Hypogeomys antimenaMalagasy obrovský potkan

Jessica Cates

Geografický rozsah

Malgašské obrovské krysy sa nachádzajú v oblasti 20 x 40 km na západnom pobreží ostrova Madagaskar.Hypogeomys antimenasa nachádza severne od mesta Morondava a medzi riekami Tomitsy a Tsiribihina.(Sommer and Tichy, 1999)


tamarín levia zlatá

  • Biogeografické regióny
  • etiópsky
    • domorodec
  • Ostatné geografické podmienky
  • ostrovný endemit

Biotop

Hypogeomys antimenasa nachádza v piesočnatých pobrežných oblastiach a suchých listnatých lesoch na západnom pobreží Madagaskaru. Žije v dlhých hlbokých norách, ktoré sú asi 5 metrov dlhé a majú 1 až 6 otvorov.(Nowak, 1999)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • les

Fyzický popis

Muži aj ženy majú rovnakú veľkosť, vážia 1,2 kg a merajú 30 až 35 cm na dĺžku. Chvost je ďalších 21 až 25 cm.Hypogeomys antimenamá veľké uši, asi 50 až 60 mm.(Nowak, 1999; Sommer, 2000)



Malgašské obrovské krysy majú drsnú srsť, ktorej vrchné časti sú sivé, sivohnedé alebo červenkasté. Hlava je najtmavšou časťou kožušiny. Končatiny, ruky, nohy a spodné časti sú biele. Tmavý chvost je pokrytý tuhými, krátkymi vlasmi. Tieto potkany majú dlhú zadnú nohu s pomerne dobre vyvinutými pazúrmi.(Nowak, 1999; Sommer, 2000)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • rovnaké pohlavia
  • Rozsahová hmotnosť
    1 000 až 1 500 g
    35,24 až 52,86 oz
  • Priemerná hmotnosť
    1200 g
    42,29 oz
  • Dĺžka dosahu
    300 až 350 mm
    11,81 až 13,78 palca
  • Priemerná dĺžka
    300 mm
    11,81 palca

Rozmnožovanie

Hypogeomys antimenaje monogamný, kým jeden z partnerov nezomrie. Muž je sexuálne dospelý po jednom roku a žena je sexuálne dospelá po dvoch rokoch. Predpokladá sa, že muži tohto druhu sú vďaka vysokej predácii monogamní. Muži budú brániť svoje potomstvo pred predátormi, vystavujú sa väčšiemu riziku predácie ako ženy. Páry bránia exkluzívne územie po celý rok. Samci zriedka niekedy vstupujú na susedné územie.(Leto, 2000)

  • Systém párenia
  • monogamný

Samice tohto druhu rodia počas obdobia dažďov, medzi decembrom a aprílom. Priemerný vrh obsahuje jedno alebo dve mláďatá. Priemerná doba gravidity je od 102 do 138 dní. Mláďatá zostávajú v nore prvé 4 až 6 týždňov svojho života, ale pravidelne ich opúšťajú po 4 týždňoch. Samce opúšťajú rodičovskú noru a územie po jednom roku a sú schopné okamžite sa množiť. Samice pohlavne nedospievajú až do dvoch rokov. Zvyčajne zostanú s rodičmi počas nasledujúcej reprodukčnej sezóny (do apríla), kým sa nerozšíria.(Nowak, 1999; Sommer, 2001)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • viviparous
  • Interval chovu
    Malgašské obrie krysy sa množia raz ročne.
  • Obdobie rozmnožovania
    Malgašské obrie krysy sa množia počas obdobia dažďov, december až apríl.
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 2
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
    AnAge
  • Obdobie tehotenstva
    102 až 138 dní
  • Rozsah odstavného veku
    4 až 6 týždňov
  • Priemerný vek odstavenia
    4 týždne
  • Rozsah času do nezávislosti
    12 až 24 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    2 roky
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena
    730 dní
    AnAge
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    1 rok
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    365 dní
    AnAge

Samice majú zjavnú úlohu v rodičovskej starostlivosti u všetkých druhov cicavcov. Žena kojí mláďatá, upravuje ich a chráni pred ublížením. Pretože sú mláďatá altriciálne, určitý čas trvá, kým sú dostatočne vyvinuté, aby opustili hniezdo. Trvanie laktácie je u tohto druhu približne 4 až 6 týždňov.(Nowak, 1999; Sommer, 2000)

Malgašské obrie potkany sa tlmočia kvôli úrovni mužskej rodičovskej starostlivosti, ktorú prejavujú. Dospelí a mladiství majú rovnakých predátorov a muži zvyšujú svoje vlastné riziko predácie, aby chránili svoje mláďatá. Mladiství a dospelí muži majú tendenciu blúdiť ďalej od nory ako ženy, čo zvyšuje hladinu predácie u mužov. Dospelí muži budú často nasledovať svojich mužských potomkov, aby ich chránili pred predátormi.

Pretože ženám trvá dva roky, kým dosiahnu reprodukčnú zrelosť, zostávajú v tomto období často doma so svojimi rodičmi. Toto je dlhšie obdobie interakcie medzi mladými ženami a ich rodičmi.(Leto, 2000)

  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • združenie po rodičoch po samostatnosti

Životnosť / životnosť

K dispozícii je málo informácii o dĺžke životaH. antimena. Tento druh má pravdepodobne relatívne dlhú životnosť z dôvodu vysokej starostlivosti rodičov a dlhej doby zrelosti.

  • Životnosť dojazdu
    Stav: zajatie
    12,6 (vysokých) rokov
    AnAge

Správanie

Malgašské obrie krysy žijú v spoločenských rodinných skupinách, ktoré tvoria muž, žena, ich súčasní potomkovia a ich potomkovia z predchádzajúceho roku. Mladé ženy sa zdržiavajú v blízkosti nory, zatiaľ čo muži cestujú ďalej, aby našli nové územie. Muži a ženy sa pária na celý život a spravidla sa rok čo rok vracajú do rovnakej nory. Malgašské obrovské krysy zriedka opúšťajú svoje územie alebo vstupujú na iné územie. Sú primárne nočné.(Leto, 2000)

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • fossorial
  • soľný
  • nočný
  • pohyblivý
  • sedavý
  • územné
  • Sociálna
  • Priemerná veľkosť územia
    3 500 m ^ 2

Domáce Range

Každý monogamný pár bráni domácu oblasť okolo 3,5 ha. V období sucha, pred narodením potomstva, sú domáce rozsahy väčšie ako v období dažďov. Malgašské obrie potkany s mláďatami majú menší rozsah ako mláďatá bez mláďat.(Leto, 1997)

Komunikácia a vnímanie

Informácie o komunikácii v systéme Windows sú máloH. antimena. Sú to však cicavce, a preto je pravdepodobné, že pri svojej komunikácii používajú niektoré vizuálne signály, niektoré vokalizácie a niektoré vône. Hmatová komunikácia je pravdepodobne dôležitá medzi partnermi a v rámci rodiny.

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Hypogeomys antimenaje bylinožravý. Predpokladá sa, že tieto potkany sa živia hlavne popadaným ovocím, hoci u niektorých bolo pozorované, že v zajatí jedia vegetáciu a bezstavovce.(Nowak, 1999)

  • Primárna strava
  • bylinožravec
    • frugivore
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyz
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, zrná a orechy
  • ovocie

Dravosť

Živia sa dvoma hlavnými predátormiH. antimena. Jedná sa o malý herpestid, ktorý sa nachádza iba na Madagaskare, Cryptoprocta ferox (fossa) a had, Acrantophis dumerili (Dumerilova zem boa). Jedna štúdia zistila, že 64,7% malgašských obrovských potkanov zabitých počas obdobia sucha bolo odobratých fosími, zvyšných 35,5% zabilo Dumerilovo zemské boa.

Predpokladá sa, že monogamia vH. antimenamôže byť adaptáciou proti predátorom, ktorá umožňuje väčšiu ochranu mláďat, kým čakajú na dospelosť.(Leto, 2000)


druh jeleňa bieleho

  • Známi dravci

Úlohy ekosystému

Malgašské obrie krysy sú dôležitým druhom koristi pre fosílie aj pre boa. Pomáhajú tiež prevzdušňovať pôdu prostredníctvom ich fosílneho správania.(Leto, 2000)

  • Dopad na ekosystém
  • prevzdušňovanie pôdy

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Nie sú žiadne informácie o výhodách malgašských obrovských potkanov pre človeka. Je to najväčší endemický hlodavec na ostrove Madagaskar a je to jediný žijúci druh v rámci rodu. Je monogamný, vďaka čomu je tento druh vedecky zaujímavý.(Sommer and Tichy, 1999)

  • Pozitívne vplyvy
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky malgašských obrovských potkanov na človeka.

Stav ochrany

Hypogeomys antimenapatrí medzi najohrozenejšie druhy cicavcov na Madagaskare. Biotop malgašských obrovských potkanov je ohrozený sekaním a spálením poľnohospodárstva a ťažby dreva. K dispozícii je málo informácií o tom, čo sa robí pre pomoc tomuto druhu.(Sommer and Tichy, 1999)

Prispievatelia

Nancy Shefferly (editorka), zástupcovia zvierat.

Jessica Cates (autorka), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (editor, inštruktor), University of Wisconsin-Stevens Point.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Tapirus bairdii (Bairdov tapír) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Delphinapterus leucas (beluga)

Prečítajte si o zvieratách Oreotragus oreotragus (klipspringer)

Prečítajte si o Ceratophora tennentii (Rhinoceros Agama) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Alcelaphus buselaphus (hartebeest)

Prečítajte si o Nyctanassa violacea (nočná volavka žlto-korunovaná) o živočíšnych agentoch