Stenella frontalisAtlantický škvrnitý delfín

Autor: Crystal Allen

Geografický rozsah

Stenella frontalis , atlantický škvrnitý delfín, sa nachádza v tropických a miernych vodách Atlantického oceánu (Wilson a Reeder, 1993).


pištoľové krevety vedecký názov

  • Biogeografické regióny
  • Atlantický oceán
    • domorodec

Biotop

Pozdĺž juhovýchodného a zálivového pobrežia USA, Stenella frontalis obýva kontinentálny šelf, zvyčajne do 250 - 350 km od pobrežia. Na Bahamách trávi delfín atlantický väčšinu času v plytkej vode nad pieskovými plochami. (Ridgway, 1994; http://whales.ot.com , 1999).

  • Vodné biomy
  • pobrežné

Fyzický popis

Ako naznačuje bežný názov bodkovaný delfín, S. frontalis má na tele škvrnitý farebný vzor. Tieto škvrny nie sú prítomné pri narodení a spravidla sa objavia až na začiatku odstavenia. Prvé škvrny, ktoré sa objavia na lýtkach, sú tmavé škvrny na ventrálnom povrchu zvieraťa. Keď sa delfín blíži k puberte, počet a veľkosť ventrálnych škvŕn sa zvyšuje a objavujú sa tiež bledé chrbtové škvrny. Počet škvŕn sa s vekom stále zvyšuje, podobne ako v prípade škvŕn v Zoslabená stenella . Vo farebnom vzore dospelých sú veľké rozdiely, medzi populáciami a medzi jednotlivcami. Niekedy sú niektorí jedinci tak silno škvrnití, že z diaľky vyzerajú bieli. Zdá sa, že špinenie klesá so vzdialenosťou od kontinentálnych brehov Severnej Ameriky. Na Azorských ostrovoch mali niektoré exempláre málo alebo žiadne ventrálne škvrny, ale dobre vyvinuté dorzálne škvrny.



Zobák z S. frontalis je dlhá a úzka, typická vlastnosť všetkých Stenella delfíny. S. frontalis má robustnú hlavu a telo, vďaka ktorým je väčší, ale nie dlhší ako S. tlmené . Charakteristické sú aj proporčne väčšie plutvy, motolice a chrbtové plutvy S. frontalis . Priemerná dĺžka tela dospelého delfína škvrnitého v Atlantiku je 166 - 229 cm. Dospelý S. frontalis ženy bývajú o niečo väčšie ako muži a priemerná váha dospelých je približne 90 libier.

Lebka atlantického škvrnitého delfína sa líši veľkosťou u jednotlivcov a podľa geografickej oblasti. Veľkosť lebky všeobecne koreluje s veľkosťou tela. S. frontalis má malé kužeľovité zuby, priemer 3 - 5 mm. V každom rostrálnom rade je 32-42 zubov a 30-40 zubov v každom mandibulárnom rade. S. frontalis majú v priemere distálne širšie pódium a menej, ale väčších zubov ako S. tlmené . Občas je ťažké rozlíšiť medzi týmito dvoma bodkovanými delfínmi, najmä v oblastiach, kde sa geograficky zbiehajú. (Ridgway, 1994; http://wwwa.com/dolphin/index.html 1999; http://whales.ot.com , 1999).

  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • bilaterálna symetria
  • Priemerná hmotnosť
    90 kg
    198,24 lb

Rozmnožovanie

Ženy sú všeobecne sexuálne dospelé v 9 rokoch. Muži dosahujú pohlavnú dospelosť až vo svojom 12. roku. Existujú dôkazy o celoročnom párení a gravidita trvá 11 až 12 mesiacov. Teľatá sa zvyčajne rodia v máji a septembri. Vyskytli sa niektoré pozorovania toboliek segregovaných podľa reprodukčného stavu, ako aj pohlavia a veku. ( http://whales.ot.com , 1999).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • viviparous
  • Obdobie rozmnožovania
    Existujú dôkazy o celoročnom párení
  • Obdobie tehotenstva
    11 až 12 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    9 rokov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    12 rokov

Správanie

Delfíny vrátane S. frontalis , sú vysoko inteligentné a spoločenské zvieratá. Žijú v úzko spojených skupinách zvaných tobolky, ktoré zahŕňajú zložitú sociálnu organizáciu s individuálnym uznaním a väzbou. Veľkosti toboliek sa pohybujú od niekoľkých delfínov po niekoľko tisíc v pobrežných oblastiach. Lusky obyčajne pozostávajú z menej ako 50 jedincov. Delfíny škvrnité v Atlantiku často školia s inými druhmi, napríklad s delfínmi na prívlač. Struky z S. frontalis líšia sa líčením. Pozoruje sa segregácia podľa veku, pohlavia a reprodukčného stavu.

Atlantický škvrnitý delfín je energický plavec, celkom aktívny na hladine, vyletí dopredu a vrhá sa do vzduchu. S. frontalis má tiež komplexný komunikačný systém, ktorý je zložený z úzkopásmových píšťal. Tieto píšťalky sa medzi jednotlivcami dostatočne líšia, takže ľudské ucho dokáže rozlíšiť jednotlivých delfínov. Delfíny sú schopné navzájom komunikovať pískaním, cvakaním jazykov, chichúňaním a ostrým krikom. (Ridgway, 1994; http://whales.ot.com , 1999).

  • Kľúčové správanie
  • natatorial
  • pohyblivý
  • Sociálna

Komunikácia a vnímanie

  • Vnímanie kanálov
  • hmatové
  • chemická látka

Potravinové návyky

Strava Stenella frontalis líši sa podľa polohy. Jedia rôzne bezstavovce, ako aj malé úhory a slede. Je dokonca známe, že sledujú traulery, aby jedli vyradené ryby. Medzi ďalšie stravovacie návyky patrí kŕmenie na hladine alebo v jej blízkosti a „sledovanie“ húfov malých rýb. (Ridgway, 1994; http://whales.ot.com , 1999).

  • Primárna strava
  • mäsožravec
    • piscivore
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

V minulosti sa mäso delfínov považovalo za pochúťku. Niektoré časti tela sa okrem toho, že sa používali ako jedlo, používali aj na liečivé účely. Napríklad olej z pečene sa používal na liečbu vredov. Dnes sa zoológovia zaujímajú o delfíny, pretože majú vysokú inteligenciu. Vďaka vysokej inteligenčnej úrovni boli delfíny vyškolené na pomoc pri záchranných operáciách pod vodou a zúčastňovali sa dokonca aj vojenských cvičení. (Stephen, 1973).

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Náklady a zložitosť lovu tuniakov sa zvýšili z dôvodu nariadení, ktorých cieľom je znížiť počet delfínov zabitých tuniakom.

Stav ochrany

Stenella frontalis je uvedený v prílohe II Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Tie, ktoré sú uvedené v prílohe II, ako sa uvádza na webovej stránke CITES, sú „druhmi, ktoré, aj keď nie sú nevyhnutne ohrozené vyhynutím, sa môžu stať, pokiaľ obchod nepodlieha prísnym predpisom“. Rovnako ako neohrozené druhy, ktoré musia podliehať regulácii, aby bolo možné kontrolovať ohrozené druhy. ( http://www.wcmc.org.uk/CITES/english/index.html ).

Ostatné komentáre

Ak je delfín v núdzi, môže zavolať pomoc. Delfín vydáva prerušovaný tiesňový signál, ktorý upozorní ostatných delfínov a oni sa ponáhľajú pomôcť mu. S. frontalis je známe, že pomáha iným delfínom v jeho podu, ktorí sú v núdzi. Ak je člen skupiny zranený alebo chorý, ostatní sa budú striedať a podporovať ho vo vode, kým sa nezotaví alebo nezomrie. (Ridgway, 1994; Stephen, 1973).

Prispievatelia

Crystal Allen (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Hexaprotodon liberiensis (madagaskarský hroch obojživelný) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Rheidae (rheas) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Tamiasciurus douglasii (Douglasova veverička) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Eclectus roratus (papagáj eclectus) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Certhia americana (liana hnedá) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Oophaga pumilio o živočíšnych agentoch