otvorené oblasti bez stromov. Vďaka svojim loveckým a hniezdnym návykom sa dobre hodia na relatívne rovnú zem. Tento druh je sťahovavý, ale v lete a v zime využíva pomerne podobné biotopy. Krátke sovy majú špecializované stravovacie návyky a majú tendenciu zostať tam, kde nájdu dostatok potravy. Odídu z oblasti, kde nájdu uprednostňovanú korisť, než aby jedli iné zvieratá. Hniezda sa zvyčajne nachádzajú na suchých stanovištiach a v otvorenej krajine, ktorá podporuje malé cicavce, ako sú hraboše a lemmings.

(Martin, 1990; Sparks and Soper, 1989; Pearson, 1936)



  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • savana alebo pasienky
  • les
  • Mokrade
  • močiar
  • močiar
  • kniha
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • poľnohospodársky

Fyzický popis

Krátke sovy majú dĺžku od 340 do 415 mm u mužov (priemer 373 mm) a 340 až 423 mm u žien (priemer 382 mm). Dĺžka krídla je u mužov od 279 do 307 mm a u žien od 267 do 314 mm. Rozpätie krídel sa odhaduje na 950 až 1100 mm. Samce a samice sa navzájom ľahko nerozoznávajú zvonka, ale samice sú zvyčajne o niečo väčšie. Ich perie je žlto-biele a tmavo hnedé; časti hlavy a najmä nohy a boky sú biele. Jednotlivci sa výrazne líšia farbami. Pravé a ľavé ucho zaujímajú rôzne vertikálne polohy po stranách hlavy, veľkosť a tvar oboch uší sú však rovnaké. (Holt and Leasure, 1993; Martin, 1990; Pearson, 1936).(Wiggins a kol., 2006)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • žena väčšia
  • Rozsahová hmotnosť
    206 až 475 g
    7,26 až 16,74 oz
  • Priemerná hmotnosť
    347 g
    12,23 oz
  • Dĺžka dosahu
    340 až 423 mm
    13,39 až 16,65 palca
  • Rozsah rozpätia krídel
    950 až 1100 mm
    37,40 až 43,31 palca
  • Priemerný bazálny metabolizmus
    313 375 cm3. O2 / g / hod

Rozmnožovanie

Obtiažnosť reprodukcie sovy spočíva v ich obvykle individualistických návykoch; veľká časť úsilia spočíva v učení sa vzájomnému uznávaniu ako partneri pri párení, a nie ako korisť alebo predátor. Dokonca majú určité ťažkosti s identifikáciou pohlavia potenciálnych partnerov z diaľky. Mužské sovy s uškami používajú letecký displej, ktorý zahŕňa tlieskanie krídel, aby upozornili ženu na jeho prítomnosť a pohlavie. Muži môžu tiež ponúkať jedlo ženám; toto bráni samiciam považovať samca za potravu.

Tvorba párov sa začína v polovici februára a pokračuje do júna. Chov sa zvyčajne začína v apríli. Uvádza sa, že sovy ušaté tiež chovajú druhú znášku, aj keď to nie je potvrdené. Muži priťahujú ženy a tancujú na oblohe, či už vo dne alebo v noci. Nebeský tanec sa skladá z piesne sprevádzanej vzdušnou akrobaciou. Sovy s uškami sa všeobecne považujú za monogamné; párové puto však pravdepodobne nevydrží dlhšie ako v období rozmnožovania. (Holt and Leasure, 1993)

  • Systém párenia
  • monogamný

Po dostatočnom čase a opatrnosti samec pripojí samicu. Jeden pozorovateľ uviedol, že kopulácia trvala 4 sekundy, potom muž a žena leteli rôznymi smermi. Chov sa zvyčajne uskutočňuje na ich letných stanovištiach, ale môžu sa množiť vo svojich zimoviskách, ak je dostatok potravy. Sovy s uškami hniezdia na zemi, aby ich chránili vysoké trávy; často sa vracajú do rovnakých hniezd. Každé hniezdo obsahuje 4 až 7 bielych, nepoškvrnených vajec. Vajcia majú priemernú inkubáciu 21 dní. Je známe, že mláďatá lovia svojich menších kamarátov. Mláďatá sa zvyčajne rozptýlia z hniezda, keď majú asi 14 až 17 dní. Sú nezávislé 1 až 2 týždne po rozvinutí. (Holt and Leasure, 1993; Sparks and Soper, 1989; Pearson, 1936; Welty, 1975)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • interné
  • oviparous
  • Interval chovu
    Sovy s uškami sa zvyčajne množia raz ročne na jar. Boli hlásené druhé znášky, ale na potvrdenie sú stále potrebné údaje.
  • Obdobie rozmnožovania
    Sovy ušaté sa zvyčajne množia koncom marca až júna, väčšinou však v apríli. Na južnej pologuli sa chov začína v septembri.
  • Vajcia na sezónu
    1 až 11
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    5.6
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    6
    AnAge
  • Rozsah času do vyliahnutia
    21 až 37 dní
  • Rozsah rozvinutého veku
    24 až 36 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    31 až 43 minút
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    1 rok
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena
    365 dní
    AnAge
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    1 rok
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    365 dní
    AnAge

Iba samice plodia a kŕmia mláďatá, zatiaľ čo samce zabezpečujú potravu a bránia hniezdo rozrušovacím prejavom a hlasovým prejavom. Samice chránia mláďatá pred poveternostnými podmienkami tak, že v mladosti napínajú a keď sú väčšie, plášťa. Keď sa narodia mladí, sú čiastočne altriciálni, čo znamená, že sú relatívne nepohybliví a bezmocní, keď sa liahnu, ale sú zakrytí skôr ako nahí. (Holt and Leasure, 1993)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužská rodičovská starostlivosť
  • ženská rodičovská starostlivosť

Životnosť / životnosť

Rekordy sú obmedzené, ale rekord v dĺžke života divej sovy dlhochvostej je 4 roky, 2 mesiace. Medzi príčiny úmrtia patrí občasné zasiahnutie automobilmi a lietadlami alebo streľba alebo zakliesnenie.

Správanie

Na rozdiel od mnohých iných sov sa sovy ušaté začnú pásť za denného svetla alebo podvečer. Tieto sovy môžu byť naďalej aktívne až do noci, ale zvyčajne po noci zotrvajú. Majú tendenciu počas zimných mesiacov vytvárať obecné úkryty. V rôznych ročných obdobiach môžu žiť sami alebo spolu, ale vždy poľujú sami.

Po chove zostane párený pár spolu pre súčasné obdobie rozmnožovania. Tieto sovy bránia svoje územia počas obdobia rozmnožovania pomocou prestreliek a prenasledovania; veľkosť tejto oblasti závisí od dostupného jedla. (Holt and Leasure, 1993; Martin, 1990; Sparks and Soper, 1989)

Individuálne rozmiestnenie sov ušatých je málo známe, ale sovy v období obecnej zimy a po rozmnožovaní sa často rodia do vzdialenosti 1 metra od seba. Existuje veľké rozpätie vo veľkosti chovných území. Krátke ušnice sa považujú za vysoko sťahovavé v severnej časti ich rozsahu, nad asi 50 stupňov severnej zemepisnej šírky. Údaje navyše naznačujú sezónnu migráciu sever / juh a pohyby západ / juhozápad u niektorých jedincov v stredných zemepisných šírkach. Kočovanie pri hľadaní potravy, migrácii a rozptýlení mladých ľudí môže byť zmätené.

  • Kľúčové správanie
  • letí
  • nočný
  • súmrak
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • sťahovavý
  • osamelý
  • územné
  • Veľkosť územia rozsahu
    0,18 až 2,42 km ^ 2

Domáce Range

Rozmnožovacie územia sa veľmi líšia, v závislosti od hustoty zdrojov v tejto oblasti.


životný cyklus sovy pálenej

Komunikácia a vnímanie

Mláďatá sovy ušatej dávajú vysoko volané hovory z vajíčka a od vyliahnutia až do veku asi 7 dní. Pravdepodobne ide o žobranie alebo možno vyjadrenie nepohodlia. Vokálny tón sa mení asi za 7 dní a znižuje sa. Dospelí niekedy smerujú hovory k ľudským teritoriálnym votrelcom. Samce aj samice štekajú, kričia, kňučia a rozkazujú rozptýlenie krídel, aby bránili hniezdo a mláďatá pred možnými hrozbami. Koncom februára a marca sa spievajú územné piesne. (Holt and Leasure, 1993)

Sovy s krátkymi ušami majú bystrý zrak, najmä pri slabom osvetlení. Tiež používajú svoj vynikajúci sluch na lokalizáciu a chytenie koristi.

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Krátke sovy lovia predovšetkým hraboše, myši a iné malé cicavce. Ich silné pazúriky a ostrý zobák ich robia dobre prispôsobenými na to, aby si „vybrali“ jedlo počas letu. Tieto sovy môžu využívať metódu lovu „ostriežom a vrhnúť sa“, ak je k dispozícii dostatočné miesto na pozorovanie. Inak lovia pravidelným a pomalým lietaním dva metre nad zemou. Krátke sovy sa spoliehajú hlavne na sluchové stopy; iba pomocou nich môžu uloviť korisť, ktorá je pod nepretržitým trávnatým porastom. (Martin, 1990 a Pearson, 1936)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • žerie suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtáky
  • cicavce

Dravosť

Krátke sovy sú zraniteľné predovšetkým predáciou cicavcov kvôli typu otvoreného biotopu, ktorý zaberajú, a svojmu zvyku hniezdiť na zemi. Sovy s uškami letia rýchlo a priamo k votrelcovi, na poslednú chvíľu vytiahnu a predstavia svoje pazúriky. Počas potýčok často používajú tepelné stúpavé prúdy a stúpajú zvisle, prenasledujú a interagujú s votrelcami. Môžu kričať, kňučať a odvádzať pozornosť predátorov od vajec alebo mláďat predstieraním, že majú zlomené krídlo.

Úlohy ekosystému

Krátke sovy sú dôležitými predátormi populácií mnohých rôznych druhov drobných cicavcov a vtákov.

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Krátke sovy pomáhajú riadiť zvieratá, ktoré ľudia považujú za škodcov; veľkú časť ich potravy tvoria malé hlodavce, ako sú myši a hraboše. V oblastiach, kde malé cicavce môžu dosiahnuť morový počet, sovy ušaté využívajú túto príležitosť a usadzujú sa vo veľkom počte. (Sparks a Soper, 1989 a Pearson, 1936)

  • Pozitívne vplyvy
  • reguluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne negatívne účinky sokov ušatých na človeka.

Stav ochrany

Pre svoju širokú distribúciu nie sú sovy dlhochvosté federálne ohrozeným druhom; v oblasti Veľkých jazier v USA sú však podmienky horšie. Tento druh je ohrozený zmenšujúcou sa oblasťou močiarov, močiarov a otvorených trávnych porastov. Vďaka hniezdnym návykom a nomádstvu je tento druh obzvlášť zraniteľný voči strate biotopu v každom ročnom období. Kvôli týmto faktorom sú sovy ušaté v Michigane, Illinois a Pensylvánii ohrozené. Ohrozené sú tiež v Minnesote a osobitne znepokojené v Indiane a Ohiu. Patria medzi najvzácnejšie hniezdiace sovy v Michigane. V týchto oblastiach neexistuje veľké úsilie, ktoré by im pomohlo zotaviť sa. (Granlund a kol., 1994)

Prispievatelia

Nathan Doan (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Kathleen Bachynski (editor), University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (editor), Animal Agents.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Erinaceus europaeus (ježko západnej Európy) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Pseudemys nelsoni (korytnačka Redbelly Florida) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Ardea purpurea (volavka fialová) na stránke Zvierací agenti

Prečítajte si o Mola mola (morský slnečník) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Dyacopterus spadiceus (kaloň dyakovský)

Prečítajte si o Manis (luskouni) o živočíšnych agentoch