Leopardus geoffroyi Geoffroyova mačka

Nicole Kaminski

Geografický rozsah

Geoffroyove mačky (Leopardus geoffroyi) sú pôvodným druhom Južnej Ameriky. Ich rozsah zahŕňa južnú Bolíviu a Brazíliu, severozápad Paraguaj a rozširuje sa na juh cez Uruguaj a východné Čile až po cíp Argentíny.(Nascimento, 2014; Pereira a Novaro, 2014; Ximenez, 1975)

  • Biogeografické regióny
  • neotropický
    • domorodec

Biotop

Geoffroyove mačky žijú na rôznych subtropických a tropických suchozemských stanovištiach. Medzi tieto biotopy patria suché horské trávnaté porasty a kroviny, pobrežné zatopené lúky, savany a mokrade, mierne trávnaté porasty, savany a kroviny a suché listnaté lesy. Biotopy môžu byť vlhké alebo suché a môžu sa líšiť hustotou vegetácie, stále však poskytujú dostatočné krytie L. geoffroyi efektívne loviť. Geoffroyove mačky preukazujú určitý stupeň plasticity výberu biotopov a budú sa pohybovať medzi naturalizovanými parkami a priľahlými rančovými plochami. Pohyb medzi týmito miestami je často riadený vyhýbaním sa predátorom a využívaním výhod vysokej populácie hlodavcov na poľnohospodárskych pozemkoch.(Cuellar a kol., 2006; Johnson a Franklin, 1991; Manfredi a kol., 2004; Nascimento, 2014; Pereira a kol., 2015; Pereira a kol., 2012; Ximenez, 1975).

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • tropický
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • púšť alebo duna
  • savana alebo pasienky
  • les
  • dažďový prales
  • krovinatý les
  • hory
  • Mokrade
  • močiar
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • poľnohospodársky
  • Prevýšenie dosahu
    0 až 3 800 m
    0,00 až 12467,19 stôp

Fyzický popis

Geoffroyove mačky sú malé mačkovité šelmy spozorované na ich chrbtovom a brušnom tele. Ich škvrny sú tmavé a buď pevné, okrúhle alebo eliptického tvaru, s priemerom 15 až 20 mm. Na chrbtovom tele sú škvrny zhruba usporiadané v pozdĺžnych radoch. Niekedy sa môžu tieto škvrny agregovať, najmä pozdĺž chrbtice, čo vytvára ilúziu čiernych pruhov. Škvrny dymu sivej až žltohnedej farby obklopujú škvrny na chrbte. Na ventrálnej strane sú škvrny obklopené krémovou až bielou srsťou. Geoffroyove mačky môžu tiež vykazovať melanistickú srsť.




čo jedia Bush deti

Koláž hlavy a uší sa pohybuje od dymovo šedej po žltohnedú. Chrbtová strana ich uší je čierna s centralizovanou bielou škvrnou. Chĺpky mačiek okolo očí a pier, brady, hrdla a líca sú sfarbené bielošedo. Ich líca majú dva tmavé pozdĺžne pruhy; horný prúžok sa spája s tmavým očným prúžkom. Štyri alebo päť radov škvŕn alebo zmiešaných škvŕn sa nachádza v oblasti okolo vibrissae. Spodný rad škvŕn vibrissae pokračuje po hornú časť pier. Geoffroyove mačky majú tmavý neúplný hyoidný pruh. Ich zátylok a bočné časti krku môžu mať niekoľko pozdĺžnych tmavých pruhov. Vrcholy hláv mačiek majú dva pozdĺžne pruhy, kde sa medzi pruhmi nachádzajú škvrny. Tieto pruhy na hlave sa môžu spojiť s pruhmi na zátylku a pruhmi a škvrnami nad okom. Škvrny a stripy na tvári sú diagnostické pre tento druh a používajú sa na ich odlíšenie od veľmi podobných kodkodov ( Leopardus guigna ). Základná farba naL. geoffroyikončatiny sú podobné farbe dorzálneho a ventrálneho tela. Končatiny sú škvrnité na svojej chrbtovej strane a tieto škvrny sa zmenšujú, pohybujú sa distálne pozdĺž končatiny. Chvost má podobné sfarbenie ako chrbtová báza. Ich chvosty sú krúžené tmavými priečnymi pásmi a majú čierne hroty. Vlasy sú pozdĺž bokov jemnéL. geoffroyi, a inde hrubé. Ich srsť je najkratšia na hlave, dlhšia na bokoch a najdlhšia v oblasti slabín. Ich vlasy majú chrbát smerujúci dozadu a sú popisované ako „drsné“.

Geoffroyove mačky sú malé a vykazujú sexuálny dimorfizmus, pričom muži majú väčšiu veľkosť tela ako ženy. Priemerná hmotnosťL. geoffroyije 4,3 kg. Telesná hmotnosť sa u tohto druhu môže líšiť a súvisí s jeho geografickou polohou. Najmenšie mačky sa vyskytujú v Argentínskej púšti, kde priemerná hmotnosť mužov je 4,0 kg a priemerná hmotnosť žien je 3,0 kg. Najväčšie mačky sa nachádzajú v argentínskom Campos del Tuyú, kde priemerná hmotnosť mužov a žien je 7,4 kg, respektíve 4,2 kg. Dĺžka hlavy a tela mačiek Geoffroy’s sa pohybuje medzi 498 až 750 mm pre mužov a 390 až 515 mm pre ženy. Chvosty mačiek Geoffroy sú v porovnaní s dĺžkou tela pomerne dlhé a ich dĺžka sa pohybuje medzi 300 až 410 mm u mužov a 265 až 275 mm u žien. Dĺžka ich zadných labiek je u mužov od 115 do 150 mm a u žien od 110 do 216 mm. Tento druh má veľmi okrúhle uši, ktorých dĺžka sa pohybuje medzi 45 až 62 mm u mužov a 47 až 57 mm u žien. Veľkosť tela u tohto druhu nesúvisí so zemepisnou šírkou. V lokalitách, kdeL. geoffroyisú pomerne veľké, miera sexuálneho dimorfizmu je vyššia ako u mačiek. Geoffroyove mačky majú celkom 51 stavcov: sedem krčných, 13 hrudných, sedem bedrových, tri sakrálne a 21 kaudálnych. Na každej strane majú 9 rebier.

Ich dĺžka lebky bola u mužov v priemere 105,6 mm a u žien 97,8 mm. Majú krátke tribúny s priemernou dĺžkou 37,1 mm u mužov a 32,9 mm u žien. Nosné kosti tribúny sú predné zakrivené a pri artikulácii s čelnými plochami sa zužujú. Geoffroyove mačky majú orbity smerujúce dopredu, ktoré sa nachádzajú v prednej časti lebky. Ich interorbitálna oblasť je úzka. Postorbitálne tyčinkyL. geoffroyisú neúplné. Zygomatické oblúky mačky sú dobre vyvinuté, bočne sa rozširujú a tvoria platňu na základni obežných dráh. Samce majú širšie zygomatické oblúky ako samice. Ich čelná kosť je mierne konvexná a dobre vyvinutá a tvorí veľkú časť ich mozgových ciev. Geoffroyove mačky majú veľké mozgy, ktoré majú oválny tvar. Priemerná najväčšia šírka mozgu je u mužov 42,2 mm a u žien 44,3 mm. Starší muži majú vyvinutejšie a väčšie sagitálne hrebene ako ženy a mladší muži. Medzi tretími premolármi sa šírka podnebia pohybuje medzi 32,8 až 42,5 mm u mužov a 30,7 až 41,3 mm u žien. Chuť je taká dlhá, ako je šírka alebo šírka. Zadný okraj ich podnebia má okraj v tvare písmena U. Tento okraj môže mať hlboký alebo plytký stredný zárez. Na každej strane zárezu sa nachádzajú dva bočné výbežky, ktoré sa dajú použiť na odlíšenie mačiek Geoffroy od iných druhov mačiek. Ak zárez chýba, na podnebí môže byť výstupok, ktorý sa dá použiť aj na identifikáciu druhu.

Priemerná výška a dĺžka čeľustí mužov je 31,5 mm, respektíve 68,8 mm. U žien je priemerná výška dolnej čeľuste 26,8 mm a priemerná dĺžka 61,0 mm. Čeľuste Geoffroyových mačiek majú hlbokú a širokú masseterickú fossu a silné kondyloidné procesy. Ich kondyloidné procesy majú tyčový tvar a sú v súlade s okluzívnymi povrchmi najnižších zubov. Koronoidy sú u tejto mačky dobre vyvinuté a pripomínajú háčik. Uhlové procesy mačiek sú veľké a okrúhle.

Geoffroyove mačky majú celkom 26 zubov a ich zubný vzorec je: I 3/3 C 1/1 P 3/3 M 1/0. Priemerná dĺžka medzi prvým psom a prvým molárom je 32,0 mm u mužov a 29,4 mm u žien. Priemerná dĺžka medzi tretím premolárom a prvým molárom je 23,2 mm u mužov a 21,6 mm u žien. U tohto druhu parastyly nie sú prítomné v ich tretích premolároch a ich štvrté premoláre majú obvykle paracony.(Bisceglia, et al., 2008; Lucherini, et al., 2006; Nascimento, 2014; Pereira, et al., 2012; Ximenez, 1975)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Rozsahová hmotnosť
    3,0 až 7,4 kg
    6,61 až 16,30 lb
  • Priemerná hmotnosť
    4,3 kg
    9,47 lb
  • Dĺžka dosahu
    390 až 750 mm
    15,35 až 29,53 palca

Rozmnožovanie

Kvôli sexuálnemu dimorfizmu vo veľkosti tela sa predpokladá L. geoffroyi zažíva vysokú intra-sexuálnu konkurenciu. V zajatí však nedostatok správania pri dvorení a zvýšená sociálna starostlivosť naznačujú väzby medzi pármi.(Lucherini a kol., 2006; Nascimento, 2014; Ximenez, 1975).

Väčšina informácií o reprodukcii bola zhromaždená od zajatých Geoffroyových mačiek. Samce mačiek Geoffroy dosahujú zrelosť vo veku 50 mesiacov a samice dospievajú vo veku 47 mesiacov v zajatí. Maximálna reprodukcia sa vyskytuje vo veku 49 až 88 mesiacov u mužov a od 37 do 73 mesiacov u žien. Páranie môže pokračovať u mužov až do veku 17,3 rokov a u žien až do veku 15 rokov; tieto kopulácie však nie vždy vedú k úspešnému tehotenstvu. Počas obdobia pred estrom klesá ženský apetít, vyhýbajú sa mužom a znižujú svoje príbuzenské správanie s rovnakými druhmi, čím sa stávajú samotárskymi. Zatiaľ čo ženy sú v estru, muži vykazujú zvýšenie agresivity a zníženie hráčskeho správania. Počas estrálneho obdobia druh zvyšuje vokalizáciu a flehmen. Keď boli ubytovaní v zajatí v Severnej Amerike, L. geoffroyi vrchol estru sa vyskytuje medzi februárom a augustom. V ich prirodzenom rozmedzí južnej pologule sa vrcholový estrus považuje za pravý opak toho, čo sa pozoruje v Severnej Amerike. Vo voľnej prírode sa predpokladá, že samice mačiek Geoffroy sú monoestrous. V zajatí, kde je dostatok potravy, sú ženy polyesterové. Dĺžky estru sa pohybujú od 1 do 12 dní a staršie ženy majú dlhšie obdobia estru. V zajatí sa časové obdobie medzi estrusom pohybuje medzi 10 až 60 dňami. V zajatí sa pokusy o párenie vyskytujú po celý deň. Keď sú ženy vnímavé na kopuláciu, prejdú do lordóznej polohy alebo sa krčia na zemi, chvost posunú nabok a umožnia samcovi ich pripevniť. Muži často ťahajú ženy za zátylkom a presúvajú ich na iné miesto, kde sa pária. V pôvodnom prostredí, v ktorom je nedostatok potravy, nemusí byť jednotlivec schopný úspešnej reprodukcie. Po úspešnom párení sa zygoty implantujú do oboch rohov maternice a gravidita sa pohybuje v rozmedzí 62 až 72 dní. Počas tejto doby tehotné ženy znižujú bežeckú a skokovú aktivitu. Keď sú ženy blízko pôrodu, zvyšujú svoju starostlivosť o pohlavné orgány, stimuláciu a elimináciu. V zajatí žena L. geoffroyi stavať hniezda v búdkach z prízemného odpadu. V ich pôvodnom prostredí boli samice a mláďatá nájdené v dutinách stromov a pod koreňmi stromov. V rámci prípravy na pôrod si ženy vytrhnú chĺpky z okolia bradaviek a vulvy. Porod sa vyskytuje buď v stoji, alebo v sede a môže trvať 170 minút.

V zajatí sa medzi aprílom a októbrom narodia vrhy 1 až 4 mláďatá. V Uruguaji rodia Geoffroyove mačky od decembra do mája jeden vrh s 2 až 3 mláďatami. V zajatí sa zdá, že je pomer pohlavne predpojatých pri narodení viac mužov ako rodiacich žien. Mláďatá sa rodia dosť alertárne so zatvorenými očami. Mláďatá sa narodili so škvrnitou kožušinou a môžu vážiť medzi 90 až 122 g. Oči mláďat sa otvárajú medzi 13. až 28. dňom po narodení a v tomto čase zvyšujú svoju aktivitu v hniezde.

Keď sú samice umiestnené oddelene od samcov až do odstavenia mláďat, zvyčajne sa vrátia do obdobia estru 8 mesiacov po pôrode. Časové obdobie do ich prvého popôrodného estru sa môže líšiť v závislosti od prežitia ich mláďat a usporiadania ustajnenia s rovnakými špecifikami. Počas letných mesiacov L. geoffroyi zvyšuje nočné pohyby, ktoré môžu súvisieť s nárastom označovania mužského územia a žien získavajúcich ďalšie jedlo pre svoje mláďatá.(Anderson, 1977; Johnson a Franklin, 1991; Law a Boyle, 1984; Lucherini a kol., 2006; Manfredi a kol., 2011; Pereira a Novaro, 2014; Pereira a kol., 2006; Ximenez, 1975. )

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • sezónny chov
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • viviparous
  • Interval chovu
    Geoffroyove mačky sa množia raz ročne. V zajatí sú schopní chovať častejšie.
  • Obdobie rozmnožovania
    September až marec
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 4
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Obdobie tehotenstva
    62 až 72 dní
  • Rozsah odstavného veku
    60 až 90 dní
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    47 (nízkych) mesiacov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    50 (nízkych) mesiacov

Len čo sa narodia mladí, matka ich upraví. Ak mláďatá predčasne opustia hniezdnu oblasť, matky ich „prenesú“ späť do hniezda. Akonáhle majú mláďatá 35 až 45 dní, vydajú sa z hniezda a hrajú sa s každým a so svojou matkou. Medzi mláďatá a ich matky patrí hra na priblíženie - ústup a hra na chvoste. Žena L. geoffroyi mláďatá začnite odstavovať, keď dosiahnu 50 dní, a úplne odstavte mláďatá do 90 dní. V zajatí, keď samice opustia svoje mláďatá, zakryjú ich podstielkou. Spravidla sú staršie samice úspešnejšie pri výchove mačiatok ako mladšie prvorodičky. Keď sú ženy v strese alebo v zlom stave, páchajú novorodenca alebo zanedbávajú svoje mláďatá.(Anderson, 1977; Foreman, 1997; Law a Boyle, 1984)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • ženská rodičovská starostlivosť

Životnosť / životnosť

Dva zdroje uvádzali dĺžku života v zajatí 14 a 16 rokov 2 mesiace, neexistovali však žiadne informácie o umiestnení týchto zvierat.(Hunter, 2015; Jones, 1982)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: zajatie
    16 rokov (vysoké) mesiace

Správanie

Geoffroyove mačky sú väčšinou suchozemské druhy, sú však schopné dobre liezť a využívať stromy na miesta odpočinku, prechodové cesty alebo miesta vyprázdňovania. Geoffroyove mačky sú osamelé a jediným pozorovaním rovnakých druhov vo voľnej prírode boli samice ich mačiatok. Ak sú mačky umiestnené v zajatí, sú spoločenské a budú spolu odpočívať a navzájom sa upravovať. Prevažne nočná mačka sa väčšina ich aktivít vyskytuje počas dvoch špičiek. Tieto vrcholy sa líšia v závislosti od polohy a pohybujú sa medzi 21:00 až 22:00 a 1:00 až 5:00. Počas zimných mesiacov sa Geoffroyove mačky stávajú menej aktívnymi. Tieto mačky môžu byť aktívne aj počas dňa, a keď je dostatok koristi, môžu zvýšiť svoju dennú aktivitu. V zajatí sú Geoffroyove mačky často súmračné a sú aktívne okolo doby kŕmenia. Počas období nečinnosti odpočívajú v prostrediach a dutinách stromov, dutinách koreňov alebo vysokej vegetácii.(Cuellar a kol., 2006; Johnson a Franklin, 1991; Manfredi a kol., 2006; Manfredi a kol., 2011; Pereira, 2010).

V argentínskych trávnatých plochách sú mačky Geoffroyovej aktívnejšie počas letných mesiacov ako zimné mesiace. Tento rozdiel v sezónnej aktivite môže korelovať so zmenami v hojnosti koristi a / alebo v reprodukčnom cykle mačiek. Úrovne aktivity tohto druhu sú tiež spojené s nočnou svietivosťou, ktorá je špecifická pre dané miesto. V obdobiach činnosti sa muži pohybujú ďalej a častejšie ako ženy. Muži sú schopní za jednu noc prekonať 3000 m. Aktivita sa zvyšuje, ak obývajú oblasti, v ktorých sa vyskytujú väčšie ľudské poruchy, ako sú parky a ranče. V zajatí muži a ženy nevykazujú žiadny rozdiel v úrovniach aktivity.(Foreman, 1997; Johnson and Franklin, 1991; Manfredi, et al., 2006; Manfredi, et al., 2011; Pereira, et al., 2006; Pereira, et al., 2012)

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • denné
  • nočný
  • súmrak
  • pohyblivý
  • sedavý
  • osamelý

Domáce Range

Mačky samca Geoffroya sa rozptyľujú ďalej a obývajú svoje domovské oblasti kratšie ako samice. Ak sú pôvodné biotopy a ranče blízko seba, je rozptýlenie bežnejšie medzi rančmi a od pôvodných biotopov po ranč. Domáce areály sú v týchto rančoch väčšie ako pôvodné biotopy. V argentínskych krovinách je priemerný domáci rozsah mužov počas jesenných a zimných mesiacov 207,5 ha. V argentínskych trávnatých porastoch sa domáce rozpätia pohybujú od 248 ha do 342 ha. Mačky samca Geoffroy majú väčší rozsah ako samice a viac sa prekrývajú s rozsahmi iných mužov. Veľkosť a stupeň rozsahu prekrytia s rovnakými druhmi sa môžu meniť v závislosti od množstva koristi a od vyhýbania sa predátorom, ako sú pumy ( Puma concolor ).(Foreman, 1997; Johnson a Franklin, 1991; Manfredi a kol., 2006; Pereira a Novaro, 2014; Pereira a kol., 2012)

Komunikácia a vnímanie

Málo sa vie o L. geoffroyi komunikáciu v ich pôvodnom prostredí. Nepochovávajú svoje výkaly a na defekáciu budú miesto používať opakovane. Tieto fekálne latríny sú nápadné a nachádzajú sa na plošinách stromov, v skalných úkrytoch, na tŕsoch trávy a pozdĺž chodníkov. Predpokladá sa, že ich latríny sú prostriedkom na čuchovanie a vizuálnu komunikáciu medzi rovnakými druhmi. Geoffroyove mačky poškriabú predmety prednými pazúrmi ako spôsob čuchovej komunikácie. V zajatí majú tieto mačky flehmenov, grimasu s otvorenými ústami, po ktorej nasleduje čuchanie k predmetu alebo inej mačke. Môžu byť spoločenskí s rovnakými jedincami, keď sú ubytovaní spolu, a budú si trieť čelo o inú mačku, ženích a navzájom si čuchať. Geoffroyove mačky budú v zajatí nasledovať za sebou. Akustika mačiek spoločnosti Geoffroy zahŕňa hluk „gurgle bo“ spojený s priateľskou komunikáciou na blízko. Medzi agresívnejšie komunikácie patrí syčanie a vrčanie vokalizácií.(Foreman, 1997; Johnson a Franklin, 1991; Manfredi a kol., 2006; Mellen, 1993; Peters a Tonkin-Leyhausen, 1999; Soler a kol., 2009).

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • chemická látka
  • Ostatné komunikačné režimy
  • feromóny
  • pachové stopy
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Geoffroyove mačky sú mäsožravé. V celom svojom rozsahu lovia predovšetkým malé cicavce, ale budú sa živiť inými organizmami, ako sú vtáky, hady, hmyz, obojživelníky a ryby, v závislosti od množstva a výskytu. V južnej Brazílii lovia Geoffroyove mačky dutiny ( morské prasa druhy), potkany bahenné ( Holochilus brasiliensis ), Oligoryzomys druh, Necromys druhy a copyus ( Myocastor coypus ). V púšti Monte lovia hlavne vo veľkej miere cicavce, najmä myši myši Molina ( Akodon molinae ), myši vešpery suchozemské ( Calomys musculinus ) aEligomondontia typus. V južnej Patagónii jedia hlavne európske zajace ( Lepus europaeus ) a v mokradných oblastiach viac korisťujú vodné vtáctvo. Geoffroyove mačky budú loviť tuco tucos ( Ctenomys azarae ), kavity a sigmodontínové hlodavce nájdené na rančových pozemkoch. K prepájaniu koristi môže dôjsť medzi sezónnymi obdobiami a môže mať za následok zúženie alebo rozšírenie ich potravinovej niky.

Geoffroyove mačky lovia podľa typickej stratégie mačacej zálohy. Aktívne pátrajú po koristi a nezistia ju a potom ju prepadnú. V zajatí boli pozorovaní, že tunelovali pod podstielkou a tiež sedeli vzpriamene na svojich stehnách alebo stáli na zadných nohách. Toto správanie môže byť potenciálnym mechanizmom používaným vo voľnej prírode na odchyt koristi. Geoffroyove mačky sú schopné drviť kosti koristi, ktoré vážia až 60% hmotnosti ich vlastného tela. Kedy L. geoffroyi konzumujú zajace, môžu zničiť a prehltnúť rebrá a stavce.(Bisceglia a kol., 2008; Branch, 1995; Canepuccia a kol., 2007; Foreman, 1997; Johnson a Franklin, 1991; Manfredi a kol., 2004; Pereira a kol., 2012; Sousa a Bager. , 2008; Ximenez, 1975; Álvarez a kol., 2012)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • žerie suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtáky
  • cicavce
  • obojživelníky
  • plazy
  • ryby
  • Zdochlina

Dravosť

Geoffroyove mačky lovia „Pumas ( Puma concolor ) “A potenciálne„ Jaguars ( Panthera onca ), „Culpeo foxes ( Lycalopex culpaeus ) “A veľké dravé vtáky, ako napríklad„ orliaky čiernohlavé ( Geranoaetus melanoleucus ) “A„ sovy rohaté ( Bubo virginianus ). Ľudia zvyčajne nelovia L. geoffroyi za ich mäso. Najväčší zdroj úmrtnosti týchto mačiek je spôsobený ľuďmi, vrátane pytliactva, kolízií s vozidlami a priameho prenasledovania na rančoch. „Domáce psy ( Canis lupus familiaris ) ‘Na rančoch zabíjajú aj Geoffroyove mačky. V Argentíne je menej pravdepodobné, že prežijú na ranči ako v priľahlých prírodných parkoch.(Altrichter, 2006; Foreman, 1997; Johnson a Franklin, 1991; Pereira a kol., 2010; Pereira a kol., 2015)

Úlohy ekosystému

Kde L. geoffroyi rozsah prekrýva s „oncillas ( Leopardus tigrinus ) ‘V Rio Grande do Sul v Brazílii dochádza k ekologickému rozdeľovaniu a predpokladá sa, že každý druh používa iné výklenky. V bolívijských suchých lesoch L. geoffroyi sa môže vyhnúť oblastiam, kde je jeho rozsah a rozsah „ocelotov ( Leopardus pardalis ) “Prekrývajú.

Nie je známe, že by Geoffroyove mačky ochoreli na besnotu. Geoffroyove mačky sú zásobárňou hostiteľov Toxoplasma gondii . V zajatí L. geoffroyi sa môže nakaziť picobirnavírusom v Uruguaji. L. geoffroyi môže hostiť blchy ako napr Delostichus phyllotis a ľudské blchy ( Pulex dráždivý ) a druhy kliešťov Anblyomma malá . Šírenie nových patogénov z domácich psov a mačiek na L. geoffroyi môže mať vážne dôsledky pre tento druh. Medzi choroby a patogény šíriace sa z domácich psov a mačiek na mačky Geoffroy’s patrí vírus psinky, vírus mačacej panleukopénie, srdcovka ( Dirofilaria immitis ), mačkovitý škrkavka (Toxocara catti), mačkovitá šelma domáca (Ancylostoma tubaeforme), trematódy (Nástroje Alaria) a pásomnice (Taenia hydatigena). Potenciálne rozšírenie choroby z domácich mačiek do L. geoffroyi je vírus mačacej imunodeficiencie.(Beldomenico a kol., 2005; Cuellar a kol., 2006; Fiorello a kol., 2006; Gillman a kol., 2013; Trigo a kol., 2013; Uhart a kol., 2012).

Komenzálne / parazitické druhy
  • Mačací pľúcny červ ( Aelurostrongylus abstrusus )
  • Mačkovitá červi ( Ancylostoma tubaeforme )
  • Capillaria aerophila
  • Didelphonema longispiculata
  • Srdcovník ( Dirofilaria immitis )
  • Pterygodermatitis cahirensis
  • Spirurida
  • Bičíkovec ( Trichuris campanula )
  • Mačací škrkavka ( Toxocara catti )
  • Vigisospirura potekhina
  • Spirometra sp.
  • Taenia hydatigena
  • Nástroje Alaria
  • Cystoisospora spp.
  • Leptospiróza
  • Anblyomma malá
  • Delostichus phyllotis
  • Pulex dráždivý

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Geoffroyove mačky lovia hlodavce, ktoré často navštevujú ryžové plantáže a ranče. Tieto mačky skonzumujú zajace zabité na cestách a veľké hlodavce. V mnohých oblastiach celého ich sortimentu bude mačka Geoffroyova veľmi loviť zavedené európske zajace ( Lepus europaeus ).

V rokoch 1960 až 1988 sa Geoffroyove mačky nadmerne zbierali pre kožu. V roku 1988 sa druh stal chráneným a zber druhov sa stal nezákonným v celom jeho rozsahu.

Geoffroyove mačky sú obľúbeným druhom v exotickom obchode s domácimi zvieratami a niekedy sa chovajú s domácimi mačkami na výrobu „mačiek na safari“.(Pereira a kol., 2015; Pereira a kol., 2012; Sousa a Bager, 2008)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • reguluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Je známe, že Geoffroyove mačky lovia hydinu a na poľnohospodárskych pozemkoch sa často považujú za škodcu. Príležitostne zjedia mŕtve jahňatá nájdené na pastvinách.

Z dôvodu pohybu L. geoffroyi na ranče sa môžu medzi nimi a domácimi mačkami ( Kat ) a psy ( Canis lupus familiaris ). Domáce mačky v Uruguaji môžu byť parazitické Nástroje Alaria a spiruroidy z Geoffroyových mačiek. Podobne, L. geoffroyi môžu získať choroby bežné pre domáce zvieratá, ako napríklad vírus psinky, červ červíka močového ( Taenia hydatigena ), srdcový červ ( Difrofilaria neoblomná ), mačkovitý škrkavka ( Toxocara catti ) a mačkovitá šelma domáca ( Ancylostoma tubaeforme ).(Beldomenico a kol., 2005; Castro a kol., 2009; Cuellar a kol., 2006; Pereira a kol., 2015; Sousa a Bager, 2008; Uhart a kol., 2012).

  • Negatívne vplyvy
  • spôsobuje alebo prenáša choroby domácich zvierat

Stav ochrany

Od roku 2014 Červený zoznam IUCN prehodnocoval stav ochrany L. geoffroyi a zmenil to na najmenšie obavy. Pred rokom 2008 bol druh klasifikovaný ako takmer ohrozený. Stále sú chráneným druhom; lov a obchodovanie v celom ich rozsahu sú zakázané. Geoffroyove mačky sa v Čile považujú za zriedkavé, zraniteľné v Brazílii a za najmenej znepokojujúce v Argentíne.

Hustota obyvateľstva sa líši v závislosti od typu biotopu a polohy. V bolívijských suchých lesoch sa odhady pre mačky Geoffroyovej pohybujú od 10 do 40 zvierat na 100 km ^ 2. Na polosuchých argentínskych krovinách, L. geoffroyi odhady hustoty sa pohybujú medzi 190 až 220 zvieratami na 100 km ^ 2.


koľko detí má žralok býk

Geoffroyove mačky čelia strate biotopov a fragmentácii, čo by mohlo negatívne ovplyvniť ich populáciu. Aj keď sú schopné prispôsobiť sa niektorým poľnohospodársky upraveným biotopom, musia rozšíriť svoj domovský areál a hľadať korisť, aby splnili energetické požiadavky. Zmena podnebia vedúca k zvýšeniu frekvencie sucha v argentínskej púšti Monte by mohla viesť k úbytku populácie tohto druhu. K nezákonnému pytliactvu mačiek Geoffroyovej na obchodovanie s kožou stále dochádza.(Cuellar a kol., 2006; Manfredi a kol., 2011; Pereira a Novaro, 2014; Pereira a kol., 2010; Pereira a kol., 2015)

Ostatné komentáre

Geoffroyove mačky boli predtým nazývané aj mnohými taxonomickými názvami Felix geoffroyi a Oncifelis geoffroyi . V súčasnosti akceptovaný taxonomický názov je Leopardus geoffroyi . Definície pojmov L. geoffroyi poddruhy a ich umiestnenia sa mnohokrát zmenili. Na rozlíšenie medzi geografickými populáciami sa na rozlíšenie poddruhov predtým používali extrémne rozdiely vo vzorkách špinenia a pigmentáciách; tieto pelageové variácie však možno nájsť v mnohých rôznych populáciách a už sa nepoužívajú ako definujúce vlastnosti. Existuje iba jeden poddruh a obsahuje vysokú úroveň genetickej rozmanitosti. Geoffroyove mačky sú súčasťou „ocelotu ( Leopardus pardalis ) “Rodokmeň a sú sesterskými druhmi„ kodkods ( Leopardus guigna ) “. V oblasti prekrývajúcich sa rozsahov v južnej Brazílii L. geoffroyi a „oncillas ( Leopardus tigrinus ) “Hybridizujú.

Geoffroyove mačky majú 36 diploidných chromozómov.(Johnson a kol., 2006; Nascimento, 2014; Pereira a kol., 2015; Ximenez, 1975)

Prispievatelia

Nicole Kaminski (autorka), University of Manitoba, Jane Waterman (editorka), University of Manitoba, Tanya Dewey (editorka), University of Michigan-Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o zvieratách Vulpes vulpes (červená líška)

Prečítajte si o Phoebastria irrorata (vlnitý albatros) na tému Zvierací agenti

Prečítajte si o živočíchoch Acanthurus triostegus (bodlok veľký)

Prečítajte si o Anthozoa o zvieracích agentoch

Prečítajte si o Sphyrna mokarran (Great Hammerhead) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Pharomachrus mocinno (žiarivý quetzal) o živočíšnych agentoch