Ochotona hyperboreanorthern pika

Allison O'Brien

Geografický rozsah

Ochotona hyperboreasa nachádza v pohoriach Ural, Putorana a Sayan, východne od rieky Lena po Čukotku, Koryatsk a Kamčatku, hornú oblasť Yenesi, Transbaikalia a Amur, východnú a južnú Sibír, severné Mongolsko, Mandžusko, Severnú Kóreu, ostrov Sachalin (Rusko) a Hokkaido (Japonsko).(Nowark, 1999; Wilson, 1993)

  • Biogeografické regióny
  • palearktická
    • domorodec

Biotop

Ochotona hyperboreanajčastejšie obýva oblasť talusu skalnatého terénu vo vlhkých ihličnatých lesoch. Niekedy sa zavŕtajú pod alebo v blízkosti pňov alebo spadnutých kmeňov.(Gliwicz a kol., 2006)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • hory

Fyzický popis

Počas leta je srsť severných pikasov svetlohnedočervená a po stranách postupne červená. Brucho je červeno-biele. V zimných mesiacoch je srsť omnoho šedivejšia s nádychom hnedého sfarbenia.(Nowark, 1999; Smith a kol., 1990)



Druhy Ochotona sú podobné v telesnej hmotnosti a morfológii. Piky severské majú dĺžku od 127 do 186 mm, s dĺžkou chvosta 50 až 120 mm. Pohlavia sú monomorfné a je ťažké ich rozlíšiť. Kožušina je dlhá, hustá, mäkká a jemná. Piky majú zaoblené uši, ktoré sú zhruba rovnako široké ako vysoké. Ich nohy sú krátke; zadné končatiny sú len o niečo kratšie ako ich predné končatiny. Majú päť prstov na rukách a nohách a chodidlá sú na spodnej strane silne osrstené.(Nowark, 1999; Smith a kol., 1990)

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • rovnaké pohlavia
  • Dĺžka dosahu
    127 až 186 mm
    5,00 až 7,32 palca

Rozmnožovanie

Počas obdobia párenia muži často telefonujú, aby vyhlásili, že majú územie. Zatiaľ čo severské piky zvyčajne žijú ako párené páry, muži sa môžu množiť s tromi ženami. Muži môžu cestovať viac ako 200 m, aby sa spojili s inou ženou. Ženy príležitostne navštívi viac mužov súčasne.(Macdonald, 1984; Smith a kol., 1990)

  • Systém párenia
  • polygynandrous (promiskuitný)

Pikant severný má stabilnú populáciu, ale nízku mieru reprodukcie. Pikant severný v severných častiach ich areálu máva jeden veľký vrh ročne. V južných častiach ich chovu sa chovajú dvakrát ročne, s o niečo menšími vrhmi. Veľkosť vrhu sa pohybuje od jedného do deviatich mláďat, priemerná veľkosť vrhu je tri až štyri. Gestačná doba je 28 dní. Zdroje sa nezhodujú v tom, či sa severné piky chovajú ako ročné, alebo či samice nie sú schopné množiť až do druhého roku života.(Macdonald, 2001; Smith a kol., 1990)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • viviparous
  • Interval chovu
    Pikant severný v severných častiach ich areálu máva jeden veľký vrh ročne. V južných častiach ich chovu sa chovajú dvakrát ročne, s o niečo menšími vrhmi.
  • Obdobie rozmnožovania
    Piky severské sa chovajú raz na jar a ak sa množia dvakrát ročne, opäť v lete.
  • Rozsah počtu potomkov
    1 až 9
  • Priemerný počet potomkov
    3-4
  • Priemerná doba gravidity
    28 dní

Keď mladí opustia svoje rodné územie, geograficky sa to líši. V južných častiach ich rozšírenia sa mladí počas prvého leta rozchádzajú a vytvárajú páry. V severnej časti ich rozsahu mláďatá, ktoré sa narodia v lete, zostávajú u rodičov celú zimu a potom sa rozptýlia. Pikant severný v pohorí Ural tiež prispieval do obchodov s potravinami svojich rodičov, keď zostali na ich území. Ženy sa starajú o svoje mláďatá v letnom hniezde. Spárený pár alebo rodinná skupina prispieva k zhromažďovaniu obchodov s potravinami na zimu.(Smith a kol., 1990)


obdobie rozmnožovania líšky červenej

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
  • združenie po rodičoch po samostatnosti

Životnosť / životnosť

Priemerná dĺžka životaO. hyperboreaje dva roky. Je zriedkavé, aby sa dožili viac ako troch rokov.(Smith a kol., 1990)

  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    3 (vysoké) roky
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: divoký
    2 roky
  • Priemerná dĺžka života
    Stav: zajatie
    9,4 rokov
    AnAge

Správanie

Pikant severný je aktívny po celú dennú dobu, väčšinou však v ranných a večerných hodinách. Neukladajú sa na zimný spánok. Boli pozorované piky, ktoré sa slnia na exponovaných skalách. Od leta do jesene obe pohlavia často telefonujú. Počas letných mesiacov sa im hromadia aj hromady sena. Pikant severný je kleptoparazitický druh, muži niekedy kradnú seno pikám na iných územiach.(Macdonald, 1984; Nowark, 1999; Smith a kol., 1990)

Muži a ženy bránia územia počas celej svojej životnosti. Ženy majú tendenciu zdržiavať sa na svojom území, ale muži zasahujú do blízkych území. Je zriedkavé, že partneri mužského a ženského pohlavia majú vzájomný fyzický kontakt. Príležitostne v oblastiach s vysokou hustotou môžu územia obsahovať jedného muža a dve ženy.(Macdonald, 1984; Smith a kol., 1990)

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • denné
  • súmrak
  • pohyblivý
  • sedavý
  • územné
  • Sociálna

Domáce Range

Veľkosti domáceho sortimentu neboli stanovené.


argiope aurantia (pavúk záhradný čierny a žltý)

Komunikácia a vnímanie

Pieseň používajú muži počas obdobia rozmnožovania. Tento dlhý hovor sa skladá z drkotajúcich zvukov, po ktorých nasleduje sled hlasných ostrých píšťal. Je možné rozlíšiť jednotlivcov podľa ich volaní. Severný pikas nereaguje na volanie severného pikasu z iných území. Krátky hovor sa používa medzi spárovanými pármi na oznámenie prítomnosti alebo na varovanie ostatných pred blížiacim sa predátorom. Na jar používa krátky hovor iba žena. Na jeseň možno počuť krátky hovor od oboch pohlaví. V rôznych častiach ich rozsahu boli pozorované rôzne dialekty krátkeho volania.(Macdonald, 2001; Smith a kol., 1990)

Severné pikasové označujú územia trením ich hrdiel o rohy kameňov. K tomu dochádza častejšie na jar. Územie môže byť tiež poznačené močením.(Smith a kol., 1990)

  • Komunikačné kanály
  • akustický
  • chemická látka
  • Ostatné komunikačné režimy
  • pachové stopy
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

V letných a skorých jesenných mesiacoch sa v severných pikasoch zhromažďujú trávy, ostrice, burina a mnoho častí kvitnúcich a drevitých rastlín. Niekedy vylezú pár metrov na stromy a na končatiny, aby si strihali vetvičky. Trávy sa často umiestňujú na exponované miesta, aby ich vytvrdilo slnko. Po vysušení sa vegetácia uskladňuje na hromadách sena. Hromady sena sa vyrábajú na území každého jednotlivca a v zime ich konzumuje páriaci sa pár. Počas zimy vytvárajú severné štíty tunely v snehu, aby vyťažili neďalekú vegetáciu.(Macdonald, 1984; Macdonald, 2001; Nowark, 1999).

Pikant severný je koprofágny. Vyprázdňujú malý zelený trus, zvyčajne počas dňa. V noci vyprázdňujú čierny trus, ktorý je často obalený v želatínovej látke. Čierny trus má vyššie energetické hodnoty a je testovaný.(Nowark, 1999)

  • Primárna strava
  • bylinožravec
    • folivore
  • koprofág
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, zrná a orechy
  • kvety
  • machorasty
  • lišajníky
  • Ostatné potraviny
  • správny
  • Chovanie pri hľadaní potravy
  • ukladá alebo ukladá potraviny do medzipamäte

Dravosť

Severné pikasy neberú na zimný spánok, vďaka čomu sú zraniteľnejšie voči predácii zo strany stredne veľkých šeliem, felidov alebo psovitých šeliem. Pikant severný je pre niektorých dôležitým zdrojom potravy mušle , ako je napríklad hranostaj ( Mustela erminea ) a sobolia ( Utorok zibellina ). Piky sa vyhýbajú predácii tým, že používajú cesty vo svojich stanovištiach talu, aby sa vyhli tomu, aby boli vonku. Sú tiež krypticky zafarbené a pri detekcii predátorov môžu vydávať varovné píšťalky.(Smith a kol., 1990)


vajcia brhlíka bieleho breasted

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický

Úlohy ekosystému

Počas zimných mesiacov kopytníky ako napríklad sob ( Rangifer tarandus ) a snehové ovce ( Ovis nivicola ) jedzte obchody s potravinami severného Pikasu. Zajace , svište a hraboše hraboše živia sa aj obchodmi s potravinami pika. Pikas súťaží s inými malými bylinožravcami o zdroje lístia.(Smith a kol., 1990)

Zvyšné obchody s potravinami pika môžu podporovať rast rastlín v tejto oblasti. Nitrofilné rastliny dobre rastú v hromadách fekálnych peliet pika. Pikant severný môže tiež zmeniť blízke stanovište nadmerným spásaním, čo mení zloženie rastlinných komunitov.(Nowark, 1999; Smith a kol., 1990)

Mutualistické druhy

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

V minulosti srsťO. hyperboreasa používa na výrobu vysoko kvalitnej plsti. Odchyt piky za kožušinu už nie je ekonomicky životaschopný, takže už nie je bežný.(Smith a kol., 1990)

  • Pozitívne vplyvy
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinky severného Pikasu na človeka.

Stav ochrany

Piky severské sa javia ako bežné v celom svojom rozmedzí.(Smith a kol., 1990)

Prispievatelia

Tanya Dewey (redaktorka), zástupcovia zvierat.

Allison O'Brien (autorka), University of Wisconsin-Stevens Point, Chris Yahnke (editor, inštruktor), University of Wisconsin-Stevens Point.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Cratogeomys neglectus (vreckovec gerper Querétaro) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Sphyrna tiburo (žralok kapoty) o zástupcoch zvierat

Prečítajte si o Larus canus (čajka mew) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Tyrannus couchii (Couchov kráľovský vták) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Regine septemvittata (kráľovná hada) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Mustela erminea (ermine) o živočíšnych agentoch