Mirounga angustirostrisn northern elephant seal

Karen Warburton

Geografický rozsah

Tulene severné sa nachádzajú v pobrežných vodách Tichého oceánu od Aljašského zálivu po Baja California. Mužské a ženské migrácie sa zháňajú za potravou oddelene, dvakrát ročne. Muži idú na sever na Aleutské ostrovy a Aljašský záliv. Ženy necestujú tak ďaleko na sever, ale namiesto toho migrujú ďalej na západ do otvorenejšieho oceánu. Celková lineárna vzdialenosť migrovaná týmito zvieratami každý rok bola zaznamenaná na 21 000 km. Tulene možno na brehu vidieť najčastejšie od decembra do marca, v období párenia a opäť začiatkom apríla a pokračujúc augustom pri vyťahovaní za účelom prenasledovania.(Feldhamer a kol., 1999; Le Boeuf a kol., 2000; McConnaughey a McConnaughey, 1997; Reeves a kol., 1992)

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec
  • oceánske ostrovy
    • domorodec
  • Tichý oceán
    • domorodec

Biotop

Tulene severské žijú suchozemsky na piesočnatých, skalnatých alebo bahnitých brehoch pobrežia, najmä na pobrežných ostrovoch. Zvyčajne sa agregujú vo veľkých skupinách, keď sú na zemi. Tieto zvieratá trávia iba 10% svojho času na zemi počas reprodukcie a línania. Zvyšných 90% sa strávi vo vode, potápaním a hľadaním potravy. Iba 11% tohto času sa strávi vo vode. To znamená, že mimoriadnych 85-90% ich času trávia na mori a pod vodou. Tieto cicavce sa môžu potápať výnimočne hlboko, v priemere do 500 až 600 metrov (takmer 1 míľa) a zaznamenávať hĺbky viac ako 1500 metrov po dlhšiu dobu (20 až 70 minút).(Andrews a kol., 2000; Bonner, 1990; Davis a kol., 2001; Delong a Stewart, 1991; Lawlor, 1979; Le Boeuf a kol., 2000)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • slaná alebo morská
  • Pozemské biomy
  • púšť alebo duna
  • Vodné biomy
  • pelagický
  • pobrežné
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • prílivové alebo pobrežné
  • Hĺbka rozsahu
    1 000 (vysoký) m
    3280,84 (vysoká) stopa
  • Priemerná hĺbka
    500-700 m
    ft

Fyzický popis

Tulene severné sú obyčajne hnedej farby, existujú však variácie tohto sfarbenia. Samce sú zvyčajne tmavšie hnedé, zatiaľ čo samice majú svetlohnedú farbu. U dospelých mužov a žien je srsť redukovaná a krátko po línii úplne chýba. Novorodenci majú vlasy čiernej farby až do úspešného odstavenia, keď sa zbavia svojej čiernej srsti a nahradia ju svetlejšou. Counterhading je funkcia pre všetkých dospelých a novo odstavených mladých ľudí, ktorá vykazuje tmavšiu farbu dorzálnu a svetlejšiu farbu ventrálne. Majú dve lalokové zadné plutvy. Pinnae absentujú, čo dáva uchu dojem, že je v jednej rovine s pokožkou. Najnápadnejším znakom mužského tela je nafúknutý proboscis, ktorý zdobí jeho tvár. Táto vlastnosť u žien chýba a je väčšia ako u ich mierne väčších príbuzných, tulene južné . U mladých mužov sa proboscis začína rozvíjať vo veku 2 rokov, ale úplne sa rozvinie až po 8. roku zrelosti zvieraťa. Tieto cicavce patria medzi najväčšie zo skupiny vodných šeliem na severnej pologuli. Ženy zvyčajne vážia 600 až 900 kg a muži, ktorí 3 až 10-krát prevažujú nad ženami, môžu dosiahnuť vrchol s hmotnosťou 2300 kg. Samice dosahujú v priemere dĺžku 3,1 m a samce obyčajne siahajú od 4,0 m do 5,0 m. Novorodenci majú zvyčajne po narodení asi 47 kg. Vážia asi 147 kg a medzi odstavením 24 a 28 dní merajú asi 1,5 m. Zuby sú dimorfné u pohlaví, pričom muži majú značne zväčšené špičáky, ktoré sa používajú v boji.(Bonner, 1990; Ingles, 1965; Le Boeuf a kol., 2000; McConnaughey a McConnaughey, 1997; Reeves a kol., 1992)




leňoch trpasličí

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • pohlavia tvarované inak
  • ornamenty
  • Rozsahová hmotnosť
    600 až 2300 kg
    1321,59 až 5066,08 lb
  • Dĺžka dosahu
    3,0 až 5,0 m
    9,84 až 16,40 stôp

Rozmnožovanie

Systém párenia týchto zvierat má definitívnu hierarchickú štruktúru, pretože sú polygénne a hromadia sa v kolóniách na zemi počas obdobia rozmnožovania. Každý dominantný muž kontroluje prístup k možnostiam párenia so skupinou žien. Bonner (1990) nazýva tento systém párenia „ženská obranná polygýnia“. Menej dominantní muži sú ohraničení na okraji kolónie a neustále sa snažia získať prístup k ženám, čo vedie k bitkám medzi mužmi a agresívnym útokom dominantného muža. Subdominantní muži zvyčajne utekajú, ale občas muž napadne dominantného muža v snahe prevziať hárem. Keď sa nedominantný samec pokúsi o párenie, samice vydajú počuteľný „škriekavý“ zvuk. Výsledkom je pokus o obranu dominantného býka, ktorý vyháňa menej dominantného samca. Občas sa menej dominantný muž stane vzdorným, čo môže viesť k pozoruhodným prejavom hrozieb a niekedy k násilným bojom. Keď sa chce samec spojiť, prehodí plutvu po boku samice, chytí jej krk do zubov a začne kopulovať. Odpor ženy vedie iba k tomu, že muž pohne svojim veľkým a ťažkým telom na vrchnú časť ženy, takže sa nedokáže pohnúť. Agresívne interakcie medzi mužmi majú často za následok usmrtenie mláďat tulene slonovej pri prešľape. (Bonner 1990)(Bonner, 1990)

  • Systém párenia
  • polygynózny

Tulene severské sa sťahujú za účelom pôrodu a chovu od decembra do marca. Samice sa zahrievajú iba 19 dní po pôrode. Zostávajú vnímaví asi štyri dni, počas ktorých dôjde k páreniu. Ženy pohlavne dospievajú vo veku 2 rokov, zvyčajne však začínajú rodiť vo 4. roku života. Muži sú sexuálne dospelí vo veku 6 alebo 7 rokov, ale iba príležitostne sa môžu páriť skôr, ako dosiahnu vek 9 alebo 10 rokov, a to kvôli hierarchickému systému párenia, ktorý tieto zvieratá vykazujú. (Reeves, a kol. 1992; Bonner 1990) Tieto zvieratá vykazujú vo svojom vývojovom cykle jav nazývaný oneskorená implantácia. Oneskorená implantácia trvá asi 3 mesiace, čo má za následok celkovú dobu gravidity takmer jeden rok. To umožňuje, aby sa pôrod i párenie vyskytli v rovnakom časovom rámci, počas krátkeho obdobia roka, keď sú tieto zvieratá agregované v suchozemských kolóniách. Je zaujímavé, že embryo nie je nikdy skutočne implantované, podľa definície väčšiny cicavcov. Namiesto toho sa počas celého vývoja pripája iba smerom k stene maternice. (Bonner 1990; Mathews 1952)(Bonner, 1990; Matthews, 1952; Reeves, et al., 1992).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • viviparous
  • oneskorená implantácia
  • Interval chovu
    Samice sa môžu množiť tak často, ako raz ročne.
  • Obdobie rozmnožovania
    K množeniu a pôrodu dochádza od decembra do marca.
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 2
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
    AnAge
  • Obdobie tehotenstva
    10 až 12 mesiacov
  • Rozsah odstavného veku
    23 až 27 dní
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    2 až 10 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    9 rokov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    2 až 10 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    9 rokov

Tehotenstvo nakoniec potrvá necelý rok v dôsledku oneskorenej implantácie. Pôrod, ktorého výsledkom je jeden potomok ročne (hoci sa vyskytli dvojčatá), nastane nasledujúcu zimu a laktácia bude trvať asi 27 dní pred odstavením mláďaťa. Prírastok hmotnosti mláďat počas laktácie je fenomenálny, mlieko má mimoriadne vysoký obsah tuku. Počas odstavenia zostáva šteňa nablízku matke až do doby, kým matka šteňa nenechá za sebou a vráti sa späť na more. Mladé mláďatá ponechané na pokoji tvoria skupiny alebo „tobolky“, ktoré zostávajú na brehu až 12 týždňov bez starostlivosti rodičov. Naučia sa plávať v príboji a nakoniec nakrátko doplávať na more, aby sa nasýtili. Zaujímavým javom, ktorý vykazujú mladé samce mláďat, ktoré sa nechajú samy postarať, je fenomén „kradnutia mlieka“. Pokus ošetrovať dojčiace ženy, ktoré sú stále na pláži, vychovávať svoje mláďatá, môže úspešnému šteňaťu poskytnúť významnú výhodu v prežití a vyššiu pozíciu v neskoršom období jeho života, a to zvýšením jeho hmotnosti a celkového zdravia.(Bonner, 1990; Reeves a kol., 1992).

  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov
  • precocial
  • predhnojenie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena

Životnosť / životnosť

Pretože tieto zvieratá trávia vo vode také mimoriadne veľa času, existuje veľa medzier v tom, koľko o nich vieme. Je ťažké rozlíšiť dĺžku života týchto zvierat a to, čo by sa dalo definovať ako „prirodzená“ príčina smrti. Odhady prežitia reprodukčných žien sú vyjadrené v percentách, pričom pravdepodobnosť prežitia klesá s každým rokom života. V prvom roku života je šanca ženy na prežitie 35%, po 2 rokoch 30% a po 3 rokoch 20%. Dospelí muži sa dožívajú v priemere 11 až 13 rokov. Mladé mláďatá sú celkom zraniteľné voči smrti, najmä dravosťou a prešľapom. K šliapaniu zvyčajne dochádza v dôsledku veľkého muža brániaceho svoje ženy, ktorý mláďa pod váhou rozdrví a snaží sa rýchlo pohnúť k votrelcovi. Podľa niektorých odhadov tak môže ročne zahynúť až 10% populácie mladých šteniat.(Bonner, 1990; Klimley a kol., 2001; Reeves a kol., 1992).

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    18 (vysokých) rokov
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    9 rokov
  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    13 (vysokých) rokov
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    6,5 roka
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: zajatie
    15,0 rokov
    Inštitút Maxa Plancka pre demografický výskum

Správanie

Tulene severné sú pravdepodobne vo vode solitérne, ale počas párenia na brehu sa hromadia. Po väčšinu svojho života sú v pohybe, migrujú pri hľadaní potravy. Počas obdobia párenia existuje sociálna hierarchia, ale muži sú voči sebe navzájom menej agresívni, keď sa sťahujú za účelom línutia. Jednou z najneobvyklejších vlastností týchto zvierat je ich správanie pri potápaní počas zháňania potravy. Predĺžené časové obdobie, v ktorom tieto zvieratá zostávajú pod vodou, neprináša ich schopnosť zadržať dych. Pred ponorením týchto tuleňov sa z pľúc vylučuje vzduch a počas 20 až 70 minút je zviera pod vodou, potrebný kyslík sa získava z jeho krvi a tkanív. Tulene severské majú krv, ktorá je bohatá na hemoglobín a tkanivá bohaté na myoglobín, čím zvyšujú svoje schopnosti ukladať kyslík. Ďalšou črtou tohto potápačského správania, ktorá zmiatla vedcov, je nedostatok odpočinku alebo spánku po tak dlhú dobu. Záznamy naznačujú, že tieto zvieratá sa potápajú za ponorom 24 hodín denne, niekedy aj mesiace. Predpokladá sa, že potápačská aktivita môže byť formou spánku tuleňov, pretože ich metabolická rýchlosť je veľmi nízka.

(Hovädzie mäso, a kol. 2000; Bonner 1990)(Bonner, 1990; Le Boeuf a kol., 2000).

  • Kľúčové správanie
  • natatorial
  • denné
  • nočný
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • osamelý
  • územné
  • koloniálny
  • hierarchie dominancie

Komunikácia a vnímanie

  • Vnímanie kanálov
  • hmatové
  • chemická látka

Potravinové návyky

Tulene severské strávia 90% svojho života vo vode, aby sa živili. Počas migrácie za potravou sa potápajú opakovane a nepretržite do vody, aby našli jedlo, nikdy neprestávajú odpočívať alebo spať celé mesiace. Samice a muži sa kŕmia oddelene od seba. Muži cestujú na sever, zostávajú bližšie k pevnine a majú tendenciu sa vracať na rovnaké miesta, aby sa rok čo rok kŕmili. Ženy migrujú preč z pevniny, na západ do otvoreného oceánu, a je menej presné, keď sa každý rok vracajú na rovnaké miesta. Mužské stravovacie správanie je charakterizované bentickými ponormi na morské dno. Naproti tomu ženy vykazujú pelagické potápanie pri hľadaní potravy, ktoré je definované cestou na podlahu, čiastočným výstupom, ďalším výletom na podlahu, čiastočným výstupom atď. Existujú určité špekulácie o dôvode, prečo je veľkosť mužov tak extrémna vzťah k ženskej veľkosti a niektoré návrhy naznačujú, že typ potraviny môže byť prispievajúcim faktorom. Muži s väčšou pravdepodobnosťou prijímajú potravinové zdroje s vysokou hustotou, ako sú žraloky a korčule, zatiaľ čo ženy konzumujú menej husté zdroje, ako napríklad kalamáre. Tieto rozdiely v potravinách sú pravdepodobným výskytom v rôznych lokalitách, v ktorých hľadajú potravu. Toto rozdelenie prostriedkov je pravdepodobne výsledkom rozdielov vo veľkosti tela. Samce sú menej náchylné na dravce, a preto sú bezpečnejšie pri hľadaní potravy v oblastiach s väčším počtom predátorov. Ženy sú zraniteľnejšie voči predátorom, a preto sa musia pásť v oblastiach s menším počtom predátorov.


informácie o skinkoch v modrom jazyku

Zatiaľ čo tulene slonov sú na zemi, držia pôst. Idú na dlhšiu dobu bez jedla, kým sa množia a líhajú. Počas tejto doby sa všetka výživa a energia odbúrava z tukov, ktoré sa ukladajú na ich telách ako veľrybí tuk. Predpokladá sa, že tieto zvieratá nikdy nepijú vodu. Ich zdroj vody pochádza z potravinových zdrojov a štiepených tukov. Okrem toho vyvinuli fyziologické metódy zadržiavania vody, napríklad produkciu koncentrovaného moču. Ďalším zaujímavým javom o týchto cicavcoch je správanie sa pri konzumácii kameňov pred príchodom na breh. Skutočný účel tohto správania nie je známy. Kamene sú eliminované, keď sa znovu dostanú do vody kvôli migrácii, preto sa predpokladá, že tento jav je reakciou na dlhé obdobie pôstu.

Medzi konzumované jedlá patria: hlavonožce, korčule, malé žraloky a ryby.(Bonner, 1990; Le Boeuf a kol., 2000).

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • piscivore
    • mäkkýš
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby
  • mäkkýše

Dravosť

Tulene severné sa snažia kŕmiť ponorením do vody, pretože zvieratá, ktoré ich vidia ako korisť, sa zvyčajne kŕmia blízko povrchu. Ženy migrujú na otvorený oceán, aby sa kŕmili, aby sa čo najviac vyhli predátorom.(Bonner, 1990; Le Boeuf a kol., 2000).

Úlohy ekosystému

Tulene severné sú dôležité ako dravce na chobotniciach, kalmároch, malých žralokoch, korčuliach a rybách. Týmto spôsobom ovplyvňujú populácie týchto zvierat. Sú tiež dôležité ako potrava pre zvieratá, ktoré sa na ne živia, ako napr veľké biele žraloky azabijácke veľryby.(Bonner, 1990; Le Boeuf a kol., 2000).

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Tulene severské sú pre turistov obrovským lákadlom do štátnej rezervácie Año Nuevo v Kalifornii. Tu môžu návštevníci sledovať tieto nádherné zvieratá z bezpečnej vzdialenosti počas obdobia rozmnožovania. Tulene severských boli kedysi lovené kvôli veľrybe, ktorý sa rafinovane používal ako ropa.

Slonie tulene sú jediné známe zvieratá schopné vyplniť zrútené pľúca. Počas ponorov sa im zrútili pľúca. Povrchovo aktívna látka / lubrikant zodpovedný za túto schopnosť sa skúma na inštitúte Scripps v San Diegu kvôli možnému prínosu pre predčasne narodených ľudí s nezrelými pľúcami.

Tulene severské sa používali aj pri výskume týkajúceho sa vplyvu beztiaže na hustotu kostí, pretože 90% času trávia v neutrálne plávajúcom prostredí. NASA použila tento výskum pri svojich snahách pôsobiť proti účinku beztiaže na hustotu kostí u astronautov.

Pretože tulene severné sa môžu potápať do extrémnych hĺbok, navrhlo sa, že môžu výrazne pomôcť ľudskému úsiliu preskúmať a zmapovať hlboké oceány, akonáhle sa vyvinú prístroje, ktoré dokážu odolávať extrémnym tlakom.(Hill, 1996)

  • Pozitívne vplyvy
  • ekoturizmus
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Tulene severné môžu konzumovať niektoré ryby a inú korisť, ktoré sú dôležité pre rybársky priemysel. Ich vplyv je však pravdepodobne prehnaný.

Stav ochrany

Tulene severné nie sú v súčasnosti ohrozené. Svojho času sa však predpokladalo, že tento druh bol lovený na vyhynutie. Predpokladá sa, že vyhynuli v 80. rokoch 19. storočia, potom ako ich využili lovci a veľrybári, ktorí sa snažili použiť ako zdroj ropy hrubú vrstvu veľrybích zvierat. V roku 1892 bolo potom objavených niekoľko zvierat, ktoré boli zajaté a zabité pre vedecké štúdium. Nakoniec sa zistilo, že prežila populácia asi 20 až 100 jedincov. Štúdie preukázali, že všetci jedinci súčasnej populácie, ktorá sa rozrástla na viac ako 175 000, sú príbuznými týchto niekoľkých preživších. Úzke miesto v populácii, ktoré sa vyskytlo počas tejto doby, je znepokojujúce, pretože sa zmenšujú genetické variácie, čo vytvára pravdepodobnosť, že populácia bude zraniteľná voči chorobám alebo reprodukčným zlyhaniam.(Bonner, 1990; Weber a kol., 2000).


hniezdo potkana väčšieho

Prispievatelia

Allison Poor (redaktorka), University of Michigan-Ann Arbor.

Karen Warburton (autorka), Humboldtova štátna univerzita, Brian Arbogast (redaktor), Humboldtova štátna univerzita.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Macropus rufus (červený klokan) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o zvieracích zvieratách Anomaluridae (veveričky šupinaté)

Prečítajte si o Uca minax (fiddler s červenými kĺbmi) o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o Pelecanus erythrorhynchos (pelikán americký) o živočíšnych látkach

Prečítajte si o Nephila clavipes o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o afrodite Speyeria o živočíšnych agentoch