Motmot Eumomota superciliosaturquise

Constance Johnson

Geografický rozsah

Tyrkysové motívy (Eumomota superciliosa) sa bežne distribuujú po celej Strednej Amerike od južného Mexika na severe po severozápadnú Kostariku na juhu. Pozdĺž Karibiku sú najrozšírenejšie na polostrove Yucatán a v údoliach lemovaných horami severozápadnej Guatemaly a Hondurasu. V blízkosti Tichého oceánu navštevujú Nikarijský záliv na Kostarike.(Skutch, 1947)


sú tam čierne labute

  • Biogeografické regióny
  • neotropický
    • domorodec

Biotop

Motmoty s tyrkysovým obočím zaberajú otvorené polosuché nížinné oblasti lesov, krovinatých porastov a pasienkov na ich pastvinách. V suchých polopúštnych častiach údolia Motagua v Guatemale sú mimoriadne početné a sú jedným z najpočetnejších druhov vtákov v regióne. Tyrkysové motívy sú prítomné aj v tropických oblastiach, ale menej v hojnom počte, kde obývajú sekundárne rastúce a menej husté lesy spolu s vyčistenými oblasťami. V hustom daždi nie sú bežné. Podľa svojej polohy najradšej hniezdia v stenách terás, štrbín a jaskýň z pórovitých hornín a pozdĺž piesočnatých brehov v blízkosti riek, kde vyhrabávajú dlhé nory. Ich nory sa pohybujú od 100 do 160 cm na dĺžku, ale zistilo sa, že najdlhšia je 244 cm.(Murphy, 2008; Skutch, 1947)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • savana alebo pasienky
  • les
  • krovinatý les

Fyzický popis

Tyrkysovo-obočie motmots sú monomorfné vtáky, ktoré majú priemernú hmotnosť 66,5 g a sú približne 34 cm dlhé. Samce sú o niečo väčšie ako samice. Pozostávajú zo zmesi zelených a červených zemitých tónov s tyrkysovými akcentmi. Začínajúc výrazným širokým tyrkysovým pásom nad každým okom, majú zadný štítok a od jeho základne vystupuje čierna čiara, ktorá obklopuje oko a postupuje k uchu. Pod týmto čiernym pásom od účtu po oko je veľmi tenký pásik tyrkysovej farby. Za okom sa nachádza trojuholníková škvrna gaštanu. Na hrdle je krátky čierny náprsník lemovaný tyrkysovou farbou. Telo je zmesou olivovozelenej farby, s gaštanom na chrbte a na bruchu. Ich krídla sú zložené z olivovozelených prikrývok, tyrkysových remigov a čierneho pruhu pozdĺž špičiek. Majú rozpätie krídel 122 mm. Dve centrálne chvostové perá tvoria veľkú časť celkovej dĺžky motmotov. Tvar dvoch centrálnych pierok je jedinečný v tom, že chýba stredná časť ostňov, na konci zostáva malý tvar disku. Perie spočiatku rastie neporušené, ale stredné ostne sú slabo pripevnené k hriadeli. Tieto ostne ľahko odpadávajú pri pravidelnom chovaní alebo každodennej činnosti. Mužské aj ženské motmoty majú tieto výrazné chvostové perá, chvosty mužov sú však dlhšie. Tyrkysovo-obočie motmots sú identifikované od iných druhov motmot v oblasti podľa dlhšej dĺžky bezvretenového hriadeľa na ich chvoste. Mláďatám trvá asi dvadsaťpäť dní, kým dosiahnu sfarbenie ako dospelí.(Murphy, 2006; Murphy, 2007; Murphy, 2008; Skutch, 1947)



  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Priemerná hmotnosť
    66,5 g
    2,34 oz
  • Priemerná dĺžka
    34 cm
    13,39 palca
  • Priemerné rozpätie krídel
    122 mm
    4,80 palca

Rozmnožovanie

Aj keď sú mototypy s tyrkysovým obočím monomorfné, dĺžka chvosta mužov pomáha pri sexuálnom výbere. Samce s dlhšími chvostmi majú lepšie párenie a reprodukčný úspech. Dospelí jedinci si počas obdobia rozmnožovania preukazujú vzájomnú vernosť a môžu sa párovať výlučne na niekoľko rokov, v ktorých budú hniezdiť v rovnakej oblasti a prípadne v rovnakej nore.(Martin a kol., 1989; Murphy, 2007; Skutch, 1947).

  • Systém párenia
  • monogamný

V marci sa začína sezóna párenia motmotov s tyrkysovým obočím. Koncom marca sa vytvárajú nory a od apríla do mája sa môžu nakladať vajcia. Páriace páry si budú svoje nory kopať blízko seba, okrem dostatočného priestoru, potom sú radšej ďalej od ostatných.

Samec aj samica sa zúčastňujú na hĺbení svojej nory. V závislosti od lokality začnú kopať v exponovanom okraji vodorovne a nohami vyhĺbia svoju noru. Zaznamenali sme vchod s šírkou 9 cm, výškou 7,5 až 10 cm a v priebehu niekoľkých dní môže nora dorásť do dĺžky 100 až 160 cm a bude mierne ohnutá na jednu stranu. Na vnútornom konci sa nora rozširuje do komory. Najdlhšia nora, ktorá bola zaznamenaná, je 244 cm. Inkubačná doba je okolo 17 dní.

Vytvárajú posteľ pod vajíčkami tak, že na podlahu svojich nór vracajú nestráviteľné fragmenty svojich minulých jedál. Tyrkysovo-obočie motmots môže zvýšiť dve znášky v jednej sezóne, zvyčajne s 3 až 4 vajcami v každom a zriedka 5. Ich vajcia sú biele a pohybujú sa od 7,5 do 8,5 g.(Martin a Martin, 1980; Scott a Martin, 1986; Skutch, 1947)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oviparous
  • Interval chovu
    Motmoty s tyrkysovým obočím môžu za sezónu vychovať až 2 mláďatá.
  • Obdobie rozmnožovania
    Doba rozmnožovania je od marca do mája.
  • Vajcia na sezónu
    5 (vysoký)
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    3 až 4
  • Priemerný vek oplodnenia
    28 dní

Hniezdo stavajú mužské aj ženské tyrkysové motívy. Dospelí sa podieľajú na inkubácii a starostlivosti o vajcia a mláďatá. Pri výmene inkubátorov jeden jednotlivec volá tichým hlasom, zatiaľ čo sedí na vchode do nôr, a dáva tak znamenie svojmu partnerovi, že ho prevezme. Inkubačná doba je približne tri týždne. Z prvého pipetu škrupiny môže trvať 1 až 3 dni, kým motmoty prerazia svoje ulity. Po vyliahnutí sú vtáky slepé s ružovou pokožkou a bez peria. Mláďatá zostávajú v nore, kým sa nenaučia slušne lietať, čo trvá od 25 dní do 1 mesiaca. Keď dospelí cítia poruchu v norke, pristupujú opatrne a nikdy nechodia priamo dovnútra. Najskôr skenujú oblasť z posedu a potom, ako zaistia bezpečnosť, sa vrátia.(Eckelberry, 1959; Martin a Martin, 1980; Scott a Martin, 1986; Skutch, 1947)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužská rodičovská starostlivosť
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena

Životnosť / životnosť

V súčasnosti nie sú známe žiadne informácie o dĺžke životnosti mototov s tyrkysovým obočím.

Správanie

Motmoty s tyrkysovým obočím sú spoločenské vtáky, ktoré vykazujú koloniálne hniezdenie. Sú aktívne počas dňa a nie sú migrujúce. Tyrkysové motívy tráviace väčšinu času trávia nehybne a ticho medzi konármi stromov. Tentoraz sa na stromoch venuje prieskumu potravy. Hlava sa im občas otáča z jednej strany na druhú v určitých intervaloch a chvost sa pomaly hojdá tam a späť. Zvyčajne lietajú na krátke vzdialenosti, ale rýchlym alebo zvlneným pohybom. Spárené dospelé osoby budú sedieť vedľa seba.

V prítomnosti predátorov bude muž aj žena pohybovať chvostom zo strany na stranu niekoľkokrát za sebou, potom sa na chvíľu pozastavia a začnú odznova. Urobia tak po celú dobu prítomnosti dravca. Chvost bežne stúpa nad hlavou pred každým „vrtením“ a pri pohybe nahor a nadol vytvára chvost písmena „Z“. Na wag-displejoch vyvolaných predátormi sa často ozýva klepavý zvuk. Existujú dôkazy, že tieto displeje slúžia na zastrašenie a odradenie predátorov.(Murphy, 2006; Skutch, 1947)


hrubá zelená veľkosť hada

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • letí
  • denné
  • pohyblivý
  • sedavý
  • Sociálna

Domáce Range

Veľkosť územia pre motívy tyrkysovo prehliadaného typu nie je v súčasnosti známa.

Komunikácia a vnímanie

Tyrkysové motívy s motívom tyrkysovej farby sú spravidla tiché, s výnimkou obdobia párenia. Počas tejto doby dospelí hlasným, hlbokým a drsným hlasom pravidelne upozorňujú cawaalk , alebo a cawak cawak , postupne. Na počudenie môžu vydávať zvuky hrdla. Dospelí boli tiež počuť, ako vydávajú a štyri štyri zvuk, zatiaľ čo druhý dospelý kŕmi mláďatá. Mláďatá vydávajú slabý a chrapľavý zvuk, ktorý vykúka ako odpoveď na rodičov a na vyrušovanie. Postupným starnutím sa mení na hrdelnejší zvuk, ktorý napodobňuje zvuk ich rodičov.

Mláďatá urobia a čuduj sa zvuk pri žobraní o jedlo, ktoré vydrží až do veku 12 až 15 dní. Ďalší prosiaci hovor je chrápanie , nahrádza sa čuduj sa , Používa sa tiež pri agresívnych interakciách s kamarátmi hniezdami a používajú ho až po získaní nových schopností. Hneď ako mali vtáky najmenej 22 dní, začali volať K’wa-rr , ktorý je hlasnejší ako ostatné hovory a nepoužíva sa počas žobrania. Toto sa považuje za nevyzretú verziu začínajúceho hovoru k’wahoo .

Bolo zaznamenaných 5 odlišných postflingglingových vokalizácií. Chirr je kontaktná poznámka a môže slúžiť ako vyhľadávač pre rodičov. Nahlas K’wahoo dávajú kurčatá vo veku 30 až 45 dní, keď sú hladné. Môže to fungovať aj ako výzva na zisťovanie polohy pre rodičov. Kawukawuk je hlasný hovor, ktorý sa bežne podáva skoro ráno a neskoro večer a prerušovane počas dňa, ku ktorému došlo vo veku 40 dní. Po spustení by sa ostatné vtáky pripojili k jeho volaniu, čo naznačovalo, že by mohlo ísť o poplašný signál. Honk je obyčajný mierny poplachový signál upozorňujúci na prípad, že v blízkosti hniezda dôjde k rušeniu. Začína sa to okolo 38 dňa a pokračuje až do dospelosti. Wuk , vzal a tok-ta-wuk boli dané ako silný poplach.

Počas agresívnych interakcií je bežné, že si tyrkysovo-obočie motmoty splošťujú svoje korunné perie a rozširujú sa a zobrazujú svoje tyrkysové perá obočia, v extrémnych prípadoch môže pero obočia siahať cez vrchol hlavy. Motmoty s tyrkysovým obočím tiež využívajú manéver vrtiaci sa chvostom v prítomnosti predátorov, ktorého cieľom je pravdepodobne zastrašiť a vystrašiť votrelca.

Vizuálna komunikácia je pravdepodobne dôležitým aspektom sexuálneho výberu pre tyrkysovo-mototémy. Predpokladá sa, že dĺžka chvostového pera u mužov zodpovedá fyzickej zdatnosti a ovplyvňuje výber matiek u žien.

Rovnako ako všetky vtáky, aj tyrkysovo obočené motmoty vnímajú svoje prostredie prostredníctvom vizuálnych, sluchových, hmatových a chemických stimulov.(Skutch, 1947; Smith, 1976)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Motmoty s tyrkysovým obočím majú širokú stravu a konzumujú rôzne druhy hmyzu vrátane húseníc, motýľov a chrobákov spolu s červami, pavúkmi a jaštericami. Ich zakrivený účet spolu s ich ostrým zrakom im umožňuje ponoriť sa a náhle chytiť svoju korisť, buď z vegetácie, alebo zo vzduchu. Pozdĺž vonkajšej tretiny zobáku sú obidve mandibuly opatrené jemne zúbkovanými okrajmi, ktoré im umožňujú lepšie uchopenie koristi. Nehybne sedia na konároch stromov, kým neuvidia predmet koristi, potom udrú. Bez pristátia korisť rýchlo chytia a potom ju odnesú priamo na svoje pôvodné miesto prezerania alebo nory, kde sú nezmyselne zrazené predtým, ako sú skonzumované. Pri kŕmení svojich mladých jašteríc dospelí často odlupujú hlavu, aby sa mäkké vnútornosti mohli pretlačiť cez krk.(Skutch, 1947)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • plazy
  • hmyz
  • suchozemské červy
  • Rastlinné potraviny
  • semená, zrná a orechy
  • ovocie

Dravosť

Divoké mačky a psy, nosál bielochvostý (Nasua narica), líšky sivé (Urocyon cinereoargenteu), Coatimundi ( Nasua narica ), hady a dravé vtáky sú predátormi motívov tyrkysovo obočých.(Murphy, 2006; Scott a Martin, 1986)

Úlohy ekosystému

Motmoty s tyrkysovým obočím sú sekundárnymi a terciárnymi konzumentmi, všežravými a celkom bežnými ľuďmi, a preto môžu pomôcť pri potláčaní druhov hmyzu. Pomáhajú pri disperzii semien ružového dreva (Stemmadenia donnell-smithii), holywood (Guaiacum) a ďalšie ovocné stromy v ich strave. Poskytujú obživu nosáľom bielym ( Nasua narica ), sivé líšky ( Urocyon cinereoargenteus ) a rôzne dravé vtáky. Potom, čo motmoty prechádzajú cez svoje nory, lastovičky s hrubými krídlami ( Stelgidopteryx serripennis ) si v nich môžu budovať svoje hniezda.(Murphy, 2006; Remsen a kol., 1993; Scott and Martin, 1986; Skutch, 1947).

  • Dopad na ekosystém
  • rozptýli semená
Mutualistické druhy
  • Rose Woodson (Stemmadenia donnell-smithii)
  • Holywood (Guaiacum)

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Jedinečné chvostové perie a sfarbenie tohto druhu mnohých zaujali a vyhľadávajú ich vtáci, prírodovedci, fotografi, kameramani a ďalší návštevníci, ktorí poskytujú príjmy z ekoturizmu. Motmoty s tyrkysovým obočím sú národným vtákom Salvádoru a Nikaraguy.

  • Pozitívne vplyvy
  • ekoturizmus

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Motmoty s tyrkysovým obočím nemajú žiadne známe negatívne účinky na človeka.

Stav ochrany

Podľa IUCN sú motívy s tyrkysovým listovaním najmenej znepokojené pre ich rozsiahly geografický rozsah a stabilnú veľkosť populácie. Sú pomerne časté a nepovažujú sa za ohrozené.(IUCN, 2010)


sivý a čierny štvoroký vačice

Prispievatelia

Constance Johnson (autorka), Severná Michiganská univerzita, Alec Lindsay (redaktor), Severná Michiganská univerzita, Rachelle Sterling (redaktorka), Špeciálne projekty.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Calligrapha philadelphica o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Setophaga ruticilla (rehek americký) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Saccopteryx bilineata (netopier krídlatý s väčšími vakmi) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Vireo atricapilla (vireo s čiernym zakončením) o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o Vanesse cardui o zvieracích agentoch

Prečítajte si o primátoch (primátoch) o živočíšnych agentoch