Myotis lucifuguslittle hnedý netopier

Aaron Havens

Geografický rozsah

Malé hnedé netopiere,Myotis lucifugus, sú hojne zastúpené na juhu Aljašky v Kanade, naprieč Spojenými štátmi od tichomorského až po atlantické pobrežie a vo vyšších polohách zalesnených oblastí Mexika. Aj keď sa v severnej Kanade nenájdu malé netopiere, jednotlivci boli pozorovaní na Islande a na Kamčatke. Predpokladá sa, že tieto okrajové záznamy boli výsledkom náhodnej prepravy lodí ľuďmi. Malé hnedé netopiere chýbajú aj na veľkej časti Floridy, južných oblastí Veľkých plání USA, južnej Kalifornie a častí pobrežia Virgínie a Karolín.(Barbour a Davis, 1969; Fenton a Barclay, 1980; Nowak, 1994).

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • domorodec

Biotop

Myotis lucifuguszaberá tri typy úkrytov: denné, nočné a hibernácie. Umiestnenia úkrytov sa vyberajú na základe prítomnosti stabilných teplôt okolia. Denné a nočné úkryty využívajú aktívne netopiere a zahŕňajú okrem iného budovy, stromy, skaly a hromady dreva. Denné úkryty majú veľmi málo alebo vôbec žiadne svetlo, poskytujú dobrý úkryt a zvyčajne majú juhozápadné expozície, ktoré poskytujú teplo pre vzrušenie z dennej strnulosti.

Nočné úkryty sa vyberajú pre svoje stiesnené priestory, kde sa môžu hromadiť veľké koncentrácie netopierov a zvyšovať tak teplotu v úkryte. Tieto úkryty sú primárne obsadené, keď sú teploty nižšie ako 15 ° C. Nočné úkryty sú zvyčajne vzdialené od denných úkrytov; to môže znížiť hromadenie výkalov v denných úkrytoch a zabrániť signalizácii predátorov. Denné a nočné búdy sú obývané počas jarných, letných a jesenných mesiacov, zatiaľ čo v zimnom období sa využívajú lokality hibernacula.



Úkryty v škôlke sú podobné denným úkrytom, sú však teplejšie ako teplota okolia. Zvyčajne sú obsadené iba ženami a ich potomkami. Ženy používajú každý rok rovnakú kolóniu škôlky.

S miestami Hibernaculum možno zdieľať Myotis yumanensis . Tieto miesta zvyčajne zahŕňajú opustené bane alebo jaskyne, kde je teplota neustále nad bodom mrazu a vysoká vlhkosť vzduchu. Populácia severných netopierov vstupuje do hibernácie začiatkom septembra a končí sa v polovici mája; južná populácia vstupuje v novembri a končí v zimnom spánku v polovici marca.Myotis lucifugusnevykonáva mimoriadne dlhé migrácie počas zmeny ročného obdobia.(Wilson a Ruff, 1999; Fenton a Barclay, 1980; Koopman a Gudmundsson, 1966; Nowak, 1994; Wilson a Ruff, 1999)

Myotis lucifugusobýva zalesnené pozemky pri vode, ale niektoré poddruhy možno nájsť v suchom podnebí, kde voda nie je ľahko dostupná. V týchto biotopoch je pitná voda zabezpečená vlhkosťou na stenách jaskyne alebo kondenzáciou na kožušine. Malé hnedé netopiere žijú v širokom zemepisnom šírke a nadmorskej výške.(Barbour a Davis, 1969; Fenton a Barclay, 1980; Tuttle, 1991; Wilson a Ruff, 1999)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • púšť alebo duna
  • savana alebo pasienky
  • chaparral
  • les
  • hory
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • mestský
  • prímestská
  • poľnohospodársky
  • brehové
  • jaskyne

Fyzický popis

Kožušina zM. lucifugusje lesklý a líši sa farbou od tmavohnedej, zlatohnedej, červenkastej až po olivovo hnedú. Boli tiež pozorované albínske jedince. Brušná strana má svetlejšiu srsť. Krídlo a medzirebrové blany sú takmer bezsrsté a tmavohnedé alebo čierne. Tragus je tupý a strednej výšky. Ich uši zväčša nepresahujú nos, keď sú vystreté.Myotis lucifugusmá malé uši a veľké zadné labky. Predné a zadné končatiny majú päť metapodiálov. Zadná noha má chlpy, ktoré siahajú až po prsty.

Lebka má niektoré charakteristické vlastnosti.Myotis lucifuguspostráda sagitálny hrebeň, má skrátenú tribúnu, 38 zubov a profil sklonu čela. Okrem toho je mozgová schránka pri dorzálnom pozorovaní sploštená a subkruhová.

Myotis lucifugusnemá kýl na kalkare a má krátku tíbiu vzhľadom na dĺžku zadného chodidla (~ 55% dĺžky holennej kosti).Myotis lucifuguschýbajú choroidálne papily a zložené sietnice, a preto nevykazuje očný lesk.(Nowak, 1994; Nowak, 1994; Fenton a Barclay, 1980; Kurta, 1995; Nowak, 1994).

Myotis lucifugusváži medzi 5 a 14 g. Dĺžka sa pohybuje medzi 60 a 102 mm a rozpätie krídiel medzi 222 a 269 mm. Predlaktie vrátane pazúrika meria 33 až 41 mm a dĺžka chvosta 28 až 65 mm. Zadná noha je dlhá od 8 do 10 mm, uši od 11 do 15,5 mm a tragus má 7 až 9 mm. Malé hnedé netopiere lietajú rýchlosťou až 35 km / h a priemernou rýchlosťou 20 km / h. Ženy sú väčšie ako muži, najmä v zimnom období.(Fenton a Barclay, 1980; Nowak, 1994; Wilson a Ruff, 1999)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • heterotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • žena väčšia
  • Rozsahová hmotnosť
    5 až 14 g
    0,18 až 0,49 oz
  • Dĺžka dosahu
    60 až 102 mm
    2,36 až 4,02 palca
  • Priemerná dĺžka
    87 mm
    3,43 palca
  • Rozsah rozpätia krídel
    222 až 269 mm
    8,74 až 10,59 palca
  • Priemerný bazálny metabolizmus
    0,051 W
    AnAge

Rozmnožovanie

K páreniu dochádza medzi dospelými ženami a dospelými mužmi; subadult muži nie sú sexuálne dospelí až po prvom roku. Párenie prebieha v dvoch fázach: aktívna a pasívna. Počas aktívnej fázy sú obaja partneri bdelí a v strehu. V pasívnej fáze sa aktívni muži pária s torpickými jedincami oboch pohlaví; pasívne fázové párovanie je približne 35% homosexuálov. Párenie je náhodné a promiskuitné. Ženy v aktívnej fáze sa zvyčajne pária s viac ako jedným mužom. V párení v aktívnej aj pasívnej fáze sa muži pária s viacerými ženami.(Fenton a Barclay, 1980; Wai-Ping a Fenton, 1988).

  • Systém párenia
  • polygynandrous (promiskuitný)

Na konci leta a na jeseň sa hemží hibernacula; aktivita klesá s nižšími teplotami. Rojenie slúži predmanželskej funkcii spolu s predvádzaním vhodných hibernácií pre mláďatá. Na konci júla sú netopiere prilietajúce na hibernaculu dospelí muži a nepoškodené ženy; ženy a dospievajúci sa objavujú začiatkom augusta. RojenieM. lucifugusmôžu cestovať na veľké vzdialenosti a spôsobiť zmiešanie populácie z rôznych oblastí. Počas obdobia rojenia sú malé hnedé netopiere vnímavé na volanie rovnakých druhov.(Fenton a Barclay, 1980; Schowalter, 1980).

Myotis lucifugusmá počas párenia zväčšené pararinálne žľazy. K páreniu dochádza, keď samec pripevní samicu zozadu. Samec môže hrýzť samicu na chrbte. Pri boji žien môže samec vydať kopulačné volanie, aby ženu uľahčil. Muži inseminujú aktívne ženy, ako aj torpédne ženy. Malé hnedé netopiere oneskorujú ovuláciu a ukladajú spermie asi na sedem mesiacov medzi kopuláciami na jeseň a oplodnením na jar. Mláďatá sa rodia a chovajú v júni a júli po 50 až 60 dňoch gravidity. Najvyššia potreba energie u žien sa vyskytuje počas laktácie a na konci tehotenstva. Samice strácajú schopnosť dobre termoregulovať, keď sa blížia k pôrodu.(Fenton a Barclay, 1980; Wai-Ping a Fenton, 1988).

Za normálnych okolností netopiere visia hlavou nadol; rodiace ženy zmenili svoju polohu, takže ich hlava je hore. Mláďatá sa narodia do medzikĺbovej membrány; ročne sa narodí iba jedno mláďa. Oči a uši mláďat sa otvárajú do niekoľkých hodín po narodení a mliečne zuby sú úplne prasknuté. Mláďatá sa musia lipnúť na bradavke samice pomocou svojich listnatých rezákov, veľkých palcov a zadných labiek. Mláďatá začnú počuť 2. deň a vyvinú sa sluchové citlivosti podobné citlivosti dospelých ľudí do 13. dňa. Približne v deň 9,5 sú mláďatá schopné termoregulácie a za tri týždne sú schopné lietať.

Nezávislosť od matky prichádza, keď mláďatá začnú lietať a stanú sa samonosnými asi vo veku 4 týždňov. Hmotnosť dospelých sa dosahuje asi vo veku 4 týždňov. Spermatogenéza sa začína v máji a končí v auguste.(Fenton a Barclay, 1980)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • viviparous
  • uchovávanie spermií
  • oneskorené oplodnenie
  • Interval chovu
    Obe pohlavia sa pária viac ako raz ročne a rodia jedno mláďa ročne.
  • Obdobie rozmnožovania
    Párenie sa začína v polovici augusta počas aktívnej fázy a pokračuje v pasívnej fáze počas celej zimy.
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 2
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
    AnAge
  • Obdobie tehotenstva
    50 až 60 dní
  • Rozsah odstavného veku
    21 až 28 dní
  • Priemerný vek odstavenia
    26 dní
  • Priemerný čas do nezávislosti
    4 týždne
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    210 dní
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena
    210 dní
    AnAge
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    210 dní
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    210 dní
    AnAge

Matky dojčia svoje vlastné mláďatá a od ostatných mláďat sa odlišujú zápachom a hovormi. Počas 18 až 21 dní prijímajú mláďatá iba mlieko svojej matky. Odstavenie sa uskutoční asi o tri týždne; v tomto čase úplne vybuchnú trvalé zuby a mláďatá sa začnú kŕmiť hmyzom spolu s materským mliekom. Po odstavení majú mláďatá pokles telesnej hmotnosti, keď sa naučia chytať hmyz. Nie je jasné, či matky prinášajú svojim mláďatám hmyz alebo pomáhajú učiť ich loviť. Mnoho párov žien a mladých je však zachytených spolu, čo naznačuje, že pred osamostatnením zostáva určité obdobie učenia pod dohľadom. Muži v rodičovskej starostlivosti nehrajú žiadnu úlohu.(Fenton a Barclay, 1980)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena

Životnosť / životnosť

ŽivotnosťM. lucifugussa rozširuje o ich schopnosť nájsť si jedlo a obývať rôzne úkryty. Tieto vlastnosti umožňujú rozšírenie ich biotopu na nové rozsahy, ale tiež prispievajú k ich prežitiu.Myotis lucifugusdožívajú približne 6 až 7 rokov a často sa dožívajú viac ako 10 rokov. 31-ročný muž bol objavený v juhovýchodnom Ontáriu. Dôkazy naznačujú, že muži majú tendenciu žiť dlhšie ako ženy. Úmrtnosť je najvyššia počas prvej zimy, keď majú nové mláďatá na začiatku hibernácie podstatne menšiu váhu ako ich dospelí kolegovia.(Fenton a Barclay, 1980; Nowak, 1994).


geoffroyova mačka

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    31 (vysokých) rokov
  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    6 až 7 rokov
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    6 až 7 rokov
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: zajatie
    30,0 rokov
    Inštitút Maxa Plancka pre demografický výskum

Správanie

Malé hnedé netopiere sú primárne nočné a zo svojich úkrytov vychádzajú za súmraku. Primárna aktivita nastáva asi dve alebo tri hodiny po súmraku a sekundárna aktivita môže nastať pred svitaním; väčšina jedincov sa vráti na hradisko o štvrtej alebo piatej ráno. Tieto netopiere zvyčajne vstupujú do dennej strnulosti. Počas zimy závisí doba hibernácie od nadmorskej výšky a polohy úkrytov. Začína sa zvyčajne medzi septembrom a novembrom a končí sa v marci až máji. Mláďatá zostávajú na jeseň dlhšie aktívne, aby si vytvorili zimné tukové zásoby.Myotis lucifugusnemigruje na veľké vzdialenosti pre hibernácie. Jednotlivci cestujú iba do vzdialenosti 100 míľ. Tento druh pri úkrytoch nevykazuje teritorialitu a v jednom úkryte boli hlásené veľké kolónie až 300 000 netopierov.(Barbour a Davis, 1969; Cockrum, 1956; Nowak, 1994)

Počas hibernácie podliehajú malí hnedí netopiere opakovaným obdobiam strnulosti, ktoré trvajú 12 až 19 dní, ale môžu zostať toridné až 83 dní. Signály na ukončenie hibernácie zahŕňajú poveternostné podmienky oblasti a vzrušenie susedných netopierov.(Fenton a Barclay, 1980; Tuttle, 1991).

Malé hnedé netopiere veľmi líšia svoju telesnú teplotu. Tieto netopiere je možné bez ujmy ochladiť na 6,5 ​​stupňa Celzia a ohriať na teplotu 54 stupňov Celzia.Myotis lucifugusukladá 13 zreteľných druhov hnedého tuku, čo umožňuje jednotlivcom efektívne a rýchlo produkovať teplo počas prebudenia z hibernácie.

Tursiops truncatus sa skrývamôže zvýšiť koncentráciu moču, aby lepšie odolával vodnému stresu v prostredí s nízkou vlhkosťou s obmedzeným prísunom vody. Je však známe, že to robí iba tento poddruh; väčšina poddruhov zM. lucifugusmajú zlú schopnosť regulovať koncentráciu moču. Všeobecne,M. lucifugusobvykle žije v tesnej blízkosti vody.(Fenton a Barclay, 1980; Tuttle, 1991).

Myotis lucifuguskaždý deň investuje veľa času do starostlivosti. Jednotlivci používajú svoje pazúry na úpravu srsti a jazyk a zuby na čistenie krídelných membrán.(Fenton a Barclay, 1980)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • troglofilný
  • letí
  • nočný
  • súmrak
  • pohyblivý
  • sedavý
  • zimný spánok
  • denná strava
  • Sociálna
  • koloniálny

Domáce Range

Malé hnedé netopiere cestujú niekoľko kilometrov medzi dennými úkrytmi a miestami kŕmenia.(Nowak, 1994)

Komunikácia a vnímanie

Myotis lucifugusprodukuje frekvenčne modulované (FM) hovory pri 45 kHz, čo je ich základná frekvencia. Tieto hovory trvajú 1 až 5 milisekúnd a trvajú od 80 do 40 kHz. Križujúce netopiere zvyčajne produkujú 20 hovorov za sekundu na detekciu koristi a predmetov.(Fenton a Barclay, 1980; Fenton a Bell, 1979).

Myotis lucifugusupozorniť ostatné netopiere volaním bez echolokácie, ak počas kŕmenia letia na kolíznom kurze. Vydávajú toto volanie znížením frekvencie koncovej časti rozsiahleho volania na 25 kHz. Ďalej môžu na lokalizáciu úkrytov použiť echolokačné volania, vizuálne podnety, napríklad orientačné body, a prípadne chemické podnety; nájdu svoje úkryty zo vzdialenosti 180 míľ. Matka a mladí komunikujú prostredníctvom niekoľkých zložitých vokalizácií. Nie sú k dispozícii žiadne informácie o poplachových alebo tiesňových volaniach.(Fenton a Barclay, 1980; Kurta, 1995).

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka
  • Ostatné komunikačné režimy
  • feromóny
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • ultrazvuk
  • echolokácia
  • chemická látka

Potravinové návyky

Myotis lucifugusje efektívny predátor hmyzu, najmä ak je hmyz v škvrnách a na krátku vzdialenosť (približne menej ako jeden meter). Malé hnedé netopiere sú spolu s mnohými ďalšími hmyzožravými netopiermi oportunistickými kŕmidlami a lovia korisť vzdušnými taktikami jastrabovania a zbierania.Myotis lucifugusletí rýchlejšie na konci útoku, keď sa blíži ku koristi. Počas zbierania sa tieto netopiere vznášajú približne 30 cm od koristi.Myotis lucifuguszvyčajne sa živia rojmi hmyzu, čo šetrí čas a energiu pri hľadaní potravy. Neexistujú dôkazy o teritoriálnej ochrane kŕmnych oblastí, ale jednotlivci sa vracajú do oblastí, kde mali predtým úspešné kŕmenie.Myotis lucifugusmá inú selektivitu na základe usporiadania hmyzu. Vo veľkých rojoch páriaceho sa hmyzu sa tieto netopiere sústreďujú na kŕmenie jedným alebo dvoma druhmi, ale keď sú hmyz rozptýlený, malé hnedé netopiere sú menej selektívne a živia sa viacerými druhmi. Potreba potravy dojčiacich žien sa zvyšuje a gravidné alebo dojčiace ženy zvyčajne vyberajú väčší hmyz ako muži alebo negravidné ženy. Tieto netopiere sa bežne živia hmyzom, ktorého dĺžka sa pohybuje od 3 do 10 mm. Tieto netopiere zvyčajne zožerú polovicu svojej telesnej hmotnosti za noc (ak sú aktívne) a dojčiace samice zožerú približne 110 percent svojej telesnej hmotnosti za noc.Myotis lucifugusžuje a spracováva jedlo pomerne rýchlo. Rýchlosť žuvania je sedem cyklov čeľustí za sekundu a prejdeniu položiek tráviacim systémom trvá jedlo iba 35 až 54 minút.(Anthony a Kunz, 1977; Belwood a Fenton, 1976; Fenton a Barclay, 1980; Ratcliffe a Dawson, 2003; Wilson a Ruff, 1999)


kde žije býk žralok

Myotis lucifuguspoužíva FM echolokáciu, klesajúce pulzné impulzy 80 až 40 kHZ, ktoré trvajú od 1 do 5 ms. Tieto vlnové dĺžky poskytujú najvyššiu kvalitu detekcie koristi veľkosti 3 až 8 mm aM. lucifuguskonzumuje korisť v priemere o veľkosti 3 až 10 mm. Rovnaké volanie FM sa používa na lokalizáciu lietajúceho aj stacionárneho hmyzu. Fáza priblíženia ich hovoru má druhú a tretiu harmonickú, ale počas napájania sa frekvencia zameriava na 47 kHz. Rýchlosť produkcie hovorov pri prenasledovaní koristi je 200 hovorov za sekundu.Myotis lucifugusvyšle opakované volanie s vysokým impulzom, keď sa priblíži k miestu pristátia.(Fenton a Barclay, 1980; Anthony a Kunz, 1977; Barbour a Davis, 1969; Fenton a Barclay, 1980; Fenton a Bell, 1979; Ratcliffe a Dawson, 2003; Wilson a Ruff, 1999)

Myotis lucifuguschytá voľne poletujúci hmyz v zalesnených oblastiach, poliach a nad vodou, ale tiež sa živí hmyzom na vodnej hladine. Hmyz zachytený počas letu sa zachytáva strmhlavými alebo ponornými manévrami. K najväčšej aktivite nad vodou dochádza medzi 1 až 2 m nad povrchom a hmyz je prijímaný ústami. K najväčšej kŕmnej aktivite dochádza asi dve hodiny po zotmení.(Fenton a Bell, 1979)

Malé hnedé netopiere sa živia prevažne vodným hmyzom. Midges sú primárnym zdrojom potravyM. lucifugus, ale veľká časť ich potravy pochádza z iného vodného hmyzu. Ak je k dispozícii, chrobáky sú ľahko identifikovateľné echolokáciou a ľahko zachytiteľné. Medzi ďalší konzumovaný hmyz patrí potulky , mory , májky , čipky a príležitostne komáre .(Anthony a Kunz, 1977; Fenton a Barclay, 1980)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyz

Dravosť

Domáce mačky sa stali zbehlými v chytaní netopierov kvôli ich blízkosti k ľudským obydliam. Mnoho predátorov využíva vysoké koncentrácie netopierov v úkrytoch. Predátori ako napr kuny a rybári využite výhody slabých mláďat, ktoré spadajú, alebo zimujúcich jedincov, ktorí sú vytlačení z činnosti pri starostlivosti. Ostatní predátori zM. lucifuguszahrnúť myši , sovy , lasice , jastrabi , hady , mývaly , domáce mačky a ďalšie malé mäsožravce.(Fenton a Barclay, 1980; Griffin, 1958).

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický

Úlohy ekosystému

Malé hnedé netopiere majú zásadný vplyv na populácie hmyzu v okolí ich hniezd. Aktívne netopiere zožerú polovicu svojej telesnej hmotnosti za noc a laktujúce samice zožerú viac, ako je ich telesná hmotnosť za noc. JedenM. lucifugusspotrebuje každú noc približne 3 až 7 gramov hmyzu.(Barbour a Davis, 1969; Fenton a Barclay, 1980; Wilson a Ruff, 1999)

Pásomnice a ektoparazity ako napr blchy ,roztočea ploštice nesú malé hnedé netopiere.(Barbour a Davis, 1969; Fenton a Barclay, 1980; Fenton a Bell, 1979)

Komenzálne / parazitické druhy
  • Pásomnice
  • Blchy
  • Roztoče
  • Ploštice

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Členovia tohto druhu sú podrobení rozsiahlym výskumom a poskytujú vedcom model netopiera na testovanie a štúdium mnohých aspektov rádu vrátane echolokácie, sociálneho správania, kŕmenia a využívania biotopov. Okrem toho malé hnedé netopiere požierajú škodcov prenášajúcich choroby a konzumujú poľnohospodárske produkty. Sú tiež predátormi komárov a iných škodcov v okolí ľudských stanovíšť.(Barbour a Davis, 1969; Wilson a Ruff, 1999)

  • Pozitívne vplyvy
  • výskum a vzdelávanie
  • reguluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Myotis lucifugusje cieľom kontrolných opatrení z dôvodu početnosti druhov. Tieto netopiere obývajú podkrovia, strechy, stromy a ďalšie oblasti v tesnej blízkosti človeka; preto vlastníci domu minuli veľké množstvo peňazí na pokus o eradikáciuM. lucifugusz týchto oblastí. Prenos besnoty na človeka je extrémne nízky a len malé percento z nehoM. lucifugussú infikovaní touto chorobou. Aj keď besnota vM. lucifugusje nízka, iné parazity ako napr pásomnice , blchy ,roztočea ploštice sú bežné.(Fenton a Barclay, 1980)

  • Negatívne vplyvy
  • zraňuje ľudí
    • hryzenie alebo uštipnutie
    • spôsobuje choroby u ľudí
    • nesie ľudskú chorobu
  • spôsobuje alebo prenáša choroby domácich zvierat
  • škodca v domácnosti

Stav ochrany

Myotis lucifugusnemá žiadny zvláštny stav ochrany, pretože tento druh je hojný v celej Severnej Amerike. Týmto netopierom sa darí s rozširovaním ľudskej populácie, pretože mnoho z ich úkrytov sú budované ľuďmi. Napriek celkovej hojnosti došlo u niektorých populácií k poklesu v dôsledku kontrolných opatrení a hromadenia pesticídov rozpustných v tukoch v tele.(Fenton a Barclay, 1980; Kunz a kol., 1977).

Mierne severoamerické netopiere sú dnes ohrozené plesňovým ochorením nazývaným „syndróm bieleho nosa“. Táto choroba devastovala populáciu severoamerických netopierov na miestach zimného spánku od roku 2007. Huba,Geomyces destructans, rastie najlepšie v chladných a vlhkých podmienkach, ktoré sú typické pre mnoho netopierov zimolez. Huba rastie na telách zimujúcich netopierov a v niektorých prípadoch ich napadá. Zdá sa, že vedie k poruchám hibernácie, ktoré spôsobujú oslabujúcu stratu dôležitých metabolických zdrojov a hromadné úmrtia. Úmrtnosť na niektorých miestach dlhodobého spánku bola až 90%.(Cryan, 2010; National Park Service, Wildlife Health Center, 2010)

Ostatné komentáre

Existuje šesť poddruhov druhuM. lucifugus:M. l. Alascensis,M. l. najdrahší,M. l. lucifugus,M. l. okultné,M. l. DeňaM. l. vzadu. Niekoľko z týchto poddruhov sa predtým považovalo za samostatný druh:M. l. okultné,M. l. DeňaM. l. najdrahší.(Fenton a Barclay, 1980; Hall, 1981).

Prispievatelia

Tanya Dewey (redaktorka), zástupcovia zvierat.

Nancy Shefferly (editorka), zástupcovia zvierat.

Aaron Havens (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor, inštruktor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Blatta orientalis (šváb orientálny) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Dendraster excentricus o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o zvieratách Megaderma lyra (netopier falošný upír)

Prečítajte si o Amphiprion ocellaris (Klaun sasanka) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Chlorocebus aethiops (opici červenej)

Prečítajte si o Ardea goliath (volavka goliathová) o živočíšnych agentoch