Gorila gorila západná gorila (Tiež: gorila nížinná)

Autor: Rebecca Ann Csomos

Geografický rozsah

Západné alebo nížinné gorily obývajú lesy rovníkovej Afriky od západných nížin pri pobreží Kameruna cez Stredoafrickú republiku, Rovníkovú Guineu, Gabon, Nigériu, Konžskú republiku, Angolu a možno aj Konžskú demokratickú republiku. Existujú dva uznávané poddruhy,G. gorila, gorila nížinná, sa vyskytuje v Kamerune na juh k rieke Kongo a na východ k rieke Oubangi.Gorila gorila diehli, gorila východná nížinná, sa nachádza v malej časti nigérijsko-kamerunskej hranice v hornom odtoku rieky Cross.(Deblase a Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson a Reeder, 1993; Deblase a Martin, 1981; MacDonald, 1987; Wilson a Reeder, 1993; Deblase a Martin, 1981; IUCN, 2008; MacDonald, 1987; Wilson a Reeder. , 1993)

  • Biogeografické regióny
  • etiópsky
    • domorodec

Biotop

Najlepšie tropické západné gorily poskytujú africké tropické sekundárne lesy, kde otvorený vrchlík umožňuje veľa svetla dostať sa na lesné dno.(„Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM“, 1999; Deblase a Martin, 1981; MacDonald, 1987)

  • Regióny biotopov
  • tropický
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • les
  • dažďový prales

Fyzický popis

Západné gorily sú mimoriadne veľké a mocné primáty. Nemajú chvosty a čiernu kožu. Medzi rysy tváre patria krátke náhubky, výrazný hrebeň obočia, veľké nozdry a malé oči a uši. Západné gorily majú veľké svaly čeľustí a široké, silné zuby. Hrubé, tmavé vlasy pokrývajú celé telo okrem tváre, uší, rúk a nôh. Vlasy na chrbte a hrudkách starších mužov spravidla sivejú a vekom sa strácajú. Tento vzor sfarbenia vyústil do toho, že starší muži boli známi ako 'silverbacks'. Západné gorily majú o niečo viac hnedej / šedej farby srsti s kratšími vlasmi a sú zvyčajne o niečo menšie ako horské gorily ( G. beringei ).



Samce sú zvyčajne väčšie ako samice a v zajatí dosahujú hmotnosť až 275 kg. Vo voľnej prírode dosahujú gorily mužského pohlavia priemerne 180 kg, pričom samice často dosahovali takmer polovicu tejto hmotnosti. Samce goríl majú zavalité telá, ktoré majú výšku zvyčajne 1,75 metra so sklonenými kolenami. V priemere sú ženy vysoké iba 1,25 metra. Tento výrazný sexuálny dimorfizmus je kritický pri skupinovej štruktúre a párení. Veľkí muži s veľkou veľkosťou tela, špičákmi a svalstvom čeľuste zvýšili fyzickú a sociálnu moc v skupine.

Ruky sú proporcionálne veľké, s klincami na všetkých čísliciach a veľmi veľkými palcami. Západné gorily často stoja vzpriamene, ale chodia zhrbene, štvornožky, so stočenými rukami a prstami sa dotýkajú zeme. Chôdza štvornásobne vyžaduje dlhé ruky a rozpätie rúk goríl je väčšie ako ich výška v stoji. Končatiny sú plantigrádne a pentadaktylové.(„Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM“, 1999; Deblase and Martin, 1981; MacDonald, 1987; Walker, 1975).

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • pohlavia rôzne sfarbené alebo vzorované
  • Rozsahová hmotnosť
    275 (vysoký) kg
    605,73 (vysoká) lb
  • Priemerná hmotnosť
    180 kg
    396,48 lb
  • Priemerné rozpätie krídel
    muži 175 cm; ženy 125 cm
    v

Rozmnožovanie

Typicky jeden dominantný muž v skupine goríl sa pári so ženami v tejto skupine. Dominantný muž je vďaka svojej vynikajúcej bojovej zdatnosti a vnímanej schopnosti lepšie chrániť ženy a ich potomkov uprednostňovaný.

  • Systém párenia
  • polygynózny

Ako v ľudí , pre gorily neexistuje pevné obdobie rozmnožovania a samice menštruujú každých 28 dní. Slobodné mláďa s hmotnosťou približne 2 kg sa narodilo po deviatich mesiacoch tehotenstva. Mladé gorily sú zdravotné sestry 3 až 4 roky. Samice rodia približne v štvorročných intervaloch, začínajúc približne vo veku desiatich rokov. Vysoká miera úmrtnosti však znamená, že prežité potomstvo sa produkuje iba raz za 6 až 8 rokov. Muži sa z dôvodu fyzickej súťaže o kamarátov chovajú len zriedka pred 15. rokom života.(„Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM“, 1999; MacDonald, 1987; Walker, 1975).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • viviparous
  • Interval chovu
    Samice rodia približne v štvorročných intervaloch.
  • Obdobie rozmnožovania
    Gorily sa chovajú celoročne.
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
    AnAge
  • Priemerná doba gravidity
    9 mesiacov
  • Priemerná doba gravidity
    256 dní
    AnAge
  • Rozsah odstavného veku
    36 až 48 mesiacov
  • Rozsah času do nezávislosti
    3 až 4 roky
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    10 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena
    2829 dní
    AnAge
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    15 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    4015 dní
    AnAge

Dojčatá sú dojčené 3 až 4 roky. V prípade viacpočetných mláďat je pre matku, ktorá musí nosiť deti, ťažké starať sa o dve deti a často nechá jedno zomrieť. Mláďatá rastú približne dvakrát rýchlejšie ako ľudské deti a sú schopné plaziť sa a držať sa svojej matky do veku 3 mesiacov. Závisia od matky 3 až 4 roky.

Ženy poskytujú mladým ľuďom dopravu, stravu a socializáciu. Chránia svoje mláďatá v rámci skupiny. Muži zvyčajne s mladými veľmi nereagujú, aj keď chránia svojich potomkov obranou sociálnej skupiny pred potenciálne infanticídnymi mužmi, ktorí by si možno želali prevziať kontrolu nad touto skupinou.

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • predĺžené obdobie vzdelávania mladistvých

Životnosť / životnosť

Divoké gorily žijú medzi 35 až 40 rokmi, niektoré gorily v zajatí žijú takmer 50 rokov.

Správanie

Gorily sú všeobecne mierumilovné, plaché a milé, pokiaľ im nehrozia. Muži však budú stáť vzpriamene a päsťami si bijú päsťami v snahe zastrašiť alebo predviesť svoju silu. Hlasno vrčú a pri otravovaní alebo útoku na nich sú veľmi nebezpečné. Gorily tiež demonštrujú agresiu útokom na vnímaných votrelcov. Votrelca však zasiahli len zriedka. Namiesto toho sa ponáhľajú okolo a môžu znova nabiť.

Gorily sa združujú v skupinách od 5 do 15 osôb. Typickú skupinu tvorí jeden dominantný muž, veľa dospelých žien a ich mláďat. V niektorých prípadoch sa na okraji tejto základnej skupiny bude združovať menšia skupina menej dominantných mužov. Dominantný samec, ktorý sa niekedy nazýva strieborný, pretože mu šednúce vlasy na chrbte súviseli s vekom, zostávajú dominantnými, až kým ho iný muž z pozície nevytlačí. Vysídlení strieborní vrahovia zvyčajne vedú osamelý život.

Boj hrá v hierarchii skupín dôležitú úlohu. Je bežné, že novo dominantný muž po premiestnení bývalého dominantného muža je rád zabiť deti v skupine, čím predčasne vráti všetky dojčiace ženy do reprodukčného cyklu. Týmto spôsobom muž zvyšuje svoju šancu na plodenie potomstva, pretože jeho držba ako dominantného muža je neznáme. Na ochranu pred potenciálne infanticídnymi mužmi je bezpochyby prvoradá schopnosť samca bojovať a zabezpečiť prežitie svojich potomkov.


reprodukcia afrického divokého psa

Je známe, že gorily mužského pohlavia vydávajú zvuk pazvukov ako poplach všetkým členom skupiny, z ktorých každý je okamžite upozornený. Skupiny môžu cestovať spoločne celé mesiace a zvyčajne roky, ale cestovaniu sa zvyčajne venuje dostatok času a energie kvôli množstvu jedla v blízkosti ich táborov a ich impozantnej veľkosti. Z týchto dôvodov nie je vystavená územná obrana a často sa prekrývajú rady susedných skupín.

Gorily stavajú denné a nočné hniezda z konárov a lístia na vankúš na zemi alebo na stromoch. Ľahkých jedincov je možné vidieť ako sa hojdajú zo stromu na strom podľa ich rúk (brachiacia).

Vzájomná starostlivosť nie je u goríl taká častá ako u iných druhov primátov.(„Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM“, 1999; MacDonald, 1987; Walker, 1975).

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • denné
  • pohyblivý
  • sedavý
  • Sociálna
  • hierarchie dominancie

Komunikácia a vnímanie

Gorily komunikujú pomocou hovorov, výrazov tváre a fyzických pozícií a hmatovými prostriedkami. Vône môžu u týchto zvierat hrať určitú úlohu v komunikácii.

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Divoké gorily sú bylinožravce, ktoré sa živia hlavne šťavnatými stonkovými rastlinami. Tiež skonzumujú listy, bobule, papradie a vláknitú kôru. Gorily sa zvyčajne kŕmia ráno a popoludní. Západné gorily šplhajú po stromoch pri hľadaní potravy až do výšky 15 metrov. Gorily nikdy úplne nezbavujú vegetáciu z jednej oblasti. Rýchly opätovný rast vegetácie, ktorú konzumujú, im umožňuje zostať po dlhšiu dobu v primerane obmedzenom domácom pásme.(MacDonald, 1987; Walker, 1975).

  • Primárna strava
  • bylinožravec
    • folivore
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • drevo, kôra alebo stonky
  • ovocie

Dravosť

Dravce pred gorilami pravdepodobne nie sú bežné, a to kvôli ich impozantnej veľkosti. Mladé zvieratá môžu byť obeťou dravcov alebo veľkých šeliem. Gorily, ktoré ešte neboli odstavené, sú tiež predmetom samovrážd samcov svojho druhu.

Úlohy ekosystému

Úlohy, ktoré tieto zvieratá hrajú v rámci ich ekosystému, neboli opísané.

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Západné gorily sa používali pri lekárskych štúdiách ľudských chorôb a behaviorálnych, jazykových a psychologických štúdiách. Mentálna kapacita goríl sa stále skúma. Západné gorily vykazujú pri štúdiách zameraných na riešenie problémov viac vytrvalosti a uchovania pamäte ako ich šteklivejšie šimpanzy (v blízkosti rodiny) ( Chlieb ). Západné gorily s väčšou pravdepodobnosťou vykonajú úlohu zo záujmu, než aby získali odmenu. Po úspechu u šimpanzov vedci v polovici 70. rokov upriamili pozornosť na komunikáciu s gorilami pomocou posunkového jazyka a jedna gorila Koko zvládla viac ako 1000 znakov.

Západné gorily sa v Afrike nelegálne lovia aj pre ich kožu a mäso, ktoré sa podávajú v reštauráciách veľkých miest. Okrem toho je odchyt a predaj goríl pre zoologické záhrady, hoci je mnohým trestuhodný, nepochybne ekonomicky výhodný.(„Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM“, 1999; Walker, 1975)

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • ekoturizmus
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Je známe, že západné gorily prepadávajú pôvodné plantáže, ničia úrodu a v západnej Afrike sa považujú za škodcu plodín.(MacDonald, 1987)

  • Negatívne vplyvy
  • škodca plodiny

Stav ochrany

Západné gorily sú vo voľnej prírode kriticky ohrozené. Odhady počtu obyvateľov preG. gorilanie sú k dispozícii, ale takmer určite sú menšie ako často uvádzaná hodnota 95 000. OdhadyG. gorila diehlipopulácie sú od 250 do 300 osôb.

Napriek tomu, že všetkých osem krajín s divou gorilou ( Gorila ) Obyvateľstvo má zákony upravujúce ich odchyt a lov, v žiadnom z nich sa zákony prísne nevykonávajú. Ešte pred pätnástimi rokmi sa aktívne obchodovalo s lebkami goríl z Národného parku Volcano v Rwande. V súčasnosti krajiny ako Rwanda realizujú vzdelávacie, ochranné a turistické programy v snahe preukázať miestnemu obyvateľstvu hodnotu pôvodnej flóry a fauny. Napriek tomu je dlhodobá ekologická stabilita v mnohých oblastiach obetovaná na krátkodobý ekonomický zisk. Napriek tomu je poľovníctvo v porovnaní s odlesňovaním a účinkami politických nepokojov pomerne malou obavou.

Lesy, od ktorých gorily závisia, sú v Afrike pomaly vyrubované a uvoľňujú miesto poľnohospodárskemu a v niektorých prípadoch priemyselnému rozvoju. Napríklad Nigéria bola pred dvadsiatimi piatimi rokmi domovom goríl. Dnes tam gorily vyhynuli a dobytčie ranče pokrývajú niekdajšie obydlie goríl. Kým sa rast ľudskej populácie v strednej Afrike, najmä v KDR, nezastaví, hrozí, že sa biotop goríl bude ešte viac zmenšovať a bude nebezpečne vzácny.(„Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín“ z 11. októbra 1999; IUCN, 2008; MacDonald, 1987; Wilson a Reeder, 1993)

Ostatné komentáre

Život goríl vo voľnej prírode bol záhadný, až kým americký zoológ George B. Schaller tento druh dlhé roky nepozoroval a nezverejnil priekopnícku štúdiu s názvom „Horská gorila: ekológia a správanie“ (1963). Američanka Diane Fossey sledovala jeho prácu štúdiom a pobytom medzi horskými gorilami od roku 1963 až do svojej smrti v roku 1985 vo Výskumnom centre Karisoke, ktoré založila v Rwande v roku 1967.(„Microsoft Encarta Encyclopedia '99 CD-ROM“, 1999)

Prispievatelia

Nancy Shefferly (editorka), zástupcovia zvierat.

Rebecca Ann Csomos (autorka), University of Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (editorka), University of Michigan-Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Platanistidae (indických riečnych delfínoch) o zvieracích agentoch

Prečítajte si o Rhynchocyon cirnei (károvaná slonia rasa) o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o zvieratách Galagidae (bushbabies a galagos) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Lepisosteus osseus (Gar) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Lepilemur mustelinus (lemur hrebenatý) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Myotis grisescens (sivá myotis) o živočíšnych agentoch