Megadyptes antipodes žltooký tučniak

William Wardell

Geografický rozsah

Tučniaky žltooké (Antipode Megadyptes) sú ostrovné endemity a vyskytujú sa v južných oblastiach Nového Zélandu, vrátane Stewartovho ostrova, Južného ostrova, polostrova Otago a niekoľkých ďalších ostrovov v rovnakom regióne. Tieto tučniaky nie sú sťahovavé a v tomto rozmedzí zotrvávajú po celý rok. Ostrov opúšťajú iba na lov pri pobreží Nového Zélandu a príslušných ostrovov, ktoré obývajú.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Croxall a Davis, 1999; McKay a kol., 1999; Moore a Wakelin, 1997; Moore, 1999)

  • Biogeografické regióny
  • austrálsky
    • domorodec
  • Ostatné geografické podmienky
  • ostrovný endemit

Biotop

Tučniaky žltooké obývajú ostrovné pobrežia na Novom Zélande. Väčšina pobrežia je pokrytá pobrežným lesom, kde žijú a hniezdia tučniaky. Tieto vtáky sú primárne suchozemské a do vody vstupujú iba za účelom lovu.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; McKay a kol., 1999; Moore, 1999)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • les
  • Vodné biomy
  • pobrežné
  • Priemerné prevýšenie
    0 m
    0,00 stôp

Fyzický popis

Tučniaky žltooké sú v porovnaní s ostatnými tučniakmi žijúcimi v podobných podmienkach pomerne veľké. Ich výška sa pohybuje od 56 do 78 cm, s priemernou výškou 70 cm. Hmotnosť týchto tučniakov sa pohybuje od 5 do 8 kg. Tieto fyzikálne vlastnosti tvoriaAntipode Megadyptesnajväčší tučniak, ktorý nežije v Antarktíde. Charakteristickou črtou tohto konkrétneho tučniaka sú ich žlté oči. Charakteristickou črtou používanou na rozlíšenie medzi tučniakmi dospelými a mladistvými je prítomnosť žltého operenia na hlavách dospelého človeka. Žlté perie sa na mladistvých tučniakoch nevyskytuje, kým sa neroztopí.Antipode Megadyptesvykazuje sexuálny dimorfizmus: muži majú ornament odvodený od karotenoidov. Rozdiel medzi mužmi a ženami možno vidieť v pigmentácii peria hlavy (operenie). Karotenoidy sú zodpovedné za jasne žlté sfarbenie hlavy muža a predpokladá sa, že sú signálom kvality rodičov, hoci na túto tému bolo vykonaných len málo štúdií.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Massaro a kol., 2003; Moore a Wakelin, 1997; Van Heezik a Seddon, 1989)




južná rejskovka s krátkym chvostom

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia rôzne sfarbené alebo vzorované
  • muž farebnejší
  • Rozsahová hmotnosť
    5 až 8 kg
    11,01 až 17,62 lb
  • Dĺžka dosahu
    56 až 78 cm
    22,05 až 30,71 palca
  • Priemerná dĺžka
    70 cm
    27,56 palca

Rozmnožovanie

Antipode Megadyptesje monogamný: samec má každú reprodukčnú sezónu jednu partnerku. Existuje veľké množstvo starostlivosti o rodičov poskytované tučniakmi žltookými, čo prispieva k monogamnému systému párenia. Tento druh vykazuje sexuálny dimorfizmus, rozdiel v sekundárnych vlastnostiach medzi mužmi a ženami, zodpovedný za výber partnera. VM. antipódy, sexuálne dimorfnou charakteristikou je žlté perie peria nájdené u mužov, ženy používajú farbu na výber partnera. Predpokladá sa, že tento farebný vzor svedčí o matnej kvalite; je však potrebných viac dôkazov na to, aby sa dalo určiť, ako sa vyberajú partneri.Antipode Megadyptesvykazuje správanie hniezdenia, ktoré ovplyvňuje sociálnu štruktúru vtákov. Ich hniezdiská sú zvyčajne veľmi veľké a izolované. Výskum ukazuje, že čím je hniezdisko izolovanejšie, tým je chov efektívnejší. Väčšina ich hniezdisk je pod rúškou okolitých rastlín, optimálnym prostredím je pobrežný les. Tieto izolované hniezda sú jedným z faktorov, ktoré bránia tomu, aby tučniaky žltooké boli koloniálnymi vtákmi.(Massaro a kol., 2003; McKay a kol., 1999; Seddon a Davis, 1989).

  • Systém párenia
  • monogamný

Antipode Megadyptesje príbuznýchochlaté tučniakya má podobné reprodukčné správanie. Tučniaky žltooké sa množia každý rok v rovnakom období rozmnožovania. Ich sezóna rozmnožovania sa začína v polovici augusta a zvyčajne trvá 28 týždňov. Počas tejto doby si tučniaky nájdu partnera a postavia si hniezdo, kde budú klásť a inkubovať svoje vajcia. Tento druh znáša každý rok iba dve vajcia, čo je vlastnosť zdieľaná s ostatnými tučniakmi chocholatými. Tieto vajcia sa kladú súčasne, zvyčajne v septembri a októbri. Na rozdiel od mnohých iných druhov tučniakov kladú tučniaky žltooké dve podobné veľké vajcia, z ktorých budú obaja plodiť životaschopných potomkov. Naproti tomu veľa druhov tučniakov kladie vajíčka dvoch rôznych veľkostí. Pretože z oboch vajec bude plodiť životaschopné potomstvo, musia sa obe inkubovať. Je to pravdepodobne kvôli množstvu vylučovaného hormónu prolaktínu. Akonáhle sú vajcia znesené, vyliahne sa ich priemerne 43 dní; liahnutie sa zvyčajne vyskytuje v novembri, po inkubačnej dobe. Juvenilné tučniaky žltooké zvyčajne dosiahnu pohlavnú dospelosť po dvoch až troch rokoch u žien a troch až štyroch rokoch u mužov.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Massaro a kol., 2003; Setiawan a kol., 2006; Setiawan a kol., 2007)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oviparous
  • Interval chovu
    Tučniaky žltooké sa každoročne množia.
  • Obdobie rozmnožovania
    Tučniaky žltooké sa rozmnožujú od augusta do marca.
  • Vajcia na sezónu
    2 až 2
  • Rozsah času do vyliahnutia
    38 až 54 dní
  • Priemerný čas vyliahnutia
    43 dní
  • Rozsah rozvinutého veku
    3 až 4,5 mesiaca
  • Priemerný vek oplodnenia
    3,5 mesiaca
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    2 až 3 roky
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    3 až 4 roky

Rodičovská starostlivosť vAntipode Megadyptessa zobrazuje mužským aj ženským rodičom. Starostlivosť o rodičov sa môže prejaviť u tučniakov žltookých počnúc inkubačnou dobou, cez rast mláďat až do veku asi šiestich týždňov. Inkubačnej doby sa zúčastňuje muž aj žena. Len čo sa vajcia inkubujú a vyliahnu, začína sa nová forma rodičovských investícií, ktorá zahŕňa ochranu mladých ľudí a poskytuje im potrebné zdroje. Toto obdobie sa nazýva napínavé obdobie a zvyčajne trvá asi šesť týždňov. Úloha chrániť mláďatá ani hľadanie potravy nie je vyhradená pre konkrétneho rodiča; jeden rodič stráži čerstvo vyliahnuté tučniaky, zatiaľ čo druhý poľuje. Po tomto šesťtýždňovom období rozmýšľania sa rodičovská ochrana znižuje, ale zvyšuje sa tvorba rezerv. Mláďatá sa nakoniec utiahnu a opustia hniezdnu oblasť, aby si zabezpečili svoje živobytie.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Massaro a kol., 2003; Setiawan a kol., 2006; Setiawan a kol., 2007)


rohaté zimné operenie

  • Rodičovská investícia
  • mužská rodičovská starostlivosť
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • pred vyliahnutím / narodením
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena

Životnosť / životnosť

Priemerná dĺžka životaAntipode Megadyptesje 23 rokov. Samec tučniakov žltookých zvyčajne žije dlhšie ako samice. Dravosť nehrá pri určovaní ich životnosti veľkú úlohu. Faktor, ktorý má najväčší vplyv, je množstvo chovu, tí, ktorí nechovajú alebo nemôžu chovať, žijú zvyčajne dlhšie ako tí, ktorí sa množia.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Ainley a DeMaster, 1980)

  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    23 rokov
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    23 rokov

Správanie

Tučniaky žltooké sú sedavé vtáky, ktoré sa zvyčajne zdržiavajú v jednej oblasti, s výnimkou lovu.Antipode Megadyptesnie je koloniálny tučniak, čo znamená, že nežije vo veľkých skupinách s ostatnými tučniakmi.(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Ainley a DeMaster, 1980; Moore, 1999; Setiawan a kol., 2006)

  • Kľúčové správanie
  • pohyblivý
  • sedavý

Domáce Range

Tieto vtáky zvyčajne zostávajú na brehu. Keď sa zháňajú krmoviny, cestujú iba asi 7 až 13 km od pobrežia a lovia mimo kontinentálneho šelfu.(Ainley a DeMaster, 1980; Moore, 1999)

Komunikácia a vnímanie

Potenciálni partneri komunikujú akusticky prostredníctvom prenikavých hovorov. Miesta ich hniezd sú zvyčajne dobre ukryté, toto volanie sa používa ako partneri na to, aby sa našli, ako aj pre mladistvých. Kvôli svojej izolovanej povahe nedostávajú veľa sociálnych stimulov od ostatných tučniakov a ľahko ich to zaskočí ľudí .(„Penguins: Basic Facts“, 2012; Setiawan a kol., 2007)

  • Komunikačné kanály
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Antipode Megadyptesmá stravu, ktorá sa skladá väčšinou z malej koristi, mladistvých alebo druhov, ktorých dospelí sú malí. Tučniaky žltooké sú mäsožravce. Ich strava je zložená hlavne z rýb, vrátane hovädzieho mäsa Hemerocoetes monopterygius , červené tresky Pseudophycis bachus , modré tresky Parapercis colias , silversides Argentína predĺžená a kamaše Sprattus antipodum . Jedia však aj mäkkýše a niektoré kôrovce vrátaneNototodarus sloania Nyctiphanes australis , resp. Väčšina ich lovu sa odohráva pri pobreží Nového Zélandu na okraji kontinentálneho šelfu, čo z nich robí morských predátorov. Ich potravové správanie závisí od obdobia rozmnožovania. Tučniaky, ktoré sa nechovali úspešne, prešli na lov väčšie vzdialenosti. Ich výlety na breh sú relatívne kratšie ako výlety iných tučniakov podobnej veľkosti.(Croxall a Davis, 1999; Moore a Wakelin, 1997; Moore, 1999; Van Heezik a Seddon, 1989)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • piscivore
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby
  • vajcia
  • mäkkýše
  • vodné kôrovce

Dravosť

Dravosť je dôležitá pre všetky zvieratá a je rozhodujúca pre zvieratá, ktoré sú ohrozené alebo ohrozené.Antipode Megadyptesspadá do rozhodujúcej kategórie, pretože ide o ohrozený druh. Kľúčoví predátori, ktorí hroziaM. antipódysú suchozemské cicavce, ktoré boli dovezené ľudí . Medzi týchto predátorov patria fretkyMustela furo, divoké domáce mačky Kat , ľudí a domáce psy Canis lupus familiaris .Mustela furoaF. catussú zodpovedné za predáciu novonarodených tučniakov, zatiaľ čo ľudí aC. Wolfsú jediné suchozemské cicavce, ktoré sú schopné predácie dospelých tučniakov žltookých. Medzi suchozemské predátory však patria novozélandské morské levy Phocarctos hookeri . Tučniaky žltooké nemajú nijaké mechanizmy predátorské pôsobenie proti suchozemským cicavcom, pretože sú relatívne novým predátorom, aj keď ich stav z hľadiska ochrany slúži ako mechanizmus proti predátorom.(Lalas a kol., 2007; McKay a kol., 1999)


trinásť vystrelených veveričiek

  • Známi dravci
    • Novozélandské morské levy Phocarctos hookeri
    • fretkyMustela furo
    • divoké domáce mačky Kat
    • domáce psyRodinný pes

Úlohy ekosystému

Plasmodiumje parazit, ktorý sa našiel na divých tučniakoch žltookých. Nie je veľa informácií o úlohe ekosystémuAntipode Megadyptes. Rozsah ich hľadania potravy je mimo kontinentálneho šelfu a sú predátormi rôznych druhov rýb. Keď sú na zemi, ich jedinými významnými predátormi sú cicavce introdukované ľuďmi. Sú tiež korisťou Novozélandské morské levy , ale nie sú hlavnou zložkou potravy morských levov.(Jones a Shellam, 1999; Lalas a kol., 2007; McKay a kol., 1999)

Komenzálne / parazitické druhy
  • Plasmodium(triedaAconoidasida; kmeňApicomplexa)

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Tučniaky žltooké majú pozitívny vplyv na novozélandskú ekonomiku vďaka odvetviu cestovného ruchu postavenému na ich prezeraní. Vtáky však nie sú také spolupracujúce ako niektoré iné zvieratá zapojené do ekoturistiky, pretože sú plaché a ľahko sa ich ľudia bojí. Keď si ľudia pozrú tučniaky žltookých, vyžaduje sa, aby sa skryli a boli ticho, aby vtáky nevyplašili. Tento ekoturizmus umožňuje zvýšiť povedomie a znalosti o tučniakoch a pomáha pri ich ochrane. Ekoturizmus má pozitívny vplyv na miestne hospodárstvo a pomáha pri ochrane prírody. Úsilie o záchranu je čiastočne financované z poplatkov účtovaných za tieto prehliadky.(McClung a kol., 2004; „Conservation Project“, 2012; Ratz and Thompson, 1999).

  • Pozitívne vplyvy
  • ekoturizmus

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky produktuAntipode Megadyptesna človeka.

Stav ochrany

Antipode Megadyptesje ohrozený podľa Červeného zoznamu IUCN a je ohrozený podľa Federálneho zoznamu USA. Hlavnou príčinou, ktorá prispieva k postaveniu tučniakov žltookých, je odlesňovanie na pobreží Nového Zélandu. Existujú rôzne ochranárske snahy vrátane rezervácií tučniakov, ako napríklad Penguin Place v Dunedine na Novom Zélande. Tieto rezervy umožňujú návštevníkom za poplatok si prezrieť tučniaky, čo pomáha šetriťM. antipódy. Ďalším ochranárskym úsilím je Trust Yellow-eyed Penguin Trust, ktorý ľudí učí o tučniakoch a zbiera prostriedky na ich ochranu. Na svete dnes žije iba niekoľko tisíc tučniakov žltookých.(Houston a McKinlay, 2012; McClung a kol., 2004; „Projekt ochrany“, 2012)

Prispievatelia

William Wardell (autor), The College of New Jersey, Matthew Wund (editor), The College of New Jersey, Leila Siciliano Martina (editor), Animal Agents Staff.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Colias philodice o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Crotaphytus collaris (jašterica obojková)

Prečítajte si o Oncorhynchus clarkii o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Casuarius bennetti (trpasličí kasowary) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Lithobates pipiens (žaby severnej), o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Amblyrhynchus cristatus (morský leguán) o živočíšnych agentoch