Sus scrofawild kanec

Autor: Kristin Wickline

Geografický rozsah

Diviaky (Sus scrofa) sú kozmopolitné druhy. Pochádzajú z Európy a Ázie, boli však hojne rozšírené v Severnej Amerike a sú považované za invázne druhy na juhovýchode USA a Kalifornie. Sú bežné v celej Eurázii a obývajú všetky kontinenty okrem Antarktídy.(Chapman a Trani, 2007; Oliver a Leus, 2008; Wood and Barrett, 1979)

  • Biogeografické regióny
  • blízky
    • predstavený
  • palearktická
    • domorodec
  • Orientálne
    • predstavený
  • etiópsky
    • predstavený
  • neotropický
    • predstavený
  • austrálsky
    • predstavený
  • Ostatné geografické podmienky
  • kozmopolitný

Biotop

Vzhľadom na ich široké rozšírenie sa diviaky vyskytujú na rôznych biotopoch. Môžu obývať trávnaté oblasti savany, zalesnené lesy, poľnohospodárske oblasti, kroviny a močaristé močiare. Vyžadujú neďaleký vodný zdroj a úkryt (hustá vegetácia), aby ich chránili a utajili pred predáciou. Darí sa im v rôznych klimatických podmienkach, všeobecne sa však vyhýbajú extrémnym horúčavám alebo chladom. Na miestach, ktoré môžu zažiť tvrdé zimné teploty a zvýšené sneženie, môže byť hustota obyvateľstva obmedzená zdrojmi potravy. Hlbšie snehy a zamrznutá pôda bránia ich schopnosti zháňať korene a lístie.(Chapman a Trani, 2007; Melis a kol., 2006; Oliver a Leus, 2008)

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • suchozemský
  • Pozemské biomy
  • savana alebo pasienky
  • les
  • Mokrade
  • močiar
  • močiar
  • Ďalšie funkcie biotopu
  • poľnohospodársky
  • brehové

Fyzický popis

Diviaky majú celkovú dĺžku od 153 do 240 cm a ako dospelí vážia 66 až 272 kg. Ženy bývajú menšie ako muži rovnakého veku, s vekovým rozdielom je rozdiel veľkosti čoraz zreteľnejší. Dospelé diviaky majú na tele hustú a hrubú srsť. Farba ich srsti je čierna, hnedočervená až biela. V závislosti od ich geografického umiestnenia môžu mať škvrnitú alebo plnú farbu srsti. Môžu mať tiež dlhšie štetinaté chĺpky, ktoré im dorastajú do stredu chrbta. Pri narodení majú mladé diviaky po chrbte zvyčajne stekajúce žltohnedé pruhy, ktoré približne do 4 mesiacov zmiznú v rovnomernom sfarbení. Diviaky môžu stáť pri svojich objemných pleciach až 0,9 m a zužovať sa smerom k ich zadným štvrtiam. Ich chvosty merajú 21 až 38 cm a uši sú dlhé 24 až 26 cm. Ich horné špičáky zvyčajne merajú 5 až 10 cm a zvyčajne sú väčšie ako dolné špičáky. Ich špičáky sú zvyčajne viditeľné, aj keď majú ústa zatvorené. Ich zubný vzorec je I 3/3, C 1/1, P 4/4, M 3/3 = 44.(Chapman a Trani, 2007; De Magalhães a Costa, 2009; Ickes, 2001; Webster a kol., 1985)



  • Ďalšie fyzické vlastnosti
  • endotermický
  • bilaterálna symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • muž väčší
  • Rozsahová hmotnosť
    66 až 272 kg
    145,37 až 599,12 lb
  • Dĺžka dosahu
    153 až 240 cm
    60,24 až 94,49 palca
  • Priemerný bazálny metabolizmus
    104,1500 W cm3. O2 / g / hod
  • Priemerný bazálny metabolizmus
    104,15 W
    AnAge

Rozmnožovanie

Diviaky majú tendenciu žiť vo veľkých skupinách, ktoré sa nazývajú sirény a sú zložené zo 6 až 20 príbuzných žien, ale môžu obsahovať viac ako 100 jedincov. Keď sa prasnice pripravujú na pôrod, dočasne opustia budič a vracajú sa s mláďatami po pôrode (pôrodom). Aj po dosiahnutí dospelosti majú samice prasiatok tendenciu zostať v rovnakých skupinách, v ktorých bývajú ich matky. Tieto stáda majú tendenciu sa navzájom prekrývať a nie je nezvyčajné, že sa stáda rozdelia na subpopulácie. Muži zostávajú so svojimi matkami do veku 1 až 2 rokov a potom stádo opustia. Po odchode sa zväčša pripoja k siréne iba počas obdobia párenia. Polygynóznych mužov priťahujú estrálne skupiny žien. Stávajú sa veľmi agresívnymi a súťažia o možnosť množiť sa so zvukom. Úspešní muži prenasledujú ženy ako estrálky a šťuchajú do nich, aby prejavili záujem. Ak má samica tiež záujem, môže reagovať močením. Ak samica močí, môže to muž po niekoľkých minútach vzdať.(Graves, 1984; Iacolina a kol., 2009; Oliver a Leus, 2008)


v akom biome žije orol krikľavý

  • Systém párenia
  • polygynózny

Diviaky sú schopné rozmnožovať sa kedykoľvek počas roka. Párenie zvyčajne závisí od podnebia, ktoré môže priamo ovplyvniť dostupnosť potravy. Ak nie sú uspokojené výživové potreby samíc, je možné chov potlačiť. Ženy sa stanú schopné reprodukcie okolo 10. mesiaca veku a muži sú sexuálne dospelí približne v 5. až 7. mesiaci. Prasnice sú polyesterové a ročne môžu vyprodukovať až dva vrhy. Estrálne cykly zvyčajne trvajú 21 až 23 dní. Gestačná doba prasnice trvá 108 až 120 dní. Každý vrh pozostáva v priemere od 5 do 6 prasiatok. Novorodené prasiatka vážia 0,4 až 0,8 kg a odstavujú sa od 8 do 12 týždňov. Pokračujú v raste až do veku 5 až 6 rokov. Zaujímavosťou je, že muži majú v zimnom období v krvi viac testosterónu a kratšie dni sa rovnajú vyšším koncentráciám pohlavných hormónov v plazme kanca.(Chapman a Trani, 2007; Goulding, 2013; Henry, 1968; Kozdrowski a Dubiel, 2004; Webster a kol., 1985; Wood a Barrett, 1979)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparous
  • celoročný chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • viviparous
  • Interval chovu
    Diviaky sa môžu chovať raz alebo dvakrát za rok.
  • Obdobie rozmnožovania
    Diviaky sa množia po celý rok.
  • Priemerný počet potomkov
    5-6
  • Priemerný počet potomkov
    7
    AnAge
  • Gestačné obdobie rozsahu
    108 až 120 dní
  • Priemerná doba gravidity
    115,2 +/- 2,3 dňa
  • Rozsah odstavného veku
    8 až 12 týždňov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    10 mesiacov
  • Priemerný vek v sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (ženy)
    Pohlavie: žena
    334 dní
    AnAge
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    5 až 7 mesiacov

Muži neposkytujú žiadnu rodičovskú starostlivosť, pretože sú polygynózni a zvyčajne cestujú sami. Rodičovská starostlivosť o ženy je u tohto druhu pravdepodobne nižšia ako u oviec, dobytka a kôz, čo by mohlo byť kompromisom pre väčšie veľkosti vrhu. Zatiaľ čo tieto porovnateľné druhy majú obvykle iba 1 alebo 2 mláďatá na vrh, vrh diviakov je 2 až 3-krát taký veľký. Nie je prekvapením, že prasiatka majú vysokú úmrtnosť. Po narodení majú prasiatka veľmi málo telesného tuku a málo zásob energie. Produkciou väčšieho počtu mladých samíc diviaky zvyšujú pravdepodobnosť, že niektorí potomkovia prežijú. Je známe, že prasnice s veľkými vrhmi náhodne rozdrvili svoje potomstvo. Výskum však naznačuje, že to môže byť účelné, aby sa zvýšila pravdepodobnosť prežitia zvyšku vrhu. Znížená konkurencia medzi súrodencami o kŕmenie je výsledkom menších rozmerov vrhu. Slabšie prasiatka sa môžu pokúsiť nakŕmiť niekoľkokrát, skôr ako ich súrodenci porazia, a jednoducho zomrú na podvýživu. Samice plodiace prasiatka, ktoré sa nachádzajú v rovnakom čase v zvukovej sonde, môžu ošetrovať prasiatka z iného vrhu. Častejšie však prasnice odmietajú prasiatka, ktoré nie sú ich vlastné. Ženy spolupracujú na ochrane všetkých potomkov v rámci svojich zvukových zariadení. Keď cestujú, matky držia svoje mláďatá v strede, dospelí v čele a vzadu. Mláďatám sa ako ochrana ponecháva často jedna žena, zatiaľ čo zvyšok skupiny sa živí potravou.(Andersen a kol., 2011; Drake a kol., 2008; Graves, 1984).

  • Rodičovská investícia
  • precocial
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • dotovanie
  • pred vyliahnutím / narodením
    • dotovanie
      • Žena
  • pred odstavením / oplodnením
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • pre-samostatnosť
    • dotovanie
      • Žena
    • ochrana
      • Žena
  • združenie po rodičoch po samostatnosti

Životnosť / životnosť

Maximálna známa dĺžka života diviaka v jeho prirodzenom prostredí je 9 až 10 rokov. V priemere sa dožívajú iba 1 až 2 rokov. Existuje niekoľko spoľahlivých zdrojov týkajúcich sa ich miery prežitia vo voľnej prírode. Jeden poddruh,Sus scrofa riukiuanus, údajne žil 27 rokov v zajatí. Úmrtnosť na diviakov a kancov vo voľnej prírode je výrazne ovplyvnená tlakmi v dôsledku lovu. Pri športovom love je pravdepodobné, že sa starší muži zozbierajú, pretože sa považujú za trofejné zvieratá. Toto môže skresliť počty dlhovekosti mužov, najmä starších mužov, na kratšiu životnosť.(Braga a kol., 2010; De Magalhães a Costa, 2009; Jezierski, 1977; Toïgo a kol., 2008)

  • Životnosť dojazdu
    Stav: divoký
    12-13 (vysokých) rokov
  • Životnosť dojazdu
    Stav: zajatie
    27 (vysokých) rokov
  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    2 až 9-10 rokov

Správanie

Samice diviakov sú spoločenské zvieratá, ktoré majú tendenciu žiť v skupinách. Tieto skupiny, ktoré sa nazývajú sirény, zvyčajne tvoria niekoľko samíc a ich potomkov. Podľa potreby presúvajú svoj domáci sortiment podľa dostupnosti zdrojov a počasia. Muži majú tendenciu byť po dosiahnutí dospelosti samotárskejší a počas párenia sa spájajú so skupinami. V závislosti od ich biotopu môžu byť diviaky aktívne vo dne aj v noci. V sezónne teplejšom počasí majú tendenciu zostať pomerne neaktívni počas dňa. Zostávajú v tieni a topia sa vo vodných zdrojoch, aby zachovali chlad. Chráni ich pred hmyzom a pomáha pri odstraňovaní ektoparazitov. Ak sa diviaky počas dňa aktívne kŕmia, majú tendenciu vyhýbať sa otvoreným oblastiam, ktoré by ich robili zraniteľnejšími voči dravcom. V chladnejších podmienkach sa tieto diviaky môžu kŕmiť počas dňa, ale potravné aktivity sa zvyčajne zvyšujú neskoro večer. Počas večera a noci vychádzajú na voľných priestranstvách diviaky, ktoré hľadajú potravu.(Boitani a kol., 1994; Graves, 1984; Webster a kol., 1985).


Allenov netopier

  • Kľúčové správanie
  • úžasný
  • nočný
  • súmrak
  • pohyblivý
  • Sociálna
  • Veľkosť územia rozsahu
    1,1 až 3,9 km ^ 2

Domáce Range

Ich domov sa líši podľa niekoľkých faktorov vrátane počtu jednotlivcov v skupine, dostupnosti potravinových zdrojov, geografického rozsahu a predátorských hrozieb. Ženy majú tendenciu obsadzovať menší región a udržiavať kryté oblasti v rámci svojho domovského územia, aby chránili seba a svoje mláďatá. Skupiny žien akceptujú určité prekrývanie medzi svojim stádom a ostatnými, ale zvukové skupiny zostávajú odlišnými skupinami. Samce majú tendenciu zaberať väčšiu plochu. Tolerujú prekrývanie rozsahov s inými mužmi, ale počas obdobia párenia sa stávajú teritoriálnejšími, keď sa pripravujú na súťaž o práva na chov. V priemere majú diviaky územnú veľkosť od 1,1 do 3,9 štvorcových kilometrov.(Boitani a kol., 1994; Graves, 1984).

Komunikácia a vnímanie

Diviaky hlasno komunikujú, pomocou vrčania naznačujú agresívne správanie a škrekotom prejavujú vzrušenie a prístupnosť. Ich dlhé, sploštené ňucháče umožňujú zvýšený čuch. Keď si ošípané hľadajú potravu, majú sklon držať svoj ňufák pri zemi. To môže brániť ich vôni a sťažiť tak vôňu možného nebezpečenstva. Na vzájomnú interakciu tiež používajú chemikálie. Trením o zem môžu zanechať za sebou chemické stopy. Ich oči sú umiestnené po stranách hlavy a poskytujú im dobré periférne videnie. Väčšinou sa spoliehajú na svoj dobre vyvinutý čuch a sluch. O rozpoznávaní prasiatok sa vedelo len veľmi málo výskumov, ale u domestikovaných poddruhovSus scrofa domesticusŠtúdie ukazujú, že prasnice používajú svoj neuveriteľný čuch na rozlíšenie svojich vlastných prasiatok a prasiatok od iných vrhov iba 24 hodín po pôrode.(Graves, 1984; Maletínská a kol., 2002; Morton, 1983)

  • Komunikačné kanály
  • akustický
  • chemická látka
  • Vnímanie kanálov
  • hmatové
  • akustický
  • chemická látka

Potravinové návyky

Diviaky sú všežravé. Konzumujú prevažne rastlinnú hmotu, najmä plodiny, ovocie, orechy (stožiar), korene a zelené rastliny. Je tiež známe, že konzumujú vtáčie vajcia, zdochliny, malé hlodavce, hmyz a červy. Keď sa naskytla príležitosť, diviaky údajne lovili malé teľatá, jahňatá a iný dobytok. Upravujú svoje stravovacie návyky podľa toho, čo je k dispozícii, čo sa môže líšiť podľa ročného obdobia, poveternostných podmienok a miest. Väčšinu svojho zháňania potravy zvyknú robiť neskoro večer a do noci.(Chapman a Trani, 2007; Graves, 1984; Schley a Roper, 2003; Webster a kol., 1985)


južný ringneck had florida

  • Primárna strava
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtáky
  • cicavce
  • obojživelníky
  • plazy
  • vajcia
  • Zdochlina
  • hmyz
  • suchozemské červy
  • Rastlinné potraviny
  • korene a hľuzy
  • semená, zrná a orechy
  • ovocie

Dravosť

Ľudia sú hlavným predátorom diviakov. Diviaky môžu byť ničivé pre poľnohospodársku pôdu a prírodné ekosystémy, čo spôsobuje, že ľudia musia vykonávať postupy odstraňovania. Na mladé diviaky sa zameriavajú dravé zvieratá ako napr kojoti a bobcats , zatiaľ čo mladiství a dospelí môžu prepadnúť väčším predátorom ako napr Americké čierne medvede a pumy . Dospelí používajú svoje sfarbenie, aby im pomohli splynúť s okolím. Prasiatka majú pozdĺž chrbta pruhy, ktoré im umožňujú zostať skryté v podraste a v hniezde. Tým, že prasnice cestujú v sirénach, sú schopné na cestách kolektívne chrániť svoje mláďatá pred korisťou. Na cestách prasnice vedú a ťahajú dozadu, zatiaľ čo prasiatka sú držané v strede stáda.(Chapman a Trani, 2007; Fang a kol., 2009; Graves, 1984; Webster a kol., 1985)

  • Anti-predátorské adaptácie
  • kryptický

Úlohy ekosystému

Diviaky majú často negatívny vplyv na ekosystémy, najmä ak ide o introdukovaný druh. Môžu byť veľmi deštruktívne pre biotopy iných zvierat v tejto oblasti. Pri hniezdení v rámci prípravy na pôrod samice používajú stromčeky a iné dreviny, ktoré sa buď odlomia, alebo úplne vytrhnú, čo má vplyv na schopnosť nových stromov rásť. Pri klčovaní potravín môžu vytlačiť pôdu a malý podrast, čo podporuje eróziu a zhoršovanie kvality pôdy. Štúdie preukázali, že prežitie a úspech semien, ako aj druhová bohatosť mnohých rastlín klesá na pozemkoch, na ktoré majú diviaky prístup. Diviaky sú hostiteľmi rôznych parazitov vrátane Trichinella druh,Toxoplasma gondii,Gongylonemadruh,pľúcne červy,obličkové červy,žalúdočné červy, ascaridy ,tenkohlavce,Americké psie kliešteaprasacie vši. Mnohé z nich sú prenosné na ľudí a iné zvieratá. Aj keď parazity môžu priamo viesť k smrti, vo väčšine prípadov spôsobujú zhoršenie zdravia zvieraťa a podľahnú rôznym prvkom životného prostredia. Diviaky a ich mláďatá sú zdrojom potravy pre rôzne zvieratá vrátane bobcats , kojoti a pumy , medzi inými.(Chapman a Trani, 2007; Henry and Conley, 1970; Ickes, 2001; Ickes a kol., 2005; Meng a kol., 2009)

Komenzálne / parazitické druhy
  • nematódy ( Trichinella )
  • nematódy (Gongylonema)
  • prvoky (Toxoplasma gondii)
  • pľúcne červy (Metastrongylus elongatus)
  • obličkové červy (Stephanurus dentatus)
  • žalúdočné červy (Physocephalus sexalatus)
  • ascaridy ( Ascaris lumbricoides )
  • tenkohlavce (Trichuris am)
  • Americké psie kliešte (Dermacentorv ariabil)
  • prasacie vši (Haematopinusu am)

Ekonomický význam pre ľudí: pozitívny

Dôležitou ekonomickou zábavou, ktorá sa stala obľúbenou, je rekreačný lov rôznych divých zvierat vrátane diviakov. Je to veľmi prospešné pre divočinu aj pre majiteľov pôdy. Pre majiteľov existujú peňažné stimuly, ktoré im umožňujú lepšie sa starať o svoj majetok. To zase dáva rôznym zvieratám, ktoré sa tam môžu chovať, dobré stanovište. To zároveň pomáha udržiavať dole populáciu divokej zveri ako diviaky, ktoré môžu pôsobiť deštruktívne, ak sú prítomné vo veľkom množstve, a umožňuje určitú kontrolu nad počtom zvierat, ktoré sa vyťažia. Lov na rezervácie voľne žijúcich živočíchov tiež zvyšuje pravdepodobnosť zavedenia bezpečných postupov pri love. Diviaky sú jedným z najobľúbenejších divokých zvierat lovených za účelom športu aj jedla. Je ťažké sa ich zbaviť, keď sa populácia etablovala, a preto sa ich počet môže zmenšovať, ale stáda sa spravidla odrazia späť. Domáce ošípané sú tiež žiaduce ako zdroj potravy pre ľudí a tiež ako zdroj príjmu pre poľnohospodárov. V mladom veku pohlavne dospievajú a môžu sa množiť až dvakrát ročne, a to produkovaním veľkého množstva potomstva, čo rýchlo zvyšuje populáciu na lov alebo zber na konzumáciu.(Butler a kol., 2005; Graves, 1984; Oliver a Leus, 2008)

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • ekoturizmus

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Diviaky môžu byť pre poľnohospodárov veľmi problematické. Plodiny sú často náchylné na poškodenie tam, kde prevládajú diviaky. Pri zháňaní potravy a hľadaní prístrešia často prešliapavajú poľom farmy. Diviaky majú navyše potenciál prechovávať niekoľko chorôb a parazitov, ktoré môžu byť prenosné na domáce zvieratá a ľudí. Hospodárske zvieratá často ochorejú na choroby z bezprostrednej blízkosti diviakov. Ľudia môžu prísť do styku s infekciou buď požitím mäsa domáceho zvieraťa, ktoré prišlo do styku s infikovaným diviakom, alebo konzumáciou mäsa chorého diviaka. Škody spôsobené diviakmi môžu byť veľmi nákladné, najmä pre poľnohospodárov. Okrem straty peňazí na poškodených plodinách a straty alebo ošetrenia infikovaných hospodárskych zvierat môžu byť potrebné vybudovať lepšie bariéry, aby diviaky neboli v chove. Škody spôsobené zavlečenými diviakmi môžu byť pre niektoré prostredia také škodlivé, že môžu viesť k ohrozeniu a vyhynutiu pôvodnej flóry a fauny. Najmä súostrovie Galapágy malo od svojho zavedenia krátko po Darwinovej návšteve ostrovov veľké dôsledky. Vďaka svojim všežravým tendenciám k hľadaniu potravy spôsobili tieto ošípané katastrofu na mnohých pôvodných rastlinách a zvieratách. Opatrenia na eradikáciu sa uskutočňujú od konca 60. rokov a osvedčili sa pri očistení najmä od cudzích druhov z ostrova Santiago, ktorý je najväčším zavedeným odstraňovaním ošípaných. Z ostrova bolo vylúčených takmer 19 000 diviakov.(Cruz a kol., 2005; Geisser a Reyer, 2004)

  • Negatívne vplyvy
  • zraňuje ľudí
    • nesie ľudskú chorobu
  • škodca plodiny
  • spôsobuje alebo prenáša choroby domácich zvierat

Stav ochrany

Väčšine populácií diviakov nehrozí ohrozenie ani vyhynutie. V skutočnosti existuje veľa programov, ktoré pomáhajú kontrolovať a znižovať ich populáciu na celom svete. Stali sa nepríjemnosťou na miestach, kde boli zavedené, a ukázalo sa, že po ich zavedení je ťažké ich regulovať. Štúdie preukázali, že lov je najefektívnejším spôsobom stabilizácie ich počtu. Medzi ďalšie možnosti patrí inštalácia oplotenia, odchyt a strategicky umiestnené podávače, ktoré majú kancov odlákať od obývania nežiaducich oblastí. Pre lov sú stanovené limity, ako sú ročné obdobia a limity pre vaky, aby sa zabezpečilo, že nebudú nadmerne vyťažené. Existujú aj konkrétne metódy lovu, ktoré môžu byť zapojené v závislosti od toho, aký konečný výsledok je žiaduci. Lov „Espera“ sa vykonáva v noci pomocou návnady na prilákanie diviakov. To umožňuje presnejšiu úrodu, pretože dáva lovcovi viac času. Ak je cieľom lovu zbaviť alebo preriediť populácie, pomôže to lovcovi určiť pohlavie a vek diviaka. V dôsledku náboženských obmedzení týkajúcich sa konzumácie bravčového mäsa niektoré krajiny pozorujú nárast miestnej populácie diviakov. Jeden poddruh,Sus scrofa riukiuanus, bol uvedený do stavu „zraniteľného“ v roku 1982. Rozšírený vývoj ostrovov Rjúkjú ohrozil mnoho endemických druhov vrátane tohto poddruhu. Predpokladá sa, že sú na niekoľkých ostrovoch ohrozené, aj keď neboli oficiálne uvedené na zozname. Bol zriadený národný park, ale rastúce expanzie, ktoré sa črtajú na obzore, plánujú časť územia využiť na cesty, ktoré obmedzia ich biotop a uľahčia prístup pytliakom, ktorí už vyhubili viac ako polovicu zachovanej populácie diviakov.(Braga a kol., 2010; Chapman a Trani, 2007; Geisser a Reyer, 2004; Oliver a Leus, 2008; Webster a kol., 1985)

Prispievatelia

Kristin Wickline (autorka), Radfordská univerzita, Karen Powersová (redaktorka), Radfordská univerzita, Leila Siciliano Martina (redaktorka), pracovníčka agentov zvierat.

Populárna Zvieratá

Prečítajte si o Rynchops niger (čierny skimmer) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Rhacodactylus ciliatus (gecko chocholatý, gekón na mihalnice) o živočíšnych látkach

Prečítajte si o Carollii perspicillata (netopier krátkosrstý Seba) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Pluvialis dominica (americký kulík americký) o živočíšnych agentoch

Prečítajte si o Alle alle (dovekie) na Animal Agents

Prečítajte si o Tenodera aridifolia o živočíšnych agentoch