Lynx canadensis rys ostrovid

David L. Fox a Tiffany Murphy

Geografický rozsah

Hlavné populácie rysa kanadského,Lynx canadensis, sa nachádzajú v celej Kanade, v západnej Montane a v neďalekých častiach Idaho a Washingtonu. Existuje malá populácia v Novom Anglicku a Utahu a pravdepodobne aj v Oregone, Wyomingu a Colorade.

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec

Biotop

Rys obyčajne žije v dospelých lesoch s hustým podrastom, ale nájdeme ho aj v otvorenejších lesoch, skalnatých oblastiach alebo v tundre.

  • Pozemské biomy
  • tundra
  • les

Fyzický popis

Sfarbenie rysa je rôzne, ale zvyčajne je žltohnedé. Horné časti môžu mať matný sivý vzhľad a spodná strana môže byť výraznejšia. Mnoho jedincov má tmavé škvrny. Chvost je dosť krátky a často krúžený a zakončený čiernou farbou. Kožušina na tele je dlhá a hustá. Srsť je v zime obzvlášť dlhá na krku. Trojuholníkové uši sú zakončené chumáčmi dlhých čiernych chlpov. Labky sú pomerne veľké a chlpaté, čo pomáha rozložiť váhu zvieraťa pri pohybe na snehu.



Dĺžka hlavy a tela je medzi 670 a 1 067 mm a dĺžka chvosta sa pohybuje od 50 do 130 mm. Zvieratá zvyčajne vážia medzi 4,5 a 17,3 kg. V priemere vážia muži o niečo viac ako ženy.(Tumlison, 1999)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Rozsahová hmotnosť
    4,5 až 17,3 kg
    9,91 až 38,11 lb
  • Dĺžka dosahu
    670 až 1 067 mm
    26,38 do

Rozmnožovanie

Systém párenia týchto zvierat sa neuvádza. Domáce rozsahy pre ženy sú však zvyčajne obsiahnuté v domovskom rozsahu mužov a domáce rozsahy viacerých žien sa môžu prekrývať. Toto rozdelenie v spojení s miernym sexuálnym dimorfizmom naznačuje, že druh je pravdepodobne polygénny.

Samice vstupujú do ruje iba raz ročne a ročne odchová jeden vrh. Estrus trvá 1 až 2 dni. Párenie vo februári a marci nasleduje po gravidite od 8 do 10 týždňov. Vrh má zvyčajne 2 alebo 3 mačiatka, aj keď ich počet sa môže pohybovať od 1 do 5. Lynx váži po narodení asi 200 g. Laktácia trvá 5 mesiacov, hoci mačiatka jedia mäso už vo veku jedného mesiaca.

Muži sa nezúčastňujú rodičovskej starostlivosti. Mláďatá zostávajú s matkou až do nasledujúcej zimnej sezóny párenia a súrodenci môžu po odlúčení od matky ešte chvíľu zostať. Ženy dosahujú pohlavnú dospelosť v 21 mesiacoch a muži v 33 mesiacoch.

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • viviparous
  • Interval chovu
    Rys môže chovať raz ročne.
  • Obdobie rozmnožovania
    K množeniu dochádza v januári a februári.
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 6
  • Priemerný počet potomkov
    2
  • Priemerný počet potomkov
    3.5
    AnAge
  • Gestačné obdobie rozsahu
    56 až 70 dní
  • Priemerný vek odstavenia
    150 dní
  • Priemerný čas do nezávislosti
    10 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    21 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena
    498 dní
    AnAge
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    33 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    573 dní
    AnAge

Ženy rodia svoje mláďatá popadanými polenami, pňami, trsmi dreva alebo podobnými spleti koreňov a konárov. Predpokladá sa, že to pomáha chrániť mláďatá pred potenciálnymi predátormi.

Všetku rodičovskú starostlivosť poskytujú ženy. Mláďatá sú od narodenia oslabené, ale majú dobre vyvinutú srsť. Ošetrovateľstvo trvá asi 5 mesiacov, potom mladí jedia korisť. Matky môžu pomôcť svojim ratolestiam vychovávať techniky lovu a bol pozorovaný spoločný lov.

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • združenie po rodičoch po samostatnosti
  • predĺžené obdobie vzdelávania mladistvých

Životnosť / životnosť

Vo voľnej prírode sa rys dožil 14,5 roka. V zajatí bola zaznamenaná dĺžka života 26,75 rokov.

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    14,5 (vysoké) roky
  • Životnosť dojazdu
    Stav: zajatie
    26,75 (najvyššia) rokov

Správanie

Rysy sú osamelé a zdá sa, že sú teritoriálne. Aj keď sa domáce rozsahy žien môžu prekrývať, muži zaberajú odlišné oblasti. Domáce rozsahy pre mužov môžu zahŕňať rozsah jednej alebo viacerých žien a ich mláďat. Rozsahy sa pohybujú od 11 do 300 kilometrov štvorcových. Dospelí sa zvyčajne vyhýbajú navzájom, s výnimkou obdobia zimného rozmnožovania.

Rys je primárne vizuálny predátor, ale má aj dobre vyvinutý sluch. Loví sa hlavne v noci. K koristi sa zvyčajne prenasleduje niekoľko krátkych hraníc a potom sa na ňu vrhnú, hoci niektoré rysy budú v zálohe čakať hodiny.

Samice a mláďatá niekedy poľujú na zajace spoločným spôsobom, šíria sa v rade a pohybujú sa cez relatívne otvorené priestranstvá. Korisť vystrašenú jedným zvieraťom často chytia ostatní v rade. Táto metóda lovu môže byť celkom úspešná a môže byť dôležitá pri výchove mláďat k loveckej technike.

Činnosť je takmer celá nočná. Rysí brloh v hrubých hniezdach pod skalnými rímsami, popadanými stromami alebo kríkmi.

  • Kľúčové správanie
  • zbežný
  • úžasný
  • nočný
  • pohyblivý
  • sedavý
  • osamelý
  • územné
  • Veľkosť územia rozsahu
    11 až 300 km ^ 2

Domáce Range

Rozsahy sa pohybujú od 11 do 300 kilometrov štvorcových.

Komunikácia a vnímanie

Komunikácia a vnímanie sú pravdepodobne podobné ako u iných mačiek. Okrem dobrého videnia na uľahčenie lovu majú tieto zvieratá aj vynikajúci sluch. Pri označovaní území sa pravdepodobne používajú vône. Hmatová komunikácia pravdepodobne nastane medzi partnermi, ako aj medzi matkami a ich potomkami. Vyskytuje sa tiež komunikácia prostredníctvom vokalizácií.

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka
  • Ostatné komunikačné režimy
  • pachové stopy
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Rys kanadský sú striktne mäsožravce. Zajace na snežniciach majú zvláštny význam v strave týchto mačiek a je známe, že populácie týchto dvoch zvierat kolíšu v súvisiacich cykloch s obdobiami približne 9,6 rokov. V týchto cykloch dochádza k miernemu oneskoreniu medzi populáciami zajaca a rysa. Aj keď v niektorých oblastiach, napríklad na ostrove Cape Breton Island, lovia rysy výlučne zajace, v iných oblastiach berú aj hlodavce, vtáky a ryby.

Na jeseň a v zime rysy zabijú a zožerú jelene a ďalšie veľké kopytníky, ktoré sú v období ruje oslabené. Využívajú tiež zdochliny, ktoré zanechali lovci ľudí.

Kanadský rys konzumuje iba mäso. Zajace na snežniciach sú pre tieto mačky veľmi dôležitým jedlom, a keď je na zjedenie menej zajacov, počet rysov klesá. V niektorých oblastiach, napríklad na ostrove Cape Breton Island, rysy jedia iba zajace, v iných oblastiach však hodujú aj na hlodavcoch, vtákoch a rybách. Ak nájdu jeleňa, ktorý je veľmi slabý alebo chorý, rys ho zabije a zožerie. Živia sa tiež z tiel, ktoré zanechali lovci ľudí.

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • žerie suchozemské stavovce
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtáky
  • cicavce
  • ryby
  • Zdochlina

Dravosť

Predátori týchto mačiek neboli hlásení. Možno však predpokladať, že mladé mačiatka sú zraniteľné voči iným veľkým mäsožravcom, ako sú vlci a medvede.

Úlohy ekosystému

Ako predátori sú rysy kanadské dôležité pri regulácii populácií svojej koristi. Je to zvlášť viditeľné v cykle populácií zajacov rysa a snežnice.

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Kanadský rys bol využívaný pre svoju kožušinu od sedemnásteho storočia. S obmedzeniami v obchode s kožušinami veľkých mačiek na konci 60. rokov a následným znížením populácií ocelotov a marajov pomocou lovcov kožušín sa zvýšená pozornosť sústredila na kožuchy rysa kanadského. Zdá sa však, že najväčším tlakom na populácie rysov zostáva veľkosť populácií zajacov, nie lovcov. Rys pomáha kontrolovať populácie drobných cicavcov, ako sú zajace snežnice a hraboše poľné, ktoré sú poľnohospodárskymi alebo lesníckymi škodcami.

  • Pozitívne vplyvy
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • reguluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie je známe, že by mal rys kanadský negatívny dopad na ľudské ekonomiky.

Stav ochrany

Rysy sú uvedené v prílohe II dohovoru CITES a sú uvedené ako skupiny ohrozené americkou službou pre ryby a divočinu a ohrozené v štáte Michigan.

Ostatné komentáre

Populácie rysov sú ovplyvnené znížením populácií zajacov prostredníctvom zvýšenej úmrtnosti mačiatok a zníženej miery gravidity. Jediným priamym účinkom na dospelých sa zdá byť hlad a nie zvýšená úmrtnosť. Vrhy sú väčšie a mačiatka sú zdravšie v rokoch, keď je populácia zajaca veľká a potravy je dostatok.

Prispievatelia

David L. Fox (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Tiffany Murphy (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Tanya Dewey (editor), Animal Agents.


čo je hroch

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Colias philodice o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Eubalaena australis (veľryba južná) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Lagurus lagurus (stepné lemovanie) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o zvieratách Phocoena phocoena (sviňucha prístavná)

Prečítajte si o Nasua nasua (juhoamerický nosál) v dokumente Animal Agents

Prečítajte si o Vulpes (líšky) o živočíšnych agentoch