Nycteris grandislarge netopier štrbinový

Jim Aldrich

Geografický rozsah

Veľké netopiere so štrbinovou tvárou pochádzajú z strednej a južnej Afriky.(„Regions Containing Large Slit Faced Bats“, 2006; Hickey and Dunlop, 2000)

  • Biogeografické regióny
  • etiópsky
    • domorodec

Biotop

Netopiere veľké so štrbinou sa najčastejšie vyskytujú na močaristých miestach v dažďových pralesoch. Robia svoje úkryty v dutých stromoch, malé jaskyne v skalách, duté popadané guľatiny a umelo vytvorené stavby. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou sa nachádzajú aj na suchých stanovištiach savany.(Hickey a Dunlop, 2000)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • savana alebo pasienky
  • les
  • dažďový prales
  • Mokrade
  • močiar
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • prímestská
  • poľnohospodársky

Fyzický popis

Veľké netopiere so štrbinovou tvárou sú veľké netopiere, ktoré majú na vrchnej časti tela červenohnedú až sivú srsť a na spodnej strane bledšiu a sivšiu srsť. Žena nájdená v Zambii mala mierne žltý nádych okolo krku a ramien. Tvár má hlbokú čelnú drážku, v ktorej je umiestnená nosová časť, a ktorá sa tiahne od nozdier po líniu spájajúcu so základňou uší. Táto drážka je obklopená mäsitými lalokmi a prírubami. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou nie sú sexuálne dimorfné. Ich chvosty majú dĺžku od 65 do 75 mm a končia kusom chrupavky v tvare Y alebo T. Ich dĺžka tela a hlavy sa pohybuje od 63 do 93 mm a ich telesná hmotnosť je od 23 do 36 g, čo z nich robí najväčšieho člena rodiny. Nycteridae . Majú veľké uši v rozmedzí od 28 do 35 mm; to môže predstavovať až 50% ich dĺžky predlaktia. Predlaktia sa pohybujú od 57 do 66 mm a ich holenná kosť má dĺžku od 29,5 do 33,5 mm.(Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000).



Veľké netopiere so štrbinovou tvárou majú trifidné rezáky, to znamená, že ich rezáky sú rozdelené na tri úzke časti alebo laloky. Niekoľko rozmerov ich lebiek je týchto: dĺžka lebky, 26 - 27 mm, šírka zygomatického oblúka, 16 - 17 mm, dĺžka radu maxilárnych zubov, 9,1 - 9,7 mm a šírka maxilárie 10,4 - 11,1 mm.(Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlín, 1993)

Člen rodiny Nycteridae sa dajú od všetkých ostatných netopierov odlíšiť ich chvostmi končiacimi kusom chrupavky v tvare Y alebo T. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou sa dajú odlíšiť od všetkých ostatných Nycteridae okrem Nycteris hispida ich trifidnými hornými rezákmi. Dajú sa odlíšiť od Nycteris hispida o väčšiu veľkosť a dĺžku predlaktiaN. grandis. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou majú teploty pokožky v rozmedzí od 33,5 do 38,0 ° C.(Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000).


bežný názov pre crotalus atrox

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • heterotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • rovnaké pohlavia
  • Rozsahová hmotnosť
    23 až 36 g
    0,81 až 1,27 oz
  • Priemerná hmotnosť
    30 g
    1,06 oz
  • Dĺžka dosahu
    63 až 93 mm
    2,48 až 3,66 palca

Rozmnožovanie

O reprodukčných a párovacích návykoch veľkých netopierov s rozrezanou tvárou sa vie len málo. Je pravdepodobné, že tieto netopiere sú monogamné, pretože párovanie a vernosť hniezda sú u tohto druhu celkom bežné.(Fenton a kol., 1987; Park a Myers, 2004).

  • Systém párenia
  • monogamný

O reprodukcii a vývoji veľkých netopierov so štrbinovou tvárou sa vie len málo. Jeden potomok sa narodí samici za obdobie rozmnožovania. Je možné, že existujú dve obdobia rozmnožovania, ale to je neisté. V jednej štúdii v decembri v Zimbabwe boli nájdené niektoré samice netopierov veľkých štrbín s potomkami vo veku 1 - 7 dní. V Libérii bola v decembri nájdená samica s 5 mm embryom. Ďalšia štúdia zhromaždila v septembri v Zambii 7 žien; mali jediný plod s dĺžkou temena 24 - 27 mm a dĺžkou hlavy 17 - 18 mm. Čas do odstavenia a vek, v ktorom potomok dosiahne pohlavnú dospelosť, nie sú známe. U príbuzných netopierov ako napr Nycteris hispida a Nycteris thebaica veľkosť dospelých sa dosiahne asi za dva mesiace a ženy pokračujú v dojčení svojich potomkov od 45 do 60 dní.(Hickey a Dunlop, 2000; Park a Myers, 2004)

Bolo zdokumentované, že ženy a ich mláďatá sa môžu navzájom spoznávať. V niekoľkých prípadoch, keď sa samica po hľadaní potravy vrátila na úkryt, jej potomok ju spoznal a začal rýchlo mávať krídlami.(Hickey a Dunlop, 2000; Park a Myers, 2004)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • viviparous
  • Interval chovu
    Veľké netopiere so štrbinovou tvárou sa môžu množiť dvakrát ročne.
  • Obdobie rozmnožovania
    K chovu môže dôjsť raz na jar (marec a apríl) a raz v zime (december a január).
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 1
  • Rozsah odstavného veku
    45 až 60 dní

O investovaní rodičov do veľkých netopierov so štrbinovou tvárou sa toho veľa nevie. Samice ošetria svoje mláďatá v denných úkrytoch a opustia ich, keď si zháňajú potravu. Sú podobné ako iné cicavce v tom, že matka sa stará o svoje mláďatá, kým nie je pripravené na samostatnosť. Úloha mužských netopierov s veľkou štrbinou pri výchove potomstva nie je známa.(„Regions Containing Large Slit Faced Bats“, 2006; Fenton a kol., 1987; Park and Myers, 2004)

  • Rodičovská investícia
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena

Životnosť / životnosť

Nie sú k dispozícii žiadne informácie o dĺžke života alebo dlhovekosti tohto druhu. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou s najväčšou pravdepodobnosťou žijú mnoho rokov, pretože väčšina mikrochiropteranov je pomerne dlhá.(Esmailka a Olson, 2005)

Správanie

Nycteris grandissa dajú nájsť v ústraní sami, vo dvojiciach alebo v malých skupinách. Tieto netopiere vykazujú vysokú úroveň vernosti; to znamená, že sa každý deň vracajú na rovnaké hradiská. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou používajú rôzne denné úkryty pre denné, kŕmne a nočné. Ženy prežijú deň a svoje mláďatá ošetria v denných úkrytoch. Ako lovecké bidlá sa používajú nočné úkryty.Nycteris grandisjednotlivci sa chytia za korisť, ktorú chytili do kŕmneho priestoru, ktoré je zvyčajne do 20 m od ich denného pobytu. Môže to byť stratégia, ako sa vyhnúť krádeži ich koristi inými netopiermi v denných úkrytoch.(„Regions Contain Large Slit Faced Bats“, 2006; Bayefsky-Anand, 2005; Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlin, 1993)

Po kŕmení sa tieto netopiere zvyčajne ošetria, skôr ako sa priblížia k inýmNycteris grandis.(„Regions Contain Large Slit Faced Bats“, 2006; Bayefsky-Anand, 2005; Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlin, 1993)

Migračné vzory vNycteris grandisneboli pozorované, avšak súvisiaci netopier Nycteris thebaica je známe, že migruje. Existuje málo informácií o tom, prečo k tomu dochádza vNycteris thebiacaa predpokladá sa, že k migrácii dochádza v dôsledku dostupnosti zdrojov.

  • Kľúčové správanie
  • letí
  • nočný
  • pohyblivý
  • sedavý
  • denná strava
  • Sociálna

Domáce Range

Nie sú k dispozícii žiadne informácie o domácom rozšírení tohto druhu.

Komunikácia a vnímanie

Rovnako ako mnoho iných netopierov,Nycteris grandispoužíva echolokáciu. Počas útokovNycteris grandisprodukuje echolokačné hovory, čím zvyšuje rýchlosť volaní, keď sa blíži ku svojej koristi. Spektrá hovorov na začiatku kŕmnej sekvencie majú štyri vrcholy (20 - 112 kHz) a volania neskôr v priblížení majú jediný vrchol pri približne 73 - 91 kHz. Minimálna a maximálna frekvencia počiatočných hovorov v priblížení je 17 a 114 kHz a pre neskoršie volania 61 a 110 kHz. Trvanie impulzu sa pohybuje od 0,6 do 2,8 ms a interval impulzov sa pohybuje od 6,0 ​​do 17,8 ms.Nycteris grandisvydáva echolokačné volania cez nozdry a ich nosová časť môže hrať úlohu pri zosilňovaní zvuku. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou používajú na lokalizáciu a chytenie koristi aj iné spôsoby vnímania vrátane pasívneho sluchu a zraku. Veľké ušiNycteris grandismajú najvyššiu citlivosť medzi 10 a 20 kHz, čo je frekvencia používaná na detekciu zvukov vydávaných korisťou.(„Regions Contain Large Slit Faced Bats“, 2006; Bayefsky-Anand, 2005; Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlin, 1993)

Medzidruhová komunikácia sa u netopierov príliš neštudovala, je však pravdepodobné, že veľké netopiere so štrbinovou tvárou používajú na komunikáciu medzi jednotlivcami chemické a zvukové podnety, ako aj dotykové a vizuálne podnety.

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • ultrazvuk
  • echolokácia
  • chemická látka

Potravinové návyky

Veľké netopiere so štrbinovou tvárou sú oportunistické sekačky, ktoré používajú dve stratégie zháňania potravy a žerú širokú škálu koristi. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou jedia článkonožce, netopiere, žaby, ryby a vtáky. Ich strava sa líši podľa ročného obdobia, najčastejšie sú korisťou žaby v marci, apríli, máji, auguste a septembri. Ostatné netopiere sú bežnou korisťou v júni a júli a článkonožce sú najbežnejšie v decembri, januári a februári. Pre veľkú korisť, ako sú netopiere a vtáky,Nycteris grandisuchopte ich za ústa a znehybnite ich silným sústom do hlavy.(Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlín, 1993)

Veľké netopiere so štrbinovou tvárou používajú dve stratégie hľadania potravy. Najbežnejšia stratégia spočíva v love z ostrieža, kde netopiere čakajú na prechod koristi. Potom pomocou krátkych letov zaútočia na korisť na zemi, kde ju obklopia krídlami. Podnikajú tiež dlhšie lety na hľadanie potravy na zemi alebo vo vzduchu. Prepínajú medzi každým typom stratégie hľadania potravy na základe dostupnosti biotopu a koristi. Veľké netopiere so štrbinovou tvárou lovia v noci z nočných hradov. Na lokalizáciu svojich cieľov používajú zvuky generované korisťou, čo vysvetľuje, prečo je práve hlučná korisť ich najbežnejším cieľom.(„Regions Contain Large Slit Faced Bats“, 2006; Bayefsky-Anand, 2005; Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlin, 1993)

Niektoré z bežných článkonožcov, ktoré požierajú veľké netopiere so štrbinou, sú cvrčky , mory , cikády , hydrofilné chrobáky a katydids . Strava je ovplyvnená dostupnosťou koristi a výsledkom je, že si tieto netopiere vyberajú rôzne druhy koristi. Tieto netopiere môžu uloviť veľkú korisť, až 33% svojej telesnej hmotnosti.(Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlín, 1993)

Veľké netopiere so štrbinovou tvárou konzumujú svoju korisť, zatiaľ čo visia z bidla jednou nohou. Pomocou krídel držia a umiestnia korisť. Vyradené zvyšky koristi, ako napríklad koža, kožušina a krídla, padajú na zem pod ich kŕmnymi úkrytmi, vďaka čomu ich výskumníci ľahko nájdu.(„Regions Contain Large Slit Faced Bats“, 2006; Bayefsky-Anand, 2005; Fenton a kol., 1987; Hickey a Dunlop, 2000; Parey a Berlin, 1993)

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • žerie suchozemské stavovce
    • hmyzožravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtáky
  • cicavce
  • obojživelníky
  • plazy
  • ryby
  • hmyz

Dravosť

Málo sa vie o predátorochNycteris grandis. Najbežnejšie predátory netopierov rodu Nycteris súhadya veľké dravé vtáky , napríkladnetopierie jastraby. Je možné, že sa tieto netopiere vyhýbajú predátorom, utkajú na vysokých miestach, kde sa k nim dravce ťažko dostanú.(Esmailka a Olson, 2005)

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický
  • Známi dravci
    • hady (Hady)
    • netopierie jastraby (Machaerhamphus alcinus)
    • iné dravé vtáky ( Falconiformes )

Úlohy ekosystému

Nycteris grandismá veľký vplyv na mnoho rôznych druhov v ich ekosystéme, pretože konzumujú také množstvo jedál. Ako mnoho netopierov,Nycteris grandispožiera veľké množstvo hmyzu, ktorý pravdepodobne ovplyvňuje populácie týchto druhov. Živia sa aj stavovcami vrátane iných netopierov. Netopiere štrbinové sú hostiteľom parazitov nazývaných široké trypanozómy, ale o tomto vzťahu je k dispozícii málo informácií.(Hickey a Dunlop, 2000)

Komenzálne / parazitické druhy
  • široké trypanozómy

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Tieto netopiere požierajú hmyz a pomáhajú tak regulovať populáciu škodcov.

  • Pozitívne vplyvy
  • reguluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinkyNycteris grandisna človeka.

Stav ochrany

Veľké populácie netopierov so štrbinovou tvárou sa v súčasnosti nepovažujú za ohrozené.

Ostatné komentáre

Nycteris je odvodené z gréckeho slova triezvy , čo znamená „nočný“. Názov grandis je odvodené z latinského slova grandis , čo znamená „veľkolepé“.(Hickey a Dunlop, 2000)

Prispievatelia

Tanya Dewey (redaktorka), zástupcovia zvierat.

Jim Aldrich (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor, inštruktor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Tamias quadrivittatus (veverička Colorado) o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o Pipa pipa o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Chelus fimbriatus (Mata Mata) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Diclidurus albus (netopier severný) o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o zvieratách Ziphiidae (zobákovité veľryby) o zvieratách

Prečítajte si o živočíchoch Dendrobates auratus (zelená a čierna šípka jedovatá)