Carduelis tristis - stehlík americký

Stephanie Nicholas a Catherine Kent

Geografický rozsah

Americké stehlíky pôvodom z Nearctic a rozšírené po väčšine Severnej Ameriky. Ich rozsah sa v období rozmnožovania rozprestiera až na sever ako Saskatchewan, Quebec a juhozápadný Newfoundland. Žijú celoročne v stredných zemepisných šírkach USA, na pacifickom severozápade, stredozápade a východe USA. Zimy trávia v štátoch na juh, od Kalifornie po Mexiko, pozdĺž pobrežia Mexického zálivu a po celej Floride.(Eastman, 1997; McGraw a Middleton, 2009; Mobley, 2009)

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec

Biotop

Americké stehlíky sú široko rozšírené na okrajoch mnohých lesov a rovín. Najradšej majú zaburinené polia a nivy. Tieto biotopy zahŕňajú oblasti so skorým následným rastom, kultivované pozemky, cesty, sady a predmestské záhrady. Obývajú oblasti, ktoré sú zarastené a naplnené kefou. Často ich lákajú oblasti s vysokou koncentráciou bodliakov, asterov a iných listnatých rastlín.(Fenimore, 2008; McGraw a Middleton, 2009; Middleton, 1979; Peterson a Peterson, 2008; Semenchuck, 1992)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • savana alebo pasienky
  • chaparral
  • les
  • krovinatý les
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • prímestská
  • poľnohospodársky
  • brehové

Fyzický popis

Americké stehlíky sú malé pinky, ktoré sa vyznačujú žiarivo žltou farbou samcov počas obdobia rozmnožovania. Okolo hrdla, hornej časti chrbta a brucha majú žlté alebo zlaté perie. Ich krídla, chvosty a vrcholy hláv sú lesklé čierne. Po chvoste samcov nad chvostom samcov je zvyčajne viditeľná biela škvrna. Dospelé samice, mladiství a muži v zime sú hore sfarbené do olivovohneda a dolu sú zmiešané do olivovožltej farby. Ich perie na perách je matné hnedočierne. Americké stehlíky vážia 11 až 20 g a rozpätia krídel majú 19 až 22 cm. Majú ostré a kužeľovité špičaté zobáky, ktoré sa používajú na konzumáciu semien.(Audubon, 1841; Clement a kol., 2010; McGraw a Middleton, 2009; Middleton, 1979; Mobley, 2009; Peterson a Peterson, 2008; Wilson, 2001)




ktoré z nasledujúcich zvierat sa považujú za hominoidy

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rôzne sfarbené alebo vzorované
  • muž farebnejší
  • Rozsahová hmotnosť
    11 až 20 g
    0,39 až 0,70 oz
  • Dĺžka dosahu
    11 až 13 cm
    4,33 až 5,12 palca
  • Rozsah rozpätia krídel
    19 až 22 cm
    7,48 až 8,66 palca
  • Priemerný bazálny metabolizmus
    0,4 108 Wattov
    AnAge

Rozmnožovanie

K vytváraniu párov dochádza v zime. Muži priťahujú kamarátov nielen pomocou svojho svetlého operenia, ale aj predvádzaním sa ženám prostredníctvom letových rutín. Ženy si vyberú jedného samca, s ktorým sa spoja, a zostanú blízko hniezda. Spravidla sú monogamné, ale niekedy sa ženy pária s viac ako jedným mužom. Americké stehlíky sa pária jedenkrát za sezónu, ale bolo zdokumentovaných aj niekoľko správ o 2 spojkách za sezónu.(Audubon, 1841; Knight and Temple, 2006; McGraw and Middleton, 2009; Mobley, 2009; Rosen and Tarvin, 2006; Semenchuck, 1992)

  • Systém párenia
  • polygynózny

Americké stehlíky obyčajne začnú hniezdiť koncom júna alebo začiatkom júla, neskôr ako u mnohých príbuzných druhov. Hniezda si stavajú pár metrov od zeme z vetvičiek a konárov nájdených v neďalekých stromoch a kríkoch. Samice znášajú 2 až 7 vajec na znášku. Samice inkubujú vajíčka v priemere 15 dní, zatiaľ čo samce nosia jedlo do hniezda a samice kŕmia regurgitáciou. Americké stehlíky novorodené sú zvyčajne nahé alebo takmer bez peria a priemerne vážia 1 g. Po vyliahnutí kurčiat prevezmú väčšinu zodpovednosti za starostlivosť o kurčatá samce. Samice prenasledujú votrelcov ďaleko od hniezda, zháňajú potravu a vracajú sa späť do kŕmenia mláďat pomocou regurgitácie. Po 8 dňoch sú kurčatá technicky nezávislé. Môžu lietať priemerne za 14 dní, ale to môže byť až 11 alebo až 17. Aj po opustení hniezda majú kurčatá tendenciu sa vracať a sú závislé od svojich rodičov ešte ďalšie 3 alebo 4 týždne. Sú sexuálne zrelé v 11 mesiacoch.(McGraw a Middleton, 2009; Mobley, 2009; Soffer, 1997)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oviparous
  • Interval chovu
    Americké stehlíky sa všeobecne množia raz ročne, ale môžu sa množiť až 3-krát.
  • Obdobie rozmnožovania
    Ich obdobie rozmnožovania je zvyčajne koncom júna a začiatkom júla, ale môže to byť až v auguste alebo septembri.
  • Vajcia na sezónu
    2 až 7
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    5
    AnAge
  • Priemerný čas vyliahnutia
    15 dní
  • Priemerný čas vyliahnutia
    13 dní
    AnAge
  • Rozsah rozvinutého veku
    11 až 17 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    1 (nízky) týždeň
  • Priemerný čas do nezávislosti
    6 týždňov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    11 dní
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    11 dní

Samičky kladú vajíčka a inkubujú ich 2 týždne až do vyliahnutia. Akonáhle sa mláďatá vyliahnu, samice častejšie opúšťajú hniezdo a samce sa starajú o kŕmenie mláďat. Muži bránia územie svojich druhov spievaním rôznych druhov obranných volaní.(McGraw a Middleton, 2009; Rosen a Tarvin, 2006)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužská rodičovská starostlivosť
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Muž
    • ochrana
      • Muž
      • Žena

Životnosť / životnosť

Stehlík americký môže žiť vo voľnej prírode 7 až 10 rokov, ale zvyčajne žije 3 až 6 rokov kvôli predácii. Najstarší známy jedinec vo voľnej prírode sa dožil 10 rokov a 5 mesiacov. Muži majú tendenciu žiť dlhšie ako ženy.(McGraw a Middleton, 2009; de Magalhaes a Costa, 2009)

  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    11 hodín
  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    3 až 10,4 rokov

Správanie

Americké stehlíky sú denné a spoločenské a všeobecne sa zháňajú ako potrava v malých skupinách. Ich hlavným spôsobom pohybu sú lietanie, ale sú tiež schopné skákať alebo kráčať. Vykazujú typický zvlnený let piniek. Niekoľkokrát si porazili krídla, čo spôsobilo, že vystúpili, nasledovaný krátkym zostupom na zatvorených krídlach. Tento let spôsobuje, že stádo má ľahký, vzrušujúci a tanečný vzhľad. V prítomnosti ďalších amerických stehlíkov často napodobňujú ich volania a páperie peria. Americké stehlíky sú nomádske, často sa usadzujú v oblastiach na krátke časové obdobia, kým sa opäť sťahujú. Migrujú medzi letnými a zimnými miestami po väčšinu svojho rozsahu.(Eastman, 1997; Knight and Temple, 2006; McGraw and Middleton, 2009; Middleton, 1979; Mobley, 2009)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • letí
  • denné
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • sťahovavý
  • Sociálna

Domáce Range

Pretože sú zlaté stehlíky spoločenské, nie je známe, že by bránili územie. Sú územnejšie a strážia hniezdo počas obdobia rozmnožovania.(McGraw a Middleton, 2009; Mobley, 2009)


šikovný hnedý had

Komunikácia a vnímanie

Americké stehlíky navzájom komunikujú predovšetkým prostredníctvom piesní a hovorov. Vykazujú 6 rôznych typov hovorov: kontaktné hovory, hrozivé výkriky, poplašné a tiesňové výkriky, dvorné a predkociálne hovory, kŕmenie a piesne. Najčastejšie sú kontaktné hovory, ktoré sa označujú ako „tsee-tsi-tsi-tsit“ alebo „po-to-chip“. Ich pieseň je tiež bežná počas obdobia rozmnožovania a je opísaná ako „potulná“ alebo „warblingová“. Hovory uskutočňujú v sede aj za letu. Po vyliahnutí dospievajúci americký stehlík predvedú žobravé volanie, keď majú hlad. Keď sa cítia nešťastní alebo ohrození, majú ďalšie výrazné volanie. Komunikujú tiež, keď priťahujú kamarátov prostredníctvom zafarbenia pierok a lietaním na displejoch.(McGraw a Middleton, 2009; Wilson, 2001)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • Ostatné komunikačné režimy
  • zbory
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Americké stehlíky sú granivory, ktoré jedia hlavne semená, burinu a niekedy aj šišky. Živia sa hlavne semenami trávy, bodliaka a iných nízko rastúcich bylinných semien. Často jedia semená, keď sú posadené na vrchole rastliny, ale robia to aj zo zeme. V zime, keď je prirodzené pestovanie potravy menej rozšírené, sa vtáky často spoliehajú na kŕmidlá v parkoch alebo na záhradách. Príležitostne jedia hmyz, ak sa s nimi stretne.(Bonta, 1994; McGraw a Middleton, 2009; Mobley, 2009)

  • Primárna strava
  • bylinožravec
    • granivor
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyz
  • Rastlinné potraviny
  • semená, zrná a orechy

Dravosť

Bežnými predátormi amerických stehlíkov sú modré sojky ( Cyanocitta cristata ), východné podväzkové hady ( Thamnophis sirtalis ), Americké poštolky ( Falco sparverius ) a lasice ( Mustela ). Domáce a divé mačky ( Kat ) korisť ich. Majú obranné volanie, ale inak sú zvyčajne agresívni voči svojim predátorom.(Knight and Temple, 2006; McGraw and Middleton, 2009; Middleton, 1979)

Úlohy ekosystému

Pretože strava amerických stehlíkov sa skladá zo semien a orechov, pomáhajú pri rozširovaní semien.(Mansfield-Jones, 1995; McGraw a Middleton, 2009; Mobley, 2009)

Kravy hnedohlavé ( Molothrus ater ) parazitujú na hniezdach stehlíka amerického. Miera parazitizmu na úrovni 9,4% bola zaznamenaná v roku 1979, ale z hniezd stehlíka amerického úspešne neleteli žiadni kovboji s hnedou hlavou. Medzi zdokumentované vnútorné parazity patrí vtáčia trichomoniáza (sliepka a Thermus thermophilus) a parazit protozoa (Eimeriidae) údajne spôsobuje črevnú kokcidiózu.(Mansfield-Jones, 1995; McGraw a Middleton, 2009; Mobley, 2009)

  • Dopad na ekosystém
  • rozptýli semená
Komenzálne / parazitické druhy
  • hnedohlavé kravské vtáky ( Molothrus ater )
  • vtáčia trichomoniáza (sliepka a Thermus thermophilus)
  • črevná kokcidióza (Eimeriidae)

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Americké stehlíky si užívajú pozorovatelia vtákov pri svojich kŕmidlách.(Soffer, 1997)


kubánsky rytier anole životnosť

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky amerických stehlíkov na človeka.(McGraw a Middleton, 2009)

Stav ochrany

Stehlík americký je chránený podľa zákona o sťahovavých vtákoch, ale jeho populácie sa považujú za stabilné. Červený zoznam IUCN ich klasifikuje ako „najmenej znepokojujúce“.

Ostatné komentáre

Americké stehlíky sú štátnym vtákom Iowy, New Jersey a Washingtonu.

Prispievatelia

Stephanie Nicholas (autorka), Radfordská univerzita, Catherine Kentová (autorka), Špeciálne projekty, Karen Powersová (redaktorka), Radfordská univerzita, Kiersten Newtoffová (redaktorka), Radfordská univerzita, Melissa Whistlemanová (redaktorka), Radfordská univerzita.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Podiceps auritus (potápka rohatá) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Desmognathus fuscus (Dusky Salamander)

Prečítajte si o Brachypelma smithi o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o Electrophorus electricus (elektrický úhor) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Giraffa camelopardalis (žirafa) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Colias philodice o živočíšnych agentoch