Lagenorhynchus obliquidens Tichý delfín obojstranný

Autor: Taylor Layton

Geografický rozsah

Tichomorské biele obojstranné delfíny,Lagenorhynchus obliqiudens, sa nachádza vo všetkých miernych vodách severného Tichého oceánu. Tento pelagický druh je endemický pre chladné oblasti Tichého oceánu a najčastejšie sa vyskytuje medzi zemepisnými šírkami 38 stupňov severnej a 47 stupňov severnej severnej šírky. Tento druh sa nenachádza v arktických a tropických vodách.

Siahajú tiež v západnom Tichom oceáne od južného Beringovho mora po južné Japonsko.

Biele obojstranné delfíny sa vyskytujú pozdĺž západného pobrežia Severnej Ameriky a sezónne migrujú severojužným (zemepisným) smerom. Tieto delfíny sú najpočetnejšie zastúpené v šelfových vodách pri južnej Kalifornii počas zimy a pri Oregone a Washingtone neskoro na jar. Historicky boli tichomorské biele obojstranné delfíny pozorované až na juh od Kalifornského zálivu. V posledných rokoch,Lagenorhynchus obliqiudensklesala v Kalifornskom zálive so zvyšovaním teplôt vody.(Salvadeo a kol., 2010; Stewart a kol., 2002)




sezóna párenia korytnačky

  • Biogeografické regióny
  • Tichý oceán
    • domorodec

Biotop

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú bežné v miernych moriach. Najhojnejšie sa vyskytujú v hlbších vodách na otvorenom oceáne a môžu sa potápať až do hĺbky 1 000 m. Tichomorské biele obojstranné delfíny využívajú veľké stanovište vrátane otvoreného oceánu a vôd pobrežia.(„Potraviny tichomorského delfína obojstranného, ​​Lagenorhynchus obliquidens, Dallina sviňucha, Phocoenoides dalli a severného tuleňa kožušinového, Callorhinus ursinus, mimo Kalifornie a Washingtonu, s prílohami o veľkosti a jedle Dall's sviňuchy z aljašských vôd“, 1980; čierna; 1994; Brown a Norris 1956; Rechsteiner a kol., 2013; Ridgway a Harrison, 1998; Salvadeo a kol., 2010)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • slaná alebo morská
  • Vodné biomy
  • pelagický
  • pobrežné
  • Hĺbka rozsahu
    0 až 1 000 m
    0,00 až 3280,84 stôp

Fyzický popis

Tichomorské biele obojstranné delfíny majú zložitý farebný vzor. Sú čierne alebo tmavošedé s výraznými svetlošedými pruhmi po stranách, chrbtovou plutvou a plutvami. Pruhy na ich bokoch začínajú na bočnej strane tváre pred okom a siahajú až k spodnej časti chvosta. V prednej časti chrbtovej plutvy dominuje veľká škvrna svetlošedej. Ich oči a ústa majú tmavé sfarbenie. Poznávacím znakom tichomorských bielo-obojstranných delfínov sú ich vysoké, zahnuté, dvojfarebné chrbtové plutvy, ktoré sa nachádzajú v strede ich chrbta. Tichomorské biele obojstranné delfíny majú prsné plutvy, ktoré majú rovnaké sfarbenie a sú zaoblené.

Biele obojstranné delfíny sú dlhé 1,7 - 2,5 m, v priemere majú 2,0 m. Muži môžu dosiahnuť túto dĺžku 2,5 m, zatiaľ čo ženy môžu dosiahnuť iba 2,3 m. Dospelé biele obojstranné delfíny majú zvyčajne hmotnosť asi 135 - 180 kg, ale muži môžu vážiť až 200 kg. Novorodené tichomorské biele obojstranné delfíny sú dlhé 0,9 - 1,05 m a vážia približne 15 kg.

Telá tichomorských delfínov z bielej strany sú robustné a majú tvar torpéda. Tichomorské biele obojstranné delfíny majú 21 až 33 párov mierne špičatých zubov na čeľusť. Tichomorské biele obojstranné delfíny majú krátke zobáky. Ich lebky majú priemernú dĺžku 39 cm.(„Potraviny tichomorského delfína obojstranného, ​​Lagenorhynchus obliquidens, Dallina sviňucha, Phocoenoides dalli a severného tuleňa kožušinového, Callorhinus ursinus, mimo Kalifornie a Washingtonu, s prílohami o veľkosti a jedle Dall's sviňuchy z aljašských vôd“, 1980; Brown a Norris, 1956; Marino, 1999; Nowak, 2003; Prevost, 1996; Rechsteiner a kol., 2013; Ridgway a Harrison, 1998; Stewart a kol., 2002)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Rozsahová hmotnosť
    78 až 200 kg
    171,81 až 440,53 lb
  • Dĺžka dosahu
    1,7 až 2,5 m
    5,58 až 8,20 stopy
  • Priemerná dĺžka
    2,0 m
    6,56 stôp

Rozmnožovanie

Tichomorské biele obojstranné delfíny sa množia sezónne od augusta do októbra. Aj keď je o ich systéme párenia známe len veľmi málo, Connor (1994) naznačuje, že je nepravdepodobné, že sú monogamné.(Black, 1994; Connor, 1994; Ferrero a Walker, 1996; Stewart a kol., 2002)

Gestačné obdobie tichomorských belostných delfínov trvá 9 - 12 mesiacov. Väčšina otelení sa vyskytuje koncom jari a leta a narodí sa iba jeden potomok. Tichomorské biele obojstranné delfíny majú pri narodení dĺžku 0,9 m - 1,5 m. Teľatá vážia po narodení v priemere 15 kg (rozmedzie 13 - 22 kg) a dojčia až 18 mesiacov po narodení. Tichomorské biele obojstranné delfíny rodia minimálne raz za dva roky.

Tichomorské delfíny obojstranné samičky dosahujú pohlavnú dospelosť okolo dĺžky 1,7 m a vo veku 8 až 10 rokov. Muži dosahujú pohlavnú dospelosť v dĺžkach okolo 1,7 - 1,8 m vo veku 10 až 11 rokov. Rovnako ako iné cicavce, aj k oplodneniu dochádza vnútorne. Tichomorské biele obojstranné delfíny rodia pomerne dobre vyvinuté mláďatá.(Black, 1994; Ferrero a Walker, 1996; Mann, 2000; Nowak, 2003; Rechsteiner a kol., 2013; Salvadeo a kol., 2010; Stewart a kol., 2002)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • viviparous
  • Interval chovu
    Tichomorské biele obojstranné delfíny sa množia raz ročne
  • Obdobie rozmnožovania
    August-október
  • Rozsah počtu potomkov
    1 (vysoká)
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
    AnAge
  • Gestačné obdobie rozsahu
    9 až 12 mesiacov
  • Rozsah odstavného veku
    18 (vysokých) mesiacov
  • Priemerný vek odstavenia
    12 mesiacov
  • Rozsah času do nezávislosti
    18 (vysokých) mesiacov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    8 až 11 rokov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    10 až 11 rokov

Tichomorské biele obojstranné delfínie teľa zostáva so svojou matkou, kým nedosiahne nezávislosť okolo 18 mesiacov. Samce sa do procesu starostlivosti o rodičov nezapájajú nad rámec párenia.(Ferrero a Walker, 1996; Mann, 2000)

  • Rodičovská investícia
  • precocial
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena

Životnosť / životnosť

Weigl (2005) odhaduje, že tichomorské biele obojstranné delfíny môžu v zajatí žiť až 46 rokov. Wilson a Ruff (1999) uviedli, že uväznený tichomorský belostný delfín sa dožil 36 rokov. Nie je známe, ako dlho môžu žiť vo voľnej prírode.(Weigl, 2005; Wilson a Ruff, 1999)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: zajatie
    46 (vysokých) rokov
  • Typická životnosť
    Stav: zajatie
    36 (vysokých) rokov

Správanie

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú mobilné tvory špecializované na plávanie. Možno ich nájsť v skupinách od niekoľkých jedincov po 100 jedincov. Tieto skupiny sú niekedy rozdelené do menších podskupín alebo toboliek, ktorých priemer je asi 15 členov (zvyčajne 10 až 25). Struky pozostávajú zo všetkých vekových skupín a z oboch pohlaví.

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú spoločenské zvieratá. Často sa vyskytujú v agregáciách zmiešaných druhov s inými kytovcami, plutvonožcami a morskými vtákmi. Najčastejšie sa spájajú s delfínmi veľrybími severnými ( Lissodelphis borealis ) a Rissoho delfíny ( Grampus griseus ).

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú aktívne pri vodnej hladine. Je o nich známe, že jazdia na lúčových vlnách lodí. Tichomorské biele obojstranné delfíny sú tiež dobre známe pre svoje letecké ukážky. Vyskočia z vody a sú jedinými delfínmi východného Pacifiku, o ktorých je známe, že za prírodných podmienok dokážu úplné salto.(Black, 1994; Dahlheim a kol., 2009; Nowak, 2003; Ridgway a Harrison, 1998; Stewart a kol., 2002)

  • Kľúčové správanie
  • natatorial
  • pohyblivý
  • nomádsky
  • Sociálna
  • koloniálny

Domáce Range

Všeobecne platí, že väčšina pelagických cicavcov nebude brániť alebo používať domácu oblasť. Neboli hlásené žiadne domáce oblasti a predpokladá sa, že tichomorské biele obojstranné delfíny ich nemajú.

Komunikácia a vnímanie

Lagenorhynchus obliquidenspoužíva echolokačné kliknutia v rozsahu primárne od 20 do viac ako 100 kHz. Štúdia vykonaná na pacifických bielych obojstranných delfínoch v zajatí odhalila, že na interpretáciu svojho okolia používajú echolokačné kliknutia a dotyky. Tichomorské biele obojstranné delfíny tiež produkujú vokalizácie píšťal, podobne ako iné delfíny, aby navzájom komunikovali. Komunikujú vizuálne, akusticky a dotykom. Podľa Hendersona (2010) sa tichomorské belostné delfíny vokalizácie líšia medzi jednotlivými stavmi správania.(„Jedlo tichomorského delfína obojstranného, ​​Lagenorhynchus obliquidens, Dallina sviňucha, Phocoenoides dalli a tulene severskej, Callorhinus ursinus, mimo Kalifornie a Washingtonu, s prílohami o veľkosti a jedle Dall's delpens z aljašských vôd“, 1980; Baird , 1998; Black, 1994; Henderson, 2010; Ridgway and Harrison, 1998; Yeater a kol., 2014)


severná dlhochvostá myotis

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • hmatové
  • akustický
  • echolokácia
  • chemická látka

Potravinové návyky

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú všestranné a oportunistické podávače. Ich mäsožravú stravu tvoria malé ryby, ktoré sa nachádzajú vo veľkých školách, a kalamáre ( Loligo ). Typicky konzumujú sleďa tichomorského ( Clupea pallasii ), koruška polárna ( Mallotus villosus ), trhový kalmar ( Loligo opalescens ), Tichomorské sardinky ( Sardinops sagax ) a makrely ( Scomber japonicus ) Ak je k dispozícii. Priemerný tichomorský delfín obojstranný potrebuje denne skonzumovať asi 12,5 - 15,8 kg rýb alebo približne 16 - 20% svojej telesnej hmotnosti.

Lagenorhynchus obliquidenssa pozorovalo kŕmenie v skupinách s priemernou veľkosťou od 11 do 50 jedincov. Píja sa pri súčasnom frézovaní. Nepovažujú sa za hlbokých potápačov a zvyčajne sa kŕmia blízko police v malých hĺbkach.(„Potraviny tichomorského delfína obojstranného, ​​Lagenorhynchus obliquidens, Dallina sviňucha, Phocoenoides dalli a severného tuleňa kožušinového, Callorhinus ursinus, mimo Kalifornie a Washingtonu, s prílohami o veľkosti a jedle Dall's sviňuchy z aljašských vôd“, 1980; čierna; 1994; Brown a Norris 1956; Dailey et al., 1993; Rechsteiner et al. 2013; Ridgway and Harrison 1998; Stewart et al. 2002)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • piscivore
    • mäkkýš
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby
  • mäkkýše

Dravosť

Z dôvodu ich škodlivých účinkov na rybolov sú ľudia ( Homo sapiens ) zabíjajte tichomorské biele obojstranné delfíny. V regiónoch Japonska sa loví pre ich mäso. Zabijácke veľryby (Orchinus orca) sú tiež známi predátoriLagenorhynchus obliquidens. Ľudia aj kosatky sú predátormi dospelých a mladých tichomorských delfínov na jednej strane.

Zafarbenie tichomorských bielych delfínov umožňuje ich maskovanie. Vďaka svetlej spodnej strane a tmavo sfarbenému chrbtu môžu tichomorské biele obojstranné delfíny splývať s okolím pri pohľade dravca zhora aj zdola.(Black, 1994; Nowak, 2003; Stewart a kol., 2002)


čo jedia širokohlavé skinkky

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický
  • Známi predátori
    • ľudia ( Homo sapiens )
    • zabijácke veľryby (Orchinus orca)

Úlohy ekosystému

Tichomorské biele obojstranné delfíny majú dôležitú ekosystémovú úlohu ako spotrebitelia rýb. Morské vtáky často nasledujú tichomorské biele obojstranné delfíny a konzumujú ryby, ktoré delfíny nejedia.

Sú hostiteľmi vnútorných parazitov vrátane: nematód ( Anisakis simplex a crassicauda ), trematódy ( Nasitrema globicephalae ) a cestódy ( Phyllobothrium delphini ,Monorygma grimaldiiaStrobilocephalus triangularus). Sú tiež hostiteľmi vonkajších parazitov nazývaných cirripedes ( Xenobalanus ).(Dailey a Walker, 1978; Martin a kol., 1970; Nowak, 2003; Stewart a kol., 2002)

Komenzálne / parazitické druhy
  • nematódy ( Anisakis simplex )
  • nematódy ( crassicauda )
  • trematódy ( Nasitrema globicephalae )
  • cestódy ( Phyllobothrium delphini )
  • cestódy (Monorygma grimaldii)
  • cestódy (Strobilocephalus triangularus)
  • Cirripedia ( Xenobalanus )

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Tichomorské biele obojstranné delfíny lovia pre svoje mäso japonskí rybári. Sú dôležité v zábavnom a turistickom priemysle. Napríklad títo delfíni sú trénovaní v parkoch morských cicavcov na vykonávanie trikov a používajú sa na vzdelávanie účastníkov o delfínoch. Je tiež bežné, že počas výprav na pozorovanie veľrýb sa dajú spozorovať tichomorské delfíny obojstranné.(Nowak, 2003; Stewart a kol., 2002)

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • ekoturizmus
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Tichomorské biele obojstranné delfíny negatívne ovplyvňujú komerčný rybolov. Súťažia s lovom rýb a často sa zamotávajú do unášaných sietí.(Nowak, 2003; Stewart a kol., 2002)

Stav ochrany

Najväčšou hrozbou pre tichomorské biele obojstranné delfíny sú unášané siete na šírom mori používané na komerčný rybolov. Zákaz OSN loviť pomocou unášaných sietí na otvorenom mori je najvýznamnejším pokusom o medzinárodnú ochranu tichomorských delfínov obojstranných. USA vyžadujú, aby rybolov v Tichomorí obsahoval akustické varovné signály, ktoré zabránia zachyteniu delfínov v unášaných sieťach. Aj keď tieto signály znížili počet delfínov zabitých pomocou unášaných sietí, v priemere je ročne ulovených a zabitých priemerne 5,9 tichomorských delfínov obojstranných. Stále však ide o zlepšenie oproti historickým úmrtiam; Hobbs a Jones (1993) uviedli, že približne 100 000 tichomorských belostných delfínov bolo zabitých v rokoch 1970 až 1990 na otvorenom mori pomocou unášaných sietí.

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú harpúnované v oblastiach Japonska na ľudskú konzumáciu. Aj keď konkrétne počty nie sú známe, je pravdepodobné, že vplyv na tichomorské obojstranné delfíny z dôvodu japonského harpúnovania je nominálny.

Tichomorské biele obojstranné delfíny sú podľa CITES druhom z prílohy II. Podľa tohto dodatku sú potrebné povolenia na medzinárodný obchod s tichomorskými bielostrannými delfínmi. Povolenia sa udeľujú, iba ak obchod nebude mať nepriaznivý vplyv na prežitie druhu. Tichomorské biele obojstranné delfíny nie sú ohrozené, ale ak súčasná obchodná politika zostane, mohli by byť ohrozené. Červený zoznam IUCN uvádza tichomorské biele obojstranné delfíny ako druhy „najmenej znepokojujúce“.Lagenorhynchus obliquidensnemá nijaké zvláštne postavenie podľa amerického federálneho zoznamu a zoznamu štátu Michigan.(Hammond a kol., 2012; Hobbs a Jones, 1993)

Prispievatelia

Taylor Layton (autor), Radford University, Karen Powers (editor), Radford University, April Tingle (editor), Radford University, Emily Clark (editor), Radford University, Cari Mcgregor (editor), Radford University, Jacob Vaught (editor) , Radford University, Tanya Dewey (redaktorka), University of Michigan - Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Papilio polytes o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Bradypus tridactylus (leňoch trojprstý s bledými hrdlami)

Prečítajte si o Chaetura pelagica (komín rýchly) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Pecari tajacu (pekari s obojkom) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Erinaceus europaeus (ježko západnej Európy) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Hippotragus equinus (antilopa belasá) o živočíšnych agentoch