Pygoscelis adeliaeAdelie tučniak

Autor: Veronica Combos

Geografický rozsah

Pygoscelis adeliaesa nachádza iba v antarktickej oblasti. Tučniaky adelie sa množia na pobreží Antarktídy a na okolitých ostrovoch. Oblasť s najhojnejším počtom obyvateľov tučniakov Adelie sa nachádza v Rossovom mori.(Ainley, 2002; Berger, 2004).

  • Biogeografické regióny
  • Antarktída
    • domorodec

Biotop

Tučniaky adelie, ktoré žijú v antarktickej oblasti, musia odolávať veľmi nízkym teplotám. Počas zimných mesiacov obývajú veľké pobrežné ľadové plošiny, takže budú mať lepší prístup k jedlu. Krill, hlavný základný materiál v ich strave, sa živí planktónom, ktorý žije pod morským ľadom, takže v týchto oblastiach je kril veľký. Počas obdobia rozmnožovania, zvyčajne skoro na jar a v letných mesiacoch, cestujú na pobrežné pláže, aby si postavili hniezda na zemi bez ľadu. Vďaka prístupu k otvorenej vode poskytuje toto miestne územie tučniakom takmer okamžitý prístup k potrave pre seba a svoje mláďatá.(Alten, 1997; Berger, 2004; George, 2002)

  • Regióny biotopov
  • polárny
  • suchozemský
  • slaná alebo morská
  • Pozemské biomy
  • ľadová čiapočka
  • Vodné biomy
  • pobrežné
  • Priemerná hĺbka
    200 m
    656,17 stôp

Fyzický popis

Tučniaky adelie sú jedným z menších druhov tučniakov, ktoré majú niečo nad 60,96 cm. Chrbát, chvost, hlava a tvár sú čierne. Majú biele brucho a okolo hnedých očí biely krúžok. Ich perie pokrýva polovicu ich bankovky, ktorá je čierna s oranžovým základom. Majú matné biele až ružové nohy a chodidlá s čiernymi podrážkami.(Berger, 2004; Glausiusz, 2007; Grossman, 2003)



  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • rovnaké pohlavia
  • Rozsahová hmotnosť
    3,62 až 4,99 kg
    7,97 až 10,99 libier
  • Priemerná dĺžka
    69,85 cm
    27,50 palca

Rozmnožovanie

Samce tučniakov Adelie sa pokúšajú prilákať kamarátov pozdravom, v ktorom stoja asi 4 m od záujmovej samice, a vystavujú displej vtláčania zobáka, vyklenutia krku a dosiahnutia jeho plnej výšky. Tento pozdrav slúži aj na oznámenie územia tohto samca v kolónii. Na začiatku jari tučniaky Adelie putujú späť do svojich chovných priestorov. Ako prví prichádzajú muži. Každá dvojica rozpozná vzájomné párenie a svoje hniezdo z predchádzajúceho roku. Tieto páry sa môžu stretávať po sebe nasledujúce roky, pokiaľ sa jeden z kamarátov nevráti na miesto hniezdenia. Muži tiež prejavujú obranné opatrenia v podobe klovania zobákov a otvoreného kriku na obranu území a druhov.(Alten, 1997; Richdale, 1951).

  • Systém párenia
  • monogamný

Spravidla sa tučniaky Adelie vracajú na rovnaké miesto hniezdenia okolo jari kvôli páreniu. Predĺženie dní na jar stimuluje tučniakov k tomu, aby začali obdobie hyperfágie alebo vytrvalého kŕmenia. Kŕmia neustále, aby si uložili tuk, ktorý potrebujú počas obdobia rozmnožovania a inkubácie. Stavajú kamenné hniezda ako prípravu svojich dvoch vajíčok. Tučniaky adelie najčastejšie plodia dvoch potomkov za obdobie rozmnožovania, pričom jedno vajíčko sa znesie krátko po prvom. Vajcia sa inkubujú asi 36 dní. Rodičia sa striedavo starajú o mláďatá asi 4 týždne po vyliahnutí, keď mláďatá vstúpia do jaslí s ďalšími mladistvými tučniakmi Adelie na ochranu. V tomto čase sa obaja rodičia vracajú naspäť do mora, aby sa najedli.(Ainley, 2002; Alten, 1997; Berger, 2004).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • oviparous
  • Interval chovu
    K množeniu dochádza raz ročne od skorej jari do leta.
  • Obdobie rozmnožovania
    K množeniu dochádza na jar av lete v Austrálii.
  • Vajcia na sezónu
    1 až 3
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    24 až 39 dní
  • Priemerný čas vyliahnutia
    32 dní
  • Priemerný vek oplodnenia
    28 dní
  • Priemerný čas do nezávislosti
    60 dní
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    3 až 6 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    4 roky
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    4 až 6 rokov

Obaja rodičia investujú veľké prostriedky do svojich mláďat. Počas inkubácie sa muži a ženy pri kŕmení striedajú pri vajíčku. Akonáhle sa mláďa vyliahne, obaja dospelí sa striedajú v kŕmení a hľadaní potravy. Novo vyliahnuté kurčatá sa rodia s páperovým perím, ale nie sú schopné sa samy živiť; sú poloprekociálne. Štyri týždne po vyliahnutí kurčaťa sa pripojí na ochranu k detskej jasličke ďalších mladistvých tučniakov Adelie. Počas času v jasliach rodičia stále kŕmia svoje mláďatá. Po 56 dňoch v jasliach sa väčšina tučniakov Adelie osamostatní.(Ainley, 2002; Alten, 1997; Berger, 2004).

  • Rodičovská investícia
  • predhnojenie
    • dotovanie
    • ochrana
      • Žena
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena
    • ochrana
      • Muž
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Muž
      • Žena

Životnosť / životnosť

Prežitie medzi tučniakmi Adelie je nižšie u jedincov, ktorí sa začnú množiť v mladšom veku, od 3 do 5 rokov. Avšak jedinci, ktorí sa pokúsia množiť v skoršom veku, majú tendenciu sa množiť úspešnejšie v neskorších rokoch ako tučniaky, ktoré sa najskôr množia vo veku 5 až 6 rokov. Je známe, že tučniaky adelie sa dožívajú až 16 rokov.(Ainley, 2002)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    5 až 16 rokov

Správanie

Pygoscelis adeliaeje veľmi spoločenský druh. Neustále komunikujú s ostatnými vo svojej malej skupine alebo kolónii. Spoločne tiež cestujú z ľadovej krysy na svoju hniezdnu pláž, keď sa má začať sezóna rozmnožovania. V ich kolónii nie je známa žiadna sociálna štruktúra, ale spárené páry chránia svoje hniezdo a zobrazujú sa pred ním. Tučniaky adelie sú tiež spoločenskými lovcami. Zvyčajne zostávajú v skupinách, pretože to znižuje riziko predácie a zvyšuje efektivitu hľadania potravy.


antilopa veverička bielochvostá

Tučniaky adelie môžu byť sviňuchy alebo vystreľujúce z vody, aby skĺzli nad hladinu niekoľko stôp a potom vystriekali späť dole. Zatiaľ čo sú tučniaky vonku, rýchlo lapajú po vzduchu. Na pevnine môžu cestovať rôznymi spôsobmi. Tučniaky adelie kráčajú vzpriamene kolísavou chôdzou, postupujú dvojskokom alebo môžu sánkovať: kĺzať sa po bruchu po ľade a snehu.(Ainley, 2002; Berger, 2004).

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • natatorial
  • denné
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • Sociálna
  • koloniálny

Domáce Range

Tieto tučniaky nemajú určený domovský areál a nebránia územie mimo miesta svojho hniezdenia.

Komunikácia a vnímanie

Tučniaky adelie sú veľmi spoločenské a je dôležitá komunikácia so susedmi a kamarátmi. Najbežnejším spôsobom komunikácie so susedmi sú displeje a pózovanie. Kamaráti tiež komunikujú pomocou displejov, ale tie sú najčastejšie extatickejšie a sú také, ktoré by rozpoznal iba každý kamarát. Spárené tučniaky Adelie tiež používajú hovory na identifikáciu seba a svojich potomkov. Muži a ženy aktívne bránia svoje hniezdo a často budú bojovať so svojimi susedmi. Tučniaky adelie môžu signalizovať zadržanie zdvíhaním peria hlavy a hrozbu môžu signalizovať bočným pohľadom so zdvihnutým hrebeňom a očami prevrátenými nadol.(Berger, 2004)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálne
  • akustický
  • Vnímanie kanálov
  • vizuálne
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Primárnym zdrojom potravy pre tučniaky adelie je krill ( Euphausia superba ). Konzumujú tiež ryby, napríklad lucerny a ďalších členov rodiny Myctophidae a antarktické striebristé ryby ( Pleuragramma antarcticum ). Chobotnice, iné hlavonožce a amfipody sú tiež súčasťou ich bežnej stravy. Tučniaky adelie skladujú jedlo a neskôr ho vracajú, aby nakŕmili svoje novo vyliahnuté mláďatá.(Ainley, 2002; Berger, 2004).

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • piscivore
    • požiera ne hmyzie článkonožce
    • mäkkýš
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby
  • mäkkýše
  • vodné kôrovce
  • iné morské bezstavovce

Dravosť

Typickí predátoriPygoscelie adeliaesú leopardie tulene ( Hydrurga leptonyx ), zabijácke veľryby ( Orcinus orca ) a južné polárne skuas ( Stercorarius maccormicki ). Tulene leopardie sú najbežnejším predátorom tučniakov Adelie, zvyčajne blízko okraja ľadového balíčka. Tučniaky na brehu nie sú nikdy problémom leopardích tuleňov, pretože leopardie tulene prichádzajú na breh iba preto, aby spali alebo odpočívali. Tučniaky adelie sa naučili vyhnúť sa týmto predátorom tým, že plávajú v skupinách, vyhýbajú sa tenkému ľadu a trávia len málo času vo vode do 200 m od pláže. Kosatky obyčajne lovia väčšie druhy tučniakov, ale občas môžu chytiť aj Adelies. Južná polárna skuas korisť na vajciach a mláďatách, ktoré dospelí nestrážili alebo na okrajoch jaslí. konajú skôr ako smečiari ako predátori. Plášte ( Chionis albus ) tiež niekedy odobraté nestrážené vajcia.(Ainley, 2002; Alten, 1997).


diéta so žralokmi z bieleho cípu

  • Známi predátori
    • leopardie tulene ( Hydrurga leptonyx )
    • zabijácke veľryby ( Orcinus orca )
    • južné polárne skuas ( Stercorarius maccormicki )
    • plášte pouzdra ( Chionis albus )

Úlohy ekosystému

Tučniaky adelie ovplyvňujú krill ( Euphausia superba ), Antarktické striebristé ryby ( Pleuragramma antarcticum ) a hlavonožce populácie, hlavné druhy v ich strave. Na tieto tučniaky majú vplyv leopardie tulene ( Hydrurga leptonyx ), zabijácke veľryby ( Orcinus orca ), južné polárne skuas ( Stercorarius maccormicki ) a účtovníkov ( Chionis albus ).(Ainley, 2002; Grossman, 2003)

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Tučniaky adelie sú často dobrým indikátorom zmeny podnebia. Tučniaky adelie začínajú obývať pláže, ktoré boli predtým trvale pokryté ľadom, čo naznačuje otepľovanie antarktického prostredia. Kolónie tučniakov adelie sú vrcholom ekoturistiky v Antarktíde. Od osemnásteho do začiatku dvadsiateho storočia sa tieto tučniaky používali na jedlo, naftu a návnadu. Ich guáno sa ťažilo a používalo ako hnojivo. Teraz sú vo väčšine krajín chráneným druhom.(Ainley, 2002; Glausiusz, 2007; Grossman, 2003)

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • ekoturizmus
  • výskum a vzdelávanie
  • vyrába hnojivo

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nie sú známe žiadne nepriaznivé účinkyPygoscelie adeliaena človeka.

Stav ochrany

Podľa Červeného zoznamu IUCNPygoscelis adeliaesa považuje za „nízke riziko“ a za „najmenej znepokojujúce“.

Prispievatelia

Tanya Dewey (redaktorka), zástupcovia zvierat.

Veronica Combos (autorka), Radfordská univerzita, Karen Powersová (redaktorka, inštruktorka), Radfordská univerzita.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o živočíchoch Triakis semifasciata (žralok leopardí)

Prečítajte si o Tabanus atratus o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o organizácii Ciconia nigra (bocian čierny) o zvieratách

Prečítajte si o Anthopleura xanthogrammica (obrovská zelená sasanka) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o živočíchoch Dicamptodon ensatus (kalifornský obrovský mlok)

Prečítajte si o Heterodon nasicus (nasicus) o živočíšnych agentoch